Mój ogród - Ewelina - 2009r. cz.3
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 14 cze 2008, o 21:31
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Ewelina
- Przyjaciel Forum
- Od: 4 lut 2007, o 16:26
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
To chyba stara nazwa regionalna, ale funkcjonuje i dziś .Wisienka pisze:Ewelino - przyznam, że nie słyszałam, by na bratki mówić macoszki.
Popatrz choćby tu: http://www.garnek.pl/christi/4339537/macoszki
Przyznam,że nie miałam czasu sprawdzić Jutro się poprawię - i zrobię zdjęcie.Ave pisze:Czy pierwiosnek omączony pokazał się w całej krasie ?
- Ewelina
- Przyjaciel Forum
- Od: 4 lut 2007, o 16:26
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Prawdę mówiąc wessały mnie i prace wiosenne i masa innych spraw , które ostatnio jakoś się nawarstwiły, tak ,że wciąż brak mi czasu ... Ale zdjęcia wkleję niebawem .Będzie i PIERWIOSNEK OMĄCZONY i sosny z bluszczem ( specjalnie dla Edyty )piku pisze:Witaj Ewelinko, mam nadzieję, ze prace ogrodowe nie wessały Cię na dobre i pokażesz jeszcze co nieco Twojej uroczej wiosny. Ja również z niecierpliwością oczekuję widoku Twojego pierwiosnka omączonego w pełnym rozkwicie
Aszko - określenie " bujane" na PIWONIE wcale nie jest pozbawione sensu i choć dotąd go nie znałam - podoba mi się. W poznańskiem są prócz " macoszek" - "złocieńce" = FORSYCJA, "marcinki" lub " michałki" = ASTER KRZACZASTY,"czarnooka Zuzia" = TUBERGIA OSKRZYDLONA , "niezabudki " = NIEZAPOMINAJKI , jest też pewnie jeszcze wiele innych , których nie znam... W każdym regionie są takie lokalne nazwy. Czasem trudno się w tym połapać