Czosnek niedźwiedzi(Allium ursinum) cz.1

Rośliny wieloletnie, trawy, paprocie, lawenda, chryzantemy, piwonie, ...
Zablokowany
Bartnik
100p
100p
Od: 9 kwie 2011, o 19:55
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Czosnek niedźwiedzi

Post »

Chyba już się przyjął, bo wydaje mi się że liście się podnoszą ;:180 , czy jest szansa że w tym roku wyda jeszcze kwiaty a później nasiona?
Awatar użytkownika
anador
200p
200p
Od: 6 lut 2011, o 10:01
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Jest dość duży to powinien zakwitnąć ;:108 ,a dopóki co to zraszaj o wieczorkami,i podlewaj.. ;:136
Dobrze, że nie ma człowieka bez wad, bo taki człowiek nie miałby też przyjaciół.
Bartnik
100p
100p

Post »

Dzisiaj za mnie deszcz podlał.Ale już wyraźnie widać że liście się podniosły a więc czosnek się przyjął, z tym że już raczej w tym roku nie zakwitnie, bo o ile mi wiadomo to właśnie nadeszła pora na kwitnięcie czosnku, później traci liście i w sierpniu znów puszcza nowe liście.W przyszłym roku to zbiory też będę małe, bo będę chciał ten czosnek trochę rozmnożyć, a tym samym będę chciał aby miał jak najwięcej kwiatów, po to żeby uzyskał nasionka.A czy czosnek niedźwiedzi rozmnaża się też po przez system korzeniowy?
Awatar użytkownika
anador
200p
200p

Post »

Z tego co wiem to rozmnaża się przez wysiew nasion,cebulki raczej nie dzielą się. ;:132
Dobrze, że nie ma człowieka bez wad, bo taki człowiek nie miałby też przyjaciół.
Awatar użytkownika
EwkaEs
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 lip 2008, o 20:28
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

U mnie we głębokim cieniu na rabatce bylinowej czosnek niedźwiedzi już zbiera się do kwitnienia.Mam go drugi rok,sadzony w sierpniu.Już się rozrósł.
magdas
50p
50p
Od: 25 maja 2008, o 06:53

Post »

Przeczytałam cały wątek, ale nie znalazłam jednoznacznej odpowiedzi ,jakie pH lubi czosnek. Mam kwaśną glebę, wapnować?
x_o-a
Konto usunięte na prośbę.
Od: 30 mar 2010, o 21:01

Post »

Nie badałam pH, raczej nie mam kwaśnej. Jak kupowałam cebulki, sprzedawca radził sadzić pod wierzbę. Ale czy on dziko nie rośnie w lasach? A tam chyba kwaśne podłoże :?
Bartnik
100p
100p

Post »

Mój czosnek też ładnie się przyjął i sobie rośnie, tylko myślałem że ślimaki go nie lubią, a one go wcinają ile mogą :evil: .W tym roku już chyba nie zakwitnie, mam nadzieję że ślimaki nie zjedzą mi całego czosnku niedźwiedziego :wink:

Obrazek

Obrazek

Tu z nawodnieniem :wink: \
Obrazek
dawidbanan
---
Od: 29 cze 2009, o 13:22

Post »

Uważaj, żeby ten przy rynnie nie zgnił.
Awatar użytkownika
anador
200p
200p

Post »

magdas pisze:Przeczytałam cały wątek, ale nie znalazłam jednoznacznej odpowiedzi ,jakie pH lubi czosnek. Mam kwaśną glebę, wapnować?
Moim zdaniem nie wapnować.Jak pisałem wcześniej mam kwaśną ziemię i rośnie jak szalony :tan .
Magdas po co dokładać sobie pracy,u mnie rośnie na trawniku ,na drodze dojazdowej do lasu , w lesie a nawet w strumyku.
Awatar użytkownika
EwkaEs
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 lip 2008, o 20:28
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Czarnoziem i półcień bardzo mu odpowiadają. U mnie podgryzają go koty sąsiadów,ale nieszkodliwie.
Obrazek
Darek67
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 24 lut 2010, o 21:45

Post »

A jak długo ten czosnek wschodzi?. Wysiałem gdzieś 3 tygodnie temu i nic. Może to nie odpowiedni czas na wysiew, a może pech :( . Kupiłem już wcześniej czosnek w doniczce na all, nie przyjął się(zgnił) :( Proszę o radę, do 3 razy sztuka. Nasion mi trochę zostało.
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
anador
200p
200p

Post »

Skoro nic nie wschodzi co zasiałeś to poczekaj ,jak będą się wysiewać naturalnie to wtedy posiej na miejsce przeznaczenia i powinno być ok.A kiedy to będzie to dam znać . ;:108
Zablokowany

Wróć do „BYLINY, trawy, zioła”