Czosnek niedźwiedzi(Allium ursinum) cz.1
-
- 100p
- Od: 9 kwie 2011, o 19:55
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Czosnek niedźwiedzi
Chyba już się przyjął, bo wydaje mi się że liście się podnoszą , czy jest szansa że w tym roku wyda jeszcze kwiaty a później nasiona?
Jest dość duży to powinien zakwitnąć ,a dopóki co to zraszaj o wieczorkami,i podlewaj..
Dobrze, że nie ma człowieka bez wad, bo taki człowiek nie miałby też przyjaciół.
-
- 100p
- Od: 9 kwie 2011, o 19:55
Dzisiaj za mnie deszcz podlał.Ale już wyraźnie widać że liście się podniosły a więc czosnek się przyjął, z tym że już raczej w tym roku nie zakwitnie, bo o ile mi wiadomo to właśnie nadeszła pora na kwitnięcie czosnku, później traci liście i w sierpniu znów puszcza nowe liście.W przyszłym roku to zbiory też będę małe, bo będę chciał ten czosnek trochę rozmnożyć, a tym samym będę chciał aby miał jak najwięcej kwiatów, po to żeby uzyskał nasionka.A czy czosnek niedźwiedzi rozmnaża się też po przez system korzeniowy?
Z tego co wiem to rozmnaża się przez wysiew nasion,cebulki raczej nie dzielą się.
Dobrze, że nie ma człowieka bez wad, bo taki człowiek nie miałby też przyjaciół.
- EwkaEs
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 9 lip 2008, o 20:28
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
U mnie we głębokim cieniu na rabatce bylinowej czosnek niedźwiedzi już zbiera się do kwitnienia.Mam go drugi rok,sadzony w sierpniu.Już się rozrósł.
Przeczytałam cały wątek, ale nie znalazłam jednoznacznej odpowiedzi ,jakie pH lubi czosnek. Mam kwaśną glebę, wapnować?
Nie badałam pH, raczej nie mam kwaśnej. Jak kupowałam cebulki, sprzedawca radził sadzić pod wierzbę. Ale czy on dziko nie rośnie w lasach? A tam chyba kwaśne podłoże
-
- ---
- Od: 29 cze 2009, o 13:22
Uważaj, żeby ten przy rynnie nie zgnił.
Moim zdaniem nie wapnować.Jak pisałem wcześniej mam kwaśną ziemię i rośnie jak szalony .magdas pisze:Przeczytałam cały wątek, ale nie znalazłam jednoznacznej odpowiedzi ,jakie pH lubi czosnek. Mam kwaśną glebę, wapnować?
Magdas po co dokładać sobie pracy,u mnie rośnie na trawniku ,na drodze dojazdowej do lasu , w lesie a nawet w strumyku.
A jak długo ten czosnek wschodzi?. Wysiałem gdzieś 3 tygodnie temu i nic. Może to nie odpowiedni czas na wysiew, a może pech . Kupiłem już wcześniej czosnek w doniczce na all, nie przyjął się(zgnił) Proszę o radę, do 3 razy sztuka. Nasion mi trochę zostało.
Pozdrawiam
Pozdrawiam
Skoro nic nie wschodzi co zasiałeś to poczekaj ,jak będą się wysiewać naturalnie to wtedy posiej na miejsce przeznaczenia i powinno być ok.A kiedy to będzie to dam znać .