Dracena - żółknięcie liści i inne problemy w uprawie

Rośliny doniczkowe
ODPOWIEDZ
x-C-j
---
Od: 22 lis 2006, o 14:55
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

hanka55 pisze:A jak korzenie ?
Są zdrowe( żółtawe) czy śliskie i brązowe( gnijące)?
Liście żółkną w sposób wskazujący na przelanie - to dracena , a one wolą suchą glebę :shock:
Nekrozy, raczej wtórne, bakteryjne.
Nie lubią wcale suchej ziemi wolą raczej wilgotną ale przesychającą powierzchniowo od podlania do podlania(w domu w doniczkach rosnąca wystarcza raz na tydzień podlanie), chorób żadnych nie widzę, ziemia powinna być typowa dla dracen,juk,palm o pH od 5,8do 6,8 z jednym masz rację dodatek węgla drzewnego działa bakteriobójczo.
hanka55 pisze:Dracena jest krewniaczką agawy ( gruboszowate)
Łączy je jedynie to: Gromada okrytonasienne (Magnoliophyta Cronquist), podgromada Magnoliophytina Frohne & U. Jensen ex Reveal, klasa jednoliścienne (Liliopsida Brongn.), nadrząd Lilianae Takht., do krewniactwa im daleko poza tym pochodzą z dwóch różnych i odległych od siebie środowisk naturalnych, dracena pochodzi z subtropikalnych i tropikalnych rejonów Azji, Afryki oraz z Wyspach Kanaryjskich a agawa z południowych części USA i północnych rejonów Ameryki Południowej.

Różnica jest dalej między nimi taka:
Dracena - rząd Asteliales Dumort., rodzina dracenowate (Dracaenaceae Salisb.), podrodzina Dracaenoideae Link, plemię Dracaeneae Dumort., rodzaj dracena (Dracaena Vand. ex L.)
Agawa - rząd agawowce (Agavales Hutch.), rodzina agawowate (Agavaceae Endl.), podrodzina Agavoideae Herb., plemię Agaveae Dumort., rodzaj agawa (Agave L.)
hanka55 pisze:W naturze ona półpustynnym drzewem...
Chyba coś nie doczytałaś. ;:29 ;:112
Awatar użytkownika
hanka55
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 sty 2008, o 15:30
Kontakt:

Post »

Uprawiam parę dracen, w tym kilka ponad dwumetrowej wysokości i piszę o swoich doświadczeniach.
Chyba wyraźnie to podkreślam, używając czasowników w pierwszej osobie liczby pojedynczej. :lol: :lol: :lol:

Gdybym chciała posiłkować się książkami lub inną opinią, umiem wstawić link do strony.
Np. tej : http://www.superogrod.pl/42,encyklopedia.html
Może już to zauważyłeś Przemku?

BalckLady zrobi tak, jak będzie uważała - ma teraz conajmniej dwie opinie.
x-C-j
---

Post »

Określenie rodziny tych dwóch roślin na stronie jaką podałaś jest błędne. Te rośliny należą do dwóch różnych rodzin. :D
BlackLady

Post »

hanka55 pisze:BalckLady zrobi tak, jak będzie uważała - ma teraz conajmniej dwie opinie.

Eee.. teraz to już kompletnie nie wiem co robić. Póki co podlałam biohumusem i zbastuję z podlewaniem.
Jak dla mnie to jest czarna magia o czym tu mówicie ale zrozumiałam tyle, żeby nie wystawiać dracenki na parapecik.
Yy dodam tylko, że te uszkodzenia powstały podczas zimy (mniej więcej od końca grudnia) a w tym czasie kwiatuszek nie był narażony na przeciągi.

A! i co z tym węglem..? Powinnam go jakoś "zaaplikować"? Jeśli tak to w jaki sposób? Znów wyciągać z doniczki, ziemie mieszać z węgielkiem i z powrotem do doniczki ? :?
x-C-j
---

Post »

Nic na razie nie rób poczekaj. :D
BlackLady

Post »

Zwariuję :P
Ja tutaj wpadam z nagłym przypadkiem, wołam "Panie doktorze pomocy", Pan doktor mówi, ja robię, nie ma to tamto ;:112
A tu trza czekać.. no to czekam. Aż któregoś dnia wstanę i stwierdzę, że dracena dostała nóg od tego biohumusu i sama wyszła z doniczki xD
x-C-j
---

Post »

Poza tym o czym pisałem nic więcej nie rób póki co. :D
BlackLady

Post »

Nie wiem dlaczego tak jest.. ale od kiedy podlałam kwiatucha biohumusem to ta ziemia jakoś nie przesycha tylko cały czas jest mokra :/ Na powierzchni zauważyłam taki mały kawałek drewienka i tak jakby był pokryty białym nalotem.. wymyśliłam, ze to może być pleśń i że z korzonkami może dziać się coś niedobrego.
x-C-j
---

Post »

Biohumus nie ma wpływu na to czy ziemia będzie przesychała czy nie może dajesz za duże dawki wody od podlewania do podlewania i ziemia nie nadąża przesychać powierzchniowo. :D
BlackLady

Post »

Roślina nadal nie podlewana jednak kolejne listki żółkną :cry: może faktycznie za dużo wody dostała i korzonki zaczęły gnić ? Jak to rozpoznać? Teraz dracenka jest wystawiona na parapecik na lekkie słońce by ziemia szybciej przeschła ale nie wiem czy to coś pomoże.
x-C-j
---

Post »

Jeśli nie dałaś zbyt dużej dawki wody to o zalaniu nie możemy mówić, poczekaj jeszcze chyba że ziemia jest bardzo mokra to wyjmij bryłę korzeniową z doniczki i osusz papierowymi ręcznikami. :D
BlackLady

Post »

Wcisnęłam palucha w ziemię, z wierzchu suchutka a w środku (na głębokość całego palca) tak lekko wilgotnawo. na razie jej nie podlewam... może lepiej niech przeschnie całkiem?
x-C-j
---

Post »

Odczekaj jeszcze z dzień, dwa i podlej. :D
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”