Oczko Magdy.

Oczka wodne, stawy kąpielowe, strumienie, kaskady, skalniaki, rośliny wodne, itp
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
leda16
200p
200p
Od: 28 lut 2007, o 16:14

Re: Oczko MAGDY.

Post »

Oczko piękne ;:138 Natomiast widzę tu również temat, który mnie interesuje - SALWINIA. Więc może się podczepię z pytaniem: Jak się pozbyć tego k.......a?! Radykalnie i raz na zawsze. Oczko mam bardzo duże, pokazywałam go parę lat temu i pewnie jeszcze jest gdzieś w archiwum. Niestety od paru lat zamieniło się w zielone bagno. Zniszczyło wszystkie lilie wodne. Tylko irysy dzielnie się trzymają.
Mój ogród - zapraszam
jackon
500p
500p
Od: 6 sty 2008, o 07:24
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

oj, chyba pomyliłaś nazwy roślin:)

Salwinia pływająca Salvinia natans jest paprocią wodną, bardzo rzadko występującą, będącą pod całkowitą ochroną
mało tego jest bardzo dekoracyjna w oczku wodnym
krótki opis i zdjęcia tej rośliny
http://gardenforum.vot.pl/viewtopic.php?t=1195&start=0

pewnie chodziło Tobie o Rdestnicę pływającą Potamogeton natans
liście zielone, owalne, wydłużone pływają po powierzchni wody (od spodu są koloru brązowego)
opis i foty rdestnicy
http://gardenforum.vot.pl/viewtopic.php?t=1218
z tą rośliną walka jest trudna, należy mechanicznie usuwać kłącza, co sprawia dużą trudność
najprościej osuszyć i zwapnować staw
pozdrawiam
Jacek
magda1975
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 lip 2008, o 18:25

Post »

Tak ,to jest rdestnica,a dlaczego należy się jej pozbywać?Uważam ją za bardzo atrakcyjną roślinę.
jackon
500p
500p

Post »

jeżeli uprawiasz ją w doniczce, to masz nad nią kontrolę
w oczkach, gdzie podłoże jest naturalne, szybki rozrost tej rośliny może wyeliminować lilie wodne, szczególnie te odmiany, które rosną wolno i nie lubią konkurencji innych roślin
pozdrawiam
Jacek
magda1975
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Mam ją wkilku miejscach w oczku,rośnie bez doniczek,ale ja nie widzę jakiegoś błyskawicznego wzrostu tej rośliny.
jackon
500p
500p

Post »

żyzność podłoża ma duże znaczenie, strzałki też będą rosły wolniej gdy nie mają pokarmu
dlatego w środowisku naturalnym najlepiej rosną w ciekach, w miejscach gdzie osadza się muł
swego czasu miałem rdestnice w stawie z wodą pościekową, po 3 latach musiałem mechanicznie po spuszczeniu wody usuwać te rośliny
pozdrawiam
Jacek
Awatar użytkownika
leda16
200p
200p

Post »

Masz rację, to cholerstwo to zapewne RZĘSA WODNA!!! Zdjęcie i opis pasują jak ulał.. Zapewne przyniosły ją dzikie kaczki na łapach albo inne ptaszydła. ;:oj . Na prawdę nie wiem co robić. Ponoć spuszczenie wody nie ratuje sytuacji, bo wystarczy jeden listeczek na brzegu, który z wodą deszczową spłynie do oczka. Oczko jest głębokie na 2 metry i ok. 4 - 5 m. szerokości.Wyławiać tego ręcznie nie podobna. Chyba, żeby randupem spryskać powierzchnię? Co o tym myślicie. Brzeg pięknie obsadzony różanecznikami , trawami ozdobnymi itp. Czy ten randup im nie zaszkodzi?
Mój ogród - zapraszam
Awatar użytkownika
leda16
200p
200p

Post »

Znalazłam link do mojego oczka http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... &start=350 Zdjęcia sprzed 4 lat, gdzie zasyfione było tylko małe oczko, co wydawało mi się nawet urokliwe...Duże wyglądało jeszcze normalnie, ale od 3 lat tafla wody jest calutka zielona.
Mój ogród - zapraszam
jackon
500p
500p

Post »

ja rzęsy traktuje zawsze pozytywnie w oczkach o ile znajduje się tam spora ilość lilii wodnych
są to rośliny bardzo przydatne, w szczególności gdy mam do czynienia z zimną późną wiosną
rzęsom to nie przeszkadza, szybko odpalają i powodują zanik glonów nitkowatych
jak liście lilii wodnych zaczynają pojawiać się na powierzchni wody, powodują mniejszy rozwój rzęs, które kłębią się pomiędzy liśćmi i nadmiar bardzo łatwo kasarkiem można usuwać
pozdrawiam
Jacek
magda1975
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

A u mnie rzęsa nie chce się przyjąć,próbowałam kilkakrotnie.Czytałam gdzieś że rzęsa tylko w naturalnych zbiornikach a nie w oczkach.
Awatar użytkownika
PiotrekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 wrz 2011, o 08:42
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

U mnie zaobserwowałem że rośnie tylko tam gdzie jest duża ilość N w wodzie i mała ilość ryb.
jackon
500p
500p

Post »

jest kilka gatunków rzęsy, należałoby przetestować po kolei
u mnie trójrowkowa Lemna trisulca rośnie najsłabiej
mam trzy oczka, w tym dwa praktycznie bez ryb, wszędzie rzęsa rośnie tak samo
pozdrawiam
Jacek
Awatar użytkownika
iwona0042
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 lis 2011, o 10:13
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Witaj Magdo, poczytałam o Twoim oczku , bardzo ciekawe porady, mam oczko od tamtego roku, czyli zupełnie świeże, na razie są tam tylko rośliny, jesienią pokazały się maleńkie rybki, ale skąd nie wiem, zaznaczam sobie Ciebie, będę kibicowała i obserwowała Twoje oczko :wit
ODPOWIEDZ

Wróć do „OCZKA wodne, kaskady, skalniaki, rośliny wodne”