Grzyby na trawniku(Czarcie kręgi i inne postaci)
- MariaTeresa
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 1 lut 2008, o 02:43
Masa kapeluszowych rośnie pod aronią..mimo suszyErazm pisze:Czy grzyby zaczynają już rosnąć na trawnikach u Was?
Rok wczesniej miałam parę smardzy koło azalii
Pozdrawiam ciepło
Ulubieńcy MariiTeresy
Ulubieńcy MariiTeresy
Grzybki w trawie
Witam,
w domku mieszkamy od listopada 2006, w tym roku kupiliśmy jakiś super dobry nawóz do trawki,a tu w tym tygodniu zauważyłam dużo małych grzybków w trawie.
O tyle jest to dla mnie niebezpieczne, że mam małe dziecko...
Czy może mi ktoś pomoc i powiedzieć, co to jest i jak to wyplenić???
Pozdrawiam
Joan
Proszę o pisanie używając polskiej czcionki ą,ę,ć,ś itp. Regulamin, dziękuję.
w domku mieszkamy od listopada 2006, w tym roku kupiliśmy jakiś super dobry nawóz do trawki,a tu w tym tygodniu zauważyłam dużo małych grzybków w trawie.
O tyle jest to dla mnie niebezpieczne, że mam małe dziecko...
Czy może mi ktoś pomoc i powiedzieć, co to jest i jak to wyplenić???
Pozdrawiam
Joan
Proszę o pisanie używając polskiej czcionki ą,ę,ć,ś itp. Regulamin, dziękuję.
Czasem takie grzybki spełniają świetna role ozdób, ale przy małym dziecku trzeba je usunąć. Ażeby zrobić to poprawnie, grzyb musi zostać wyciągnięty z układem korzeniowym. jeśli ten pozostanie w ziemi, jest pewne że znowu wyrośnie. Najlepiej robić to giętkim i ostrym nożem, którym będziemy mogli wygodnie operować. Trzeba też podkreślić że jest to preca dosyć czasochłonna i czasem udaje się grzybkom znów wyrosnąć.
Pozdrawiam
Pozdrawiam
Witam, na początku chciałbym podziękować wszystkim którzy tworzą to forum, tzn. piszącym
Ja do tej pory tylko czytałem, wiele cennych rzeczy się dowiedziałem o roślinach, uprawie, szkodnikach. Za to serdecznie dziękuję.
Niestety muszę zapytać o radę - zostałem ofiarą. Po paru deszczowych dniach, które w WLKP były niedawno cały mój świerzo założony trawnik pokrywają grzyby. A był taki piękny choć jest z maja br. gęsty i zielony, prześliczny. Jest ich bardzo dużo, setki. Cieńki pień około 5cm wysokości, kapelusz tuż nad trawą, mocno stożkowy, blaszki. Grzyb w kolorze kawy z mlekiem. Szlag by jes trafił, gram w piłke z dzieciakiem i wszystko pachnie grzybami :/
Co robić? Jakie błędy popełniłem?
Ja do tej pory tylko czytałem, wiele cennych rzeczy się dowiedziałem o roślinach, uprawie, szkodnikach. Za to serdecznie dziękuję.
Niestety muszę zapytać o radę - zostałem ofiarą. Po paru deszczowych dniach, które w WLKP były niedawno cały mój świerzo założony trawnik pokrywają grzyby. A był taki piękny choć jest z maja br. gęsty i zielony, prześliczny. Jest ich bardzo dużo, setki. Cieńki pień około 5cm wysokości, kapelusz tuż nad trawą, mocno stożkowy, blaszki. Grzyb w kolorze kawy z mlekiem. Szlag by jes trafił, gram w piłke z dzieciakiem i wszystko pachnie grzybami :/
Co robić? Jakie błędy popełniłem?