Cięcie krzewów ozdobnych-kiedy - jakie?
Re: Cięcie krzewów ozdobnych-kiedy - jakie?
dereń kiedy mogę formować w jakim miesiącu ? jest on na jednym pniu..
- Karo
- -Administrator Forum-.
- Od: 16 sie 2006, o 14:39
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Przez cały sezon ,kiedy uznasz za stosowne.
To bardzo żywotny krzew i bardzo lubiący cięcie.
Ostatnie cięcie przed zimą należy jednak wykonać w terminie do końca sierpnia.
To bardzo żywotny krzew i bardzo lubiący cięcie.
Ostatnie cięcie przed zimą należy jednak wykonać w terminie do końca sierpnia.
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 22 paź 2010, o 11:09
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Drodzy forumowicze mam pytanie czy słyszał ktoś kiedyś czy można, a jak tak to jak ciąć kuningamie lancetowatą ???
Zwaną też stroigłą chińską. Podłączam się bezczelnie pod to pytanie, jestem tym również zainteresowany
Moje drzewko przyciąłem kiedyś bezpardonowo, gdy jeszcze rosło wielopiennie. Wolałem, żeby się skupilo na jednym pniu, dlatego wszystkie odrosty z korzenia za wyjątkiem głównego tej wiosny uciąłem. Drzewko ruszyło ostro z nowymi przyrostami ale nie wiem tak naprawdę, czy ono to lubi. A z korzenia nowe odrosty i tak się wypuszczają
Moje drzewko przyciąłem kiedyś bezpardonowo, gdy jeszcze rosło wielopiennie. Wolałem, żeby się skupilo na jednym pniu, dlatego wszystkie odrosty z korzenia za wyjątkiem głównego tej wiosny uciąłem. Drzewko ruszyło ostro z nowymi przyrostami ale nie wiem tak naprawdę, czy ono to lubi. A z korzenia nowe odrosty i tak się wypuszczają
To mój ogród jest dla mnie, a nie ja dla mojego ogrodu
- Georginia
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 10 lis 2009, o 16:47
W jednym z pism ogrodniczych wyczytałam że można z krzewu pigwowca uformować drzewko.Jest dokładny opis jak to zrobić.Tak uformowane drzewko pigwowca jest zdrowsze i bardziej trwałe niż kupione,powstałe przez zaszczepienie pigwowca na innej roślinie.Jesienią kupiłam pigwowiec japoński ale na etykiecie symbol ciecia jest przekreślony.Bez cięcia jednak nie da się uformować go na drzewko.Można więc ciąć czy nie.
Ciąć oczywiście.
Wybrać najsilniejszy pęd, przywiązać do palika. Resztę wyciąć jak najdokładniej. A później- boczne gałązki owszem skracać, ale nie wycinać całkowicie- żeby grubiał pień. Jeśli wytniesz je przy pniu będzie cienki, wiotki. Całkowicie usuwać można po paru latach.
Wybrać najsilniejszy pęd, przywiązać do palika. Resztę wyciąć jak najdokładniej. A później- boczne gałązki owszem skracać, ale nie wycinać całkowicie- żeby grubiał pień. Jeśli wytniesz je przy pniu będzie cienki, wiotki. Całkowicie usuwać można po paru latach.
- Georginia
Mirku ile cm.ma mieć taki boczny kikutek.
Nie widzę roślinki... a zostaw te 10 cm, żeby parę oczek na tym było. I to co wyrośnie skracaj, owszem, ale niech te gałązki będą. A przewodnik prowadź do góry ile tam chcesz. Póżniej go przytnij, niech się toto rozgałęzi. W miarę grubienia pnia stopniowo, od dołu można będzie usuwac boczne gałązki.
A od dołu, przy ziemi, będą wyłaziły młode pędy. Ten typ tak ma. Trzeba usuwać, najlepiej w miejscu wyrastania, bo jak zostawisz kikut, to z jedngo wyrosną trzy...
A od dołu, przy ziemi, będą wyłaziły młode pędy. Ten typ tak ma. Trzeba usuwać, najlepiej w miejscu wyrastania, bo jak zostawisz kikut, to z jedngo wyrosną trzy...
- Georginia
Mirku nie mam zdjęcia w tej chwili ale wiem jak wygląda bo dobrze mu się przyjrzałam.Pasuje mi tak z nim zrobić.Potwierdź tylko czy dobrze myślę.
Pigwowiec.
Posadziłam go teraz jesienią,Jeśli wyciąć to teraz czy wiosną
Pigwowiec.
Posadziłam go teraz jesienią,Jeśli wyciąć to teraz czy wiosną
Jakoś tak... Wiosną.
- Georginia
Mirku już Cię pomęczę do końca.Wiosną wytnę te boczne ,zostanie tylko ten rozgałęziony środkowy.Na nim zaczną wyrastać boczne i te mam skracać do ok.10 cm,żeby ten główny mógł się rozrastać na grubość.Mogę je od dołu likwidować po kilku latach a te odrosty co wyrastać będą z szyjki korzeniowej wycinać całkowicie.Koronkę też przyciąć niech się gadzina rozkrzewia.Zacząć cięcie wiosną.TAK.
Ano TAK
I przywiązać by to do jakiego patyka, bo pędy pigwowca rosną łukowato i pokładają sie.
I przywiązać by to do jakiego patyka, bo pędy pigwowca rosną łukowato i pokładają sie.
- Georginia
Mirku bardzo Ci dziękuję.Połączenie wiadomości z pisma i tych zdobytych od Ciebie gwarantuje mi pełny sukces.W artykule było napisane że boczne pędy z prowadzonego pnia wycinać całkowicie.Jeszcze raz serdeczne dzięki.