A kiedyś się w ogóle udaje? Też czekam na fotusie ;)Tym razem nie udało się wyjść ze sklepu bez roślinek
Roślinki pingu
- pingu
- 1000p
- Od: 23 maja 2009, o 22:50
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Jasne. Raz mi się udało wyjść bez kwiatków.
Fotki nowości.
Coś. Chyba crassula jakaś. Na doniczce opis jak zwykle - sukulenty mix. Do roslinki przyplątało się jeszcze jakieś małe zielone coś, wetknęłam to do ziemi, widać po prawej:
I reszta:
I jeszcze stare, pomarańczowe kalanchoe, które już dość obficie kwitnie. Wstawiam, bo bardzo mi się podobają te kwiatki. :
Fotki nowości.
Coś. Chyba crassula jakaś. Na doniczce opis jak zwykle - sukulenty mix. Do roslinki przyplątało się jeszcze jakieś małe zielone coś, wetknęłam to do ziemi, widać po prawej:
I reszta:
I jeszcze stare, pomarańczowe kalanchoe, które już dość obficie kwitnie. Wstawiam, bo bardzo mi się podobają te kwiatki. :
Patrycja Moje doniczkowce
"I have spread my dreams under your feet; Tread softly because you tread on my dreams."
"Rzuciłem rozpostarte sny pod twoje stopy; Stąpaj ostrożnie - depczesz moje sny." W.B.Yeats
"I have spread my dreams under your feet; Tread softly because you tread on my dreams."
"Rzuciłem rozpostarte sny pod twoje stopy; Stąpaj ostrożnie - depczesz moje sny." W.B.Yeats
- Taccanivea
- 1000p
- Od: 24 cze 2009, o 12:49
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Andziax007
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 20 gru 2008, o 08:18
- Kontakt:
- ewelina8005
- 1000p
- Od: 24 lip 2009, o 12:50
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- pingu
- 1000p
Dziękuję w imieniu nowości.
*Kasia dziękuje za identyfikację.
Andziax007 jeszcze będę pracować nad fotką kalanchoe, bo ten czerwony jeszcze nie do końca wyszedł taki jaki jest
*Kasia dziękuje za identyfikację.
Andziax007 jeszcze będę pracować nad fotką kalanchoe, bo ten czerwony jeszcze nie do końca wyszedł taki jaki jest
- Haim
- Od: 19 cze 2009, o 01:16
Pati na pierwszej fotce, to nie Senecio, tylko Sedum pachyphyllum, tylko mocno wyciągnięte i u góry słabo wybarwione z braku słońca.
Myślę, że u Ciebie na słoneczku poprawi się a jak chcesz, to zawsze możesz pociachać czubki( i wsadzić do ziemi, to się ukorzenią) i ładnie Ci się rozkrzewi, poza tym możesz rozmnażać z listków ;)
Twoja druga sucholubna nowość to Crassula ovata
Kaktus i Kalanchoe prześliczne a Twoje pomarańczowe ma świetny kolorek.
Na zimę wstaw Kalanchoe do chłodnego i ciemniejszego pomieszczenia, ogranicz podlewanie a w przyszłym roku pięknie odwdzięczy Ci się kwiatuszkami ;)
W lecie polecam również wystawianie Kalanchoe na dwór
Myślę, że u Ciebie na słoneczku poprawi się a jak chcesz, to zawsze możesz pociachać czubki( i wsadzić do ziemi, to się ukorzenią) i ładnie Ci się rozkrzewi, poza tym możesz rozmnażać z listków ;)
Twoja druga sucholubna nowość to Crassula ovata
Kaktus i Kalanchoe prześliczne a Twoje pomarańczowe ma świetny kolorek.
Na zimę wstaw Kalanchoe do chłodnego i ciemniejszego pomieszczenia, ogranicz podlewanie a w przyszłym roku pięknie odwdzięczy Ci się kwiatuszkami ;)
W lecie polecam również wystawianie Kalanchoe na dwór
- pingu
- 1000p
Dziękuję Haim. U mnie stoi na pd-zach oknie. Fajnie, że się z listków rozmnaża, bo one stały w kupie i w tej doniczce były też listki takiego czerwonego, to sobie je wetknę w ziemię.
A co do kalanchoe, to właśnie w pracy też nam się takie duże rozrosło, dokładnie takie badylki. Czy przycinać je, żeby się rozkrzewiało?
A co do kalanchoe, to właśnie w pracy też nam się takie duże rozrosło, dokładnie takie badylki. Czy przycinać je, żeby się rozkrzewiało?
- Haim
- Od: 19 cze 2009, o 01:16
Jeśli chodzi o sedum, to nie wtykaj listków w ziemię tylko połóż je spodnią stroną do góry.
Same puszczą korzonki i utworzą nową roślinkę
A jeśli chodzi o Kalanchoe, to proponowałabym je podciąć i nadać pożądanego kształtu a obcięte kawałki wsadzić do ziemi, dość szybko puszczają korzonki i będziesz miała młode roślinki ;)
Same puszczą korzonki i utworzą nową roślinkę
A jeśli chodzi o Kalanchoe, to proponowałabym je podciąć i nadać pożądanego kształtu a obcięte kawałki wsadzić do ziemi, dość szybko puszczają korzonki i będziesz miała młode roślinki ;)
- pingu
- 1000p
ok, już je poprzewracałam Co do kalanchoe, to już mam wizję, żeby wsadzić je później do długiej doniczki i latem wywiesić za oknem. No bo jeżeli zakwitną, a wystawię je do ogrodu, to nie bedę ich widzieć.
Kermit40, no tak, powoli rośnie kolekcja. Wyniosłam kaktusy na korytarz, przed zimą i zrobiło się puste miejsce na parapecie. A puste miejsca nie chcą być zbyt długo puste... ;:10
Kermit40, no tak, powoli rośnie kolekcja. Wyniosłam kaktusy na korytarz, przed zimą i zrobiło się puste miejsce na parapecie. A puste miejsca nie chcą być zbyt długo puste... ;:10