Bulwy begonii,zimowanie,sadzenie,dzielenie
- malgocha1960
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 8 lut 2010, o 18:15
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Bulwy begonii
To trzymaj w doniczkach w domu,a jak cieplej się zrobi daj dopiero na dwór.U nas jak bedą zapowiadali przymrozki też będę musiała schować do domu,pewniejsze będzie dopiero po Zośce.
- renzal
- Od: 13 maja 2011, o 12:33
Z moich siedmiu bulw jedna całkowicie wypadła. Pozostałe są dopiero w fazie początkowych listków lub kiełka - oj jeszcze zejdzie zanim będą kwitły.
pozdrawiam Renata Pod Jesionem cz.5 ,czyli: akt V dramatu!
Ciągle marzę, że w tym roku uporządkuję mój ogród. (nowy rok - już szósty - nowa nadzieja )Nadzieja umiera ostatnia...
Ciągle marzę, że w tym roku uporządkuję mój ogród. (nowy rok - już szósty - nowa nadzieja )Nadzieja umiera ostatnia...
-
- 10p - Początkujący
- Od: 3 maja 2012, o 17:26
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Ja spróbuję poeksperymentować,napiszę co mi z tego wyszło. Póki co, znalazłam coś takiego, może i Wam sie przyda, ja juz to stosuje do swoich roslinek:
Kiełkowanie materiału siewnego: Dodać 1 uncję [28,35g] wody utlenionej do 0,55 litra wody i moczyć sadzonki całą noc. Dać te same ilości wody utlenionej do każdego płukania sadzonek.
Rośliny domowe i ogrodowe: Dodać 1 uncję [28,35g] 3%wody utlenionej do 1,1 litra wody. Zwilżać [opryskać] rośliny tym roztworem.
Zastosowanie wody utlenionej w ogrodnictwie
Ogrodnicy i osoby stosujące uprawy hydroponiczne używają wody utlenionej. Spontaniczna dekompozycja uwalnia tlen w korzeniach roślin, który powoduje lepszy rozwój korzeni i zabezpiecza je przed gniciem. Wielu farmerów uzyskało lepsze plony przez opryski rozcieńczonym H2O2. 20 galonów [88 litrów] wody zmieszać z 5 do 16 uncji [142g do 453,6g] H2O2 na 1 akr [0,4 ha]. Dla roślin domowych dodać 1 uncję [28,35g] 3% wody utlenionej lub 16 kropli 35% wody utlenionej na 1,1 litra wody. Woda utleniona jest doskonałym i bezpiecznym środkiem owadobójczym. W tym celu należy spryskać rośliny roztworem 8 uncji [226,8g] 3% wody utlenionej z 8 uncjami [226,8g] białego cukru na 4,4 litra wody.
Kiełkowanie materiału siewnego: Dodać 1 uncję [28,35g] wody utlenionej do 0,55 litra wody i moczyć sadzonki całą noc. Dać te same ilości wody utlenionej do każdego płukania sadzonek.
Rośliny domowe i ogrodowe: Dodać 1 uncję [28,35g] 3%wody utlenionej do 1,1 litra wody. Zwilżać [opryskać] rośliny tym roztworem.
Zastosowanie wody utlenionej w ogrodnictwie
Ogrodnicy i osoby stosujące uprawy hydroponiczne używają wody utlenionej. Spontaniczna dekompozycja uwalnia tlen w korzeniach roślin, który powoduje lepszy rozwój korzeni i zabezpiecza je przed gniciem. Wielu farmerów uzyskało lepsze plony przez opryski rozcieńczonym H2O2. 20 galonów [88 litrów] wody zmieszać z 5 do 16 uncji [142g do 453,6g] H2O2 na 1 akr [0,4 ha]. Dla roślin domowych dodać 1 uncję [28,35g] 3% wody utlenionej lub 16 kropli 35% wody utlenionej na 1,1 litra wody. Woda utleniona jest doskonałym i bezpiecznym środkiem owadobójczym. W tym celu należy spryskać rośliny roztworem 8 uncji [226,8g] 3% wody utlenionej z 8 uncjami [226,8g] białego cukru na 4,4 litra wody.
Czy begonie mogą również stać w domu?
Czy begonie mogą również stać w domu?
Czy będą wtedy tak długo kwitły jak na balkonie?
Czy będą wtedy tak długo kwitły jak na balkonie?
Drobiazgi sprawiają, że niepostrzeżenie i cicho wchodzi wielkie szczęście
- BozenkaA
- 1000p
- Od: 26 cze 2011, o 21:29
Re: Czy begonie mogą również stać w domu?
Wszystko zależy od tego, jakie warunki im zapewnisz.
- maja79
- Od: 8 maja 2011, o 17:53
Moje Begonie wiatr połamał
tylko jedna ma juz kawiatuszki,ale tamate odbijają mam nadzieje,że zakwitną
pozdrawiam Maja
tylko jedna ma juz kawiatuszki,ale tamate odbijają mam nadzieje,że zakwitną
pozdrawiam Maja
- amster
- 500p
- Od: 21 lip 2011, o 22:05
A ja mam taki problem ze swoimi bulwami, że nie chcą ruszyć z rozwojem. Część jest już ładnie rozrośnięta i pewnie gdyby ich ostatni przymrozek nie załatwił już by kwitły. Część niestety kompletnie bez reakcji już od 3 miesięcy jak są w ziemi.
Czy zna ktoś jakiś sposób by je pobudzić? Bulwy wyglądają na zdrowe, są twarde, bez śladów pleśni, grzybu, czy zmiękczeń. Nie puściły jednak nawet korzeni. Wczoraj nie wytrzymałem i jej z tej ziemi wyjąłem z zamiarem ponownego przesuszenia, ale nie wiem czy to jest dobry pomysł.
Czy zna ktoś jakiś sposób by je pobudzić? Bulwy wyglądają na zdrowe, są twarde, bez śladów pleśni, grzybu, czy zmiękczeń. Nie puściły jednak nawet korzeni. Wczoraj nie wytrzymałem i jej z tej ziemi wyjąłem z zamiarem ponownego przesuszenia, ale nie wiem czy to jest dobry pomysł.
- BozenkaA
- 1000p
Amster, ktoś pisał o wspaniałym działaniu wody utlenionej. Może sprawdź w wyszukiwarce. Ja spisałam na straty te, którym nie che się rosnąć. Ich wybór, nie będą się cieszyć słoneczkiem, wiatrem i deszczykiem.
- maja79
Moje Begonie w końcu ruszyły jedna dosłownie ma wysyp kwiatów,i następne juz tez mają
ogrom pączków,boski widoczek
Kochani,czy begonie można zrobić ze szczepki??? czy tylko z bulwy??
ogrom pączków,boski widoczek
Kochani,czy begonie można zrobić ze szczepki??? czy tylko z bulwy??
- BozenkaA
- 1000p
Maja, te które kupujemy na rynku, są rozmnażane in vitro. Z sadzonek jest trudno, ale może Ci się uda. Tylko, że jeśli teraz zrobisz, nie zdąży wytworzyć bulwy przed zimą. Czyli będziesz miała kwiatek domowy przez zimę.
- maja79
Witaj Bożenko
dziękuje za informację,zrobiłam dwie szczepeczki,na następny rok będąc w domku stworzą sie bulwy? chyba
dziękuje za informację,zrobiłam dwie szczepeczki,na następny rok będąc w domku stworzą sie bulwy? chyba
- renzal
- Od: 13 maja 2011, o 12:33
Kiedy wykopywać begonie? mam jeszcze czas?
pozdrawiam Renata Pod Jesionem cz.5 ,czyli: akt V dramatu!
- dwostr
- Od: 25 mar 2008, o 15:38
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Ja wykopuję dopiero jak pierwszy przymrozek zwarzy im liście
Serdecznie pozdrawiam Danuta