Rośliny zasłaniające
- aleksandra2323
- 500p
- Od: 28 cze 2008, o 00:20
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Słup betonowy
Ciekawa roslina, taki bluszcz maxi. Ciekawa jestem, czy sprawdziłaby się na altanie. Tylko to rozrastanie przez podziemne rozłogi brzmi niepokojąco.
Chcesz słup energetyczny obsiać roślinnością ? Żart chyba ? Ja mam na działce 4 slupy i regularnie mam ścinane gałęzie ktore dochodzą do slupów. Można dużo szkody sobie narobić bawiąc się w zmianę krajobrazu terenu wokół słupów napięciowych.
gałęzie a bluszcz to różnica - nawet jeśli nie upilnujemy i uda mu się sięgnąć do linii to jest na tyle lekki, że nie powinien wyrządzić żadnej szkody. A jeśli ktoś chce coś trwalszego to można zawsze obsadzić go tujami np w szpalerze - wtedy powinien "wtopić się w tłum" należałoby jednak dobrać gatunek który nie przyrośnie na zbyt dużą wysokość i zostawić chociaż niewielki odstęp od słupa - przeciętny człowiek najbardziej zwraca uwagę na rzeczy które znajdują się na wysokości naszego wzroku, max do 2,5m nad ziemią - mało kto patrzy wyżej.
pozdrawiam
Karolina
Karolina
-
- 500p
- Od: 18 wrz 2010, o 09:32
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Wszystko pięknie ale co na rośliny na słupach mówi zakład energetyczny? Czy z powodu posadzenia roślin nie będę miała kłopotów?
Wiem tyle, że od 20 lat od kiedy ma dzialke, zaklad energetyczny regularnie obsluguje te slupy. Zresztą czy nie warto pomyśleć o bezpieczeństwie ? burze to raz, secundo będziesz biegał pies i nagle pomysli sobie wskoczę w te zarośla i co dalej ? U mnie pies biegał kilka centrymentrów od takich slupów, specjalnie oczyszczałem to miejsce żeby widzial gdzie i jak biega. Think about this.
- lesioc
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 3 cze 2008, o 10:20
Przyznam szczerze, że nie bardzo rozumiem co mają burze i bieganie psa na centymetry od słupa do bezpieczeństwa. Przewody elektryczne są odizolowane od słupów - nie ma możliwości aby słup elektryczny Cię "kopnął", nawet mokry.
Osobiście nie widzę problemu z posadzeniem rośliny, o której wiemy, że nigdy nie dorośnie do wysokości lini energetycznych. Inna sprawa, że najczęsciej takie słupy obsadzane są winobluszczami, które bardzo szybko wspinają się na "druty".
Osobiście nie widzę problemu z posadzeniem rośliny, o której wiemy, że nigdy nie dorośnie do wysokości lini energetycznych. Inna sprawa, że najczęsciej takie słupy obsadzane są winobluszczami, które bardzo szybko wspinają się na "druty".
Zapraszam: spis treści ogród
"Fotografia nie jest związana z patrzeniem lecz z czuciem. Jeżeli nie czujesz nic w tym na co patrzysz, nigdy nie uda ci się sprawić,
aby ludzie patrząc na twoje zdjęcia cokolwiek odczuwali." Don McCullin
"Fotografia nie jest związana z patrzeniem lecz z czuciem. Jeżeli nie czujesz nic w tym na co patrzysz, nigdy nie uda ci się sprawić,
aby ludzie patrząc na twoje zdjęcia cokolwiek odczuwali." Don McCullin
- maryann
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 3 wrz 2007, o 14:31
Właśnie- tez jestem ciekaw- co może być dalej? Goły słup widzi, a zarośniętego nie, i zderzy się z betonem?Waldek26 pisze:pies i nagle pomysli sobie wskoczę w te zarośla i co dalej ?
Jedyne co mnie zastanawia, to fakt przepływu prądu, gdy wilgotne pędy rośliny dosięgną sieci- raz do ziemi, a dwa- miedzyfazowe między gołymi linkami z aluminium. Nie ma takiego ryzyka tylko gdy przewody są izolowane.
Tyle z patrzenia na ładnego,
co ze słuchania mądrego.
(Badania przeprowadzone na Uniwersytecie w Oslo w 2015 roku wykazały, że mózg uwalnia dopaminę do naszego organizmu, kiedy patrzymy na coś przyjemnego)
co ze słuchania mądrego.
(Badania przeprowadzone na Uniwersytecie w Oslo w 2015 roku wykazały, że mózg uwalnia dopaminę do naszego organizmu, kiedy patrzymy na coś przyjemnego)
- Gryfica
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 2 mar 2012, o 18:38
Ja też mam słup na działce i chcę go zakryć. Uważam, że roślinność na słupie to nie problem, do czasu do kiedy nie wchodzi bezpośrednio na linie. Jednak trzeba się liczyć z tym, że każde roślina sadzona i pielęgnowana na słupie może być uszkodzona przez panów z energetyki w czasie obsługi. Trzeba się z tym liczyć. Chcę posadzić coś i co roku podcinać, albo posadzic coś, co rośnie na określoną wysokość np. wiciokrzew.
A jeśli chodzi o gałęzie, to z mojego doświadczenia podcinają gałęzie , które dorastają do linii ,a nie słupów. Jeśli słupy zagrażałyby bezpieczeństwu, to proste, byłyby ogrodzone, a nie stały ot tak przy domach. Chyba, że ktoś ma przy domu linie wysokiego napięcia, ale wtedy to ja już tylko współczuję. Chociaż za taki słup ponoć można dostać odszkodowanie.
A jeśli chodzi o gałęzie, to z mojego doświadczenia podcinają gałęzie , które dorastają do linii ,a nie słupów. Jeśli słupy zagrażałyby bezpieczeństwu, to proste, byłyby ogrodzone, a nie stały ot tak przy domach. Chyba, że ktoś ma przy domu linie wysokiego napięcia, ale wtedy to ja już tylko współczuję. Chociaż za taki słup ponoć można dostać odszkodowanie.
Witam! Mam słup trójnónożny lini średniego napięcia 30 kV .zagospodarowałem poprzez posadzenie kilku odmian winorośli. Efekt wizualny niesamowity .Plony więcej niż dobre, i jeszcze jedna zaleta nie trzeba mieć piorunochronu!!!! Sam widziałem-zabezpieczenie gwarantowane. Pozdrawiam janko
- Gryfica
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 2 mar 2012, o 18:38
Janko daj zdjęcie, bardzo jestem ciekawa jak to wygląda:)
- Menysek
- 200p
- Od: 24 paź 2007, o 11:56
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Czym zasłonić śmietnik
Z góry przepraszam jeśli dubluję, ale nic nie znalazłam we wątkach już istniejących.
Chciałabym zasłonić jakimś pnączem śmietnik, nad którym jest tylko konstrukcja pod pnącza (bez daszka). I tu mój problem - chciałabym żeby choć trochę kontenery osłonięte były również zimą. Pnącza zimozielone nie wchodzą w grę - testowałam i wszystko wymarza. Grunt też jest średni. Myślałam, że może jakieś pnącze gubiące liście tworzy wystarczająco dużą gęstwinę łodyg żeby zasłonić paskudztwo, tylko które? Jakoś w necie brak fotek zimowych
Bardzo proszę o sugestie. A może macie już sprawę załatwioną - chętnie zobaczę fotki
Chciałabym zasłonić jakimś pnączem śmietnik, nad którym jest tylko konstrukcja pod pnącza (bez daszka). I tu mój problem - chciałabym żeby choć trochę kontenery osłonięte były również zimą. Pnącza zimozielone nie wchodzą w grę - testowałam i wszystko wymarza. Grunt też jest średni. Myślałam, że może jakieś pnącze gubiące liście tworzy wystarczająco dużą gęstwinę łodyg żeby zasłonić paskudztwo, tylko które? Jakoś w necie brak fotek zimowych
Bardzo proszę o sugestie. A może macie już sprawę załatwioną - chętnie zobaczę fotki
"W przedziwnym mieszkam ogrodzie, gdzie żyją kwiaty i dzieci, i gdzie po słońca zachodzie uśmiech nam z oczu świeci...
I pielęgnuję murawę, plewiąc z niej chwasty i osty, by każdy, patrząc na trawę, duszą, jak trawa, był prosty.". L. Staff
Monika - "Przy malowniczej drodze"
I pielęgnuję murawę, plewiąc z niej chwasty i osty, by każdy, patrząc na trawę, duszą, jak trawa, był prosty.". L. Staff
-
- 200p
- Od: 30 kwie 2011, o 20:32
- Kontakt:
Re: Czym zasłonić śmietnik
Posadź z jednej strony dławisza okrągłolistnego a z drugiej winobluszcza, sąsiadka ma tak na tarasie, nic nie widać w zimie(ptaki mają stołówkę z owoców dodatkowo), taka gęstwina.
Zdrowy styl życia, zdrowe odżywianie, jak długo żyć, domowe pieczywo - bezchemii.info
- Menysek
- 200p
- Od: 24 paź 2007, o 11:56
Re: Czym zasłonić śmietnik
Dzięki - rozważałam właśnie taką opcję.benzulli pisze:Posadź z jednej strony dławisza okrągłolistnego a z drugiej winobluszcza, sąsiadka ma tak na tarasie, nic nie widać w zimie(ptaki mają stołówkę z owoców dodatkowo), taka gęstwina.
Zastanawiam się czy nie dałoby się dodać coś kwitnącego - np. clematis bill mackenzie. Trudno tylko się zorientować czy trzeba go ciąć czy nie, bo różnie piszą. Może wytrzymałby konkurencję z winobluszczem? Bo z dławiszem chyba nie?
"W przedziwnym mieszkam ogrodzie, gdzie żyją kwiaty i dzieci, i gdzie po słońca zachodzie uśmiech nam z oczu świeci...