Klonik pokojowy - uprawa, pielęgnacja

Rośliny doniczkowe
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
FIGA
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 cze 2007, o 10:21
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Moje kloniki wysiane z nasionek rosną wolno , ale rosną :P jeden trafił mi się z nakrapianymi listkami :P
Najpierw myślałam że to jakiś chory , ale teraz widzę że wszystkie takie wypuszcza :P
Ciekawa jestem czy w tym roku zdradzą mi swoje kolorki :?: :P
Moje linki
KATARZYNA
Awatar użytkownika
Nela
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 18 paź 2006, o 17:09

Post »

Figo- powinny ci zakwitnąć w tym roku. Ja siałam w styczniu- już są pąki i niedługo zobaczę jakie bedą kolorki :D
Biedny, kto gwiazd nie widzi bez uderzenia w zęby... St.J.Lec
bura4
50p
50p
Od: 3 sty 2008, o 14:50

Post »

Mam takie maluśkie pytanie, czy w tym roku jest już za późno na wysiew klonika? Przez zimę jest szansa, że mi przeżyje? Napiszcie co o tym sądzicie.
dachasia
50p
50p
Od: 5 paź 2006, o 21:44

Post »

Ja na swoje kloniki trafiłam przypadkowo w tym roku w Lidlu.gdy kupowałam różne nasionka Posiałam wiosną. Wzeszły mi trzy. W maju wysadziłam je do gruntu w lekko cieniste miejsca. Dwa już zakwitły.Jeden pomarańczowy, drugi żółty. Ciekawe jaki będzie trzeci.
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Pozdrowienia Nina
filip11
200p
200p
Od: 9 mar 2007, o 17:19
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Post »

Czy w zimę kloniki mogą zimować w temperaturze 0-10 stopni ? Bo taką mam w piwnicy. Dodam jeszcze, że piwnica jest dość dobrze naświetlona. Będę wdzięczny za odpowiedź.
Awatar użytkownika
Aisyrk
1000p
1000p
Od: 18 sie 2008, o 16:22

Post »

Klonik to typowa roślina pokojowa. Nie wiem, czy polubi wędrówki z altanki na słoneczko i na wieczór znowu do altanki. Rośliny raczej nie lubią częstej zmiany miejsc.
"....na betonie kwiaty nie rosną ..."
Awatar użytkownika
PESTKA@
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 paź 2008, o 16:21

Post »

Klonik to bardzo żarłoczna roślinka. To błąd, że go nie nawozisz. To sporej wielkości drzewko potrzebujące jak wszystkie rośliny substancji odżywczych. Mój klonik od kwietnia stoi na balkonie i wraca na zimę do domu. Na wiosnę przycinam go ,aby odmłodzić mu pędy i aby się rozkrzewił. Co roku powinno się go na wiosnę przesadzać do żyznej ziemi z dodatkiem nawozu OSMOCOTE. Mój klonik wygląda tak:

Obrazek Obrazek

To roślinka pokojowa bardzo lubi słoneczko i mieszkanie latem na dworze, ale w doniczce nie w gruncie.
Reposit-09
Konto usunięte na prośbę.
Od: 26 cze 2007, o 19:40
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Moje są wysokie na ponad metr... I totalnie łyse w 80% ;) Za to na czubku - orgia liści i kwiatów! Zabawny widok - trzeba przyznać :D
Awatar użytkownika
phantom
500p
500p
Od: 24 mar 2009, o 23:48

Post »

Możliwe, że trochę słoneczko za mocno przypiekło. Wtedy gubi dolne liście. Moje wyglądają tak:

Zostawiłem sobie egzemplarz na parapecie, rośnie trochę wolniej, ale ma mniej słońca i nie gubi liści.
Trochę nie trafiłem z kolorami, wszystkie na jedno kopyto. Tez z parapetu jest najjaśniejszy, w skrzynce rozwija się bardzo ciemny pąk, oby nie zbladł.

Zdjęcia nieaktywne/N.
Awatar użytkownika
PESTKA@
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 paź 2008, o 16:21

Post »

Ja myśle ,ze dużą rolę odgrywa wilgotne podłoże. Mój klonik jak ma przesuszoną ziemię tez gubi dolne liście. Wzięłam się na sposób i tak jak na fotce doniczka jest wstawiona w glinianą osłonkę, do niej wstawiona jest cegła na której stoi doniczka :oops: ,a w środku woda.Tym sposobem mój klonik ma mikroklimat. Przycinanie gałązek tez wpływa na rozrost roślinki, chociaż trochę serducho boli, bo rzeczywiście jak koleżanka napisała ,są na końcach pompony liści i pąków kwiatowych. No i nawóz konieczny,bo to straszny żarłok :wink:
Awatar użytkownika
phantom
500p
500p
Od: 24 mar 2009, o 23:48

Post »

Ten kolorek to trochę słoneczko wyostrzyło, na poprzednich zdjęciach jest właściwy. Kloniki lubią chłodniejszą pogodę, nie upały. Nasion nigdy nie miałem.
Awatar użytkownika
Nela
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 18 paź 2006, o 17:09

Post »

Nasiona kloników łatwo dostać wiosną w ogrodniczym sklepie, sieję co roku- wspaniale wschodzą i rosną. Trzeba je kilkakrotnie pikować i przesadzać w pierwszym roku. Posiane wczesną wiosną jeszcze tego samego roku zakwitną. Tego roku kupiłam białego - sadzonkę- bo raczej nigdy nie bylo tego koloru wśród siewek.

Zdjęcia nieaktywne/N.
Biedny, kto gwiazd nie widzi bez uderzenia w zęby... St.J.Lec
kontra
200p
200p
Od: 12 kwie 2009, o 18:31
Kontakt:

Post »

Moje strasznie wolno rosną. Mają dopiero 10 - 15 cm. Myslicie, że zdazą zakwitnać w tym roku?
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”