Roślinki Horpynki
Re: Roślinki Horpynki
Lemonek faktycznie śliczny , a w tle ta ciemna zieleń... Pięknie kontrastuje
wszystko moje jest tu:
zapraszam
zapraszam
- horpyna
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 7 maja 2008, o 18:57
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Właśnie w tym problem, że za bardzo oprysku chemicznego nie chcę robić. Poprzednim razem jak spryskałam jakimś preparatem, kilka roślin mi umarło, a kilka nieźle dostało w kość... mimo, że nawet stężenie zaniżyłam.. Pozostaje mi walczyć jak na razie tylko wilgocią. Chociaż i tak pryskam je wodą prawie co drugi dzień, czasem codziennie. Zobaczymy, może starczy tylko to:(nuta23 pisze:Szybko je znalazłaś to piorunem sobie z nimi poradzisz u mnie wystarczył jeden oprysk i od 2 miesięcy (odpukać) następnych nie widziałam.
- horpyna
no i powróciłam:) nareszcie wiosna i roślinki też się do życia budzą:)
Kilka fotek po długiej zimie i przeprowadzce...
Philodendron już nieźle rozrośnięty
Anthurium przez zimę zgubiło listki...no i teraz nadrabia.Całe szczęście...
Alocasia reginula również poczuła wiosnę:) Z siedmiu bulw wypuściły póki co dwie...
A to młoda Alocasia cucullata, w trakcie przesadzania wyciągnęłam z ziemi kilkanaście bulewek i jak dotąd tylko trzy puściły..
Z ciekawości jak pozostałe bulwy wyglądają, znów je przesadziłam i okazało się, że reszta najprawdopodobniej też puści pędy. Na wszystkich widać, że coś się zaczyna dziać:) Zasypałam, i już nie ruszam..
I nowi lokatorzy:
Philodendron scandens 'Brasil'
Syngonium podophyllum 'Emerald Gem'
Na koniec skrzydłokwiat w cieniu alocasii:)
Pozdrawiam!!
Kilka fotek po długiej zimie i przeprowadzce...
Philodendron już nieźle rozrośnięty
Anthurium przez zimę zgubiło listki...no i teraz nadrabia.Całe szczęście...
Alocasia reginula również poczuła wiosnę:) Z siedmiu bulw wypuściły póki co dwie...
A to młoda Alocasia cucullata, w trakcie przesadzania wyciągnęłam z ziemi kilkanaście bulewek i jak dotąd tylko trzy puściły..
Z ciekawości jak pozostałe bulwy wyglądają, znów je przesadziłam i okazało się, że reszta najprawdopodobniej też puści pędy. Na wszystkich widać, że coś się zaczyna dziać:) Zasypałam, i już nie ruszam..
I nowi lokatorzy:
Philodendron scandens 'Brasil'
Na koniec skrzydłokwiat w cieniu alocasii:)
Pozdrawiam!!
Philodendrony śliczne masz
Reszta kwiatuszków również bardzo śliczna
Reszta kwiatuszków również bardzo śliczna
- zeberka4
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 10 sty 2009, o 17:25
Horpynko własnie na to
poluję! gdzie ją zdobyłaś?
poluję! gdzie ją zdobyłaś?
- AnnaAgnieszka
- 1000p
- Od: 16 sie 2010, o 10:03
Weszłam do Twojego wątku tak od niechcenia i teraz nie mogę z szoku wyjść
Tyle wspaniałych roślin już od pierwszej strony wątku, wszystko piękne i zadbane, a Twoje zakupy, zaczynam podejrzewać że znasz jakieś zaczarowane miejsca
Tyle wspaniałych roślin już od pierwszej strony wątku, wszystko piękne i zadbane, a Twoje zakupy, zaczynam podejrzewać że znasz jakieś zaczarowane miejsca
- Abrimaal
- 200p
- Od: 16 maja 2008, o 20:11
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
Chciałbym z tego Alocasia reginula tym bardziej że ją miałem kiedyś i mi padła.
Może coś zahandlujemy gdy się ociepli.
Bardzo szybko urósł Ci micans.
- horpyna
Też długo polowałam na to syngonium...aż zobaczyłam je u jednego pana sprzedającego różne szklarniowe roślinki. W szoku byłam jak zobaczyłam kilka roślin biało-zielonych..... W ogóle troszkę ostatnio pozmieniałam wśród roślinek. Praktycznie, 99% moich roślin należy do Araceae. Zakochałam się w tej rodzinie na amen Chociaż ostatnio coraz więcej podobają mi się również ceropegie. Oprócz C.wooda,którą mam od wieków, kupiłam ostatnio C.sandersoni. I rozrasta się niesamowicie. Niżej fotka:)
- horpyna
Witam:)Abrimaal pisze:Chciałbym z tego Alocasia reginula tym bardziej że ją miałem kiedyś i mi padła.
Niema sprawy z tą reginulką. Jeśli wyrośnie porządnie i przetrwa, to pójdzie na wymianę:) Mam nadzieję, że reszta bulw reginuly też wystartuje. Faktycznie, micans od Ciebie rośnie jak na drożdżach,długo długo nic nie chciał wypuścić, a teraz to szaleństwo pełne:)
Faktycznie wiosna
Chciałam zapytać czy to Syngonium podophyllum 'Emerald Gem' to rośnie tak szybko jak normalne czy raczej nie ?Zauważyłam u swoich, że im wymyślniejsza odmiana tym wolniej rośnie
Chciałam zapytać czy to Syngonium podophyllum 'Emerald Gem' to rośnie tak szybko jak normalne czy raczej nie ?Zauważyłam u swoich, że im wymyślniejsza odmiana tym wolniej rośnie
- nuta23
- 1000p
- Od: 17 kwie 2010, o 13:53
U ciebie roślinki też wiosnę poczuły b pięknie rosną i mają ślicznie wybarwione młode listki.
pozdrowienia dla wszystkich Renata
moje początki
moje początki
- elila
- 1000p
- Od: 24 kwie 2009, o 20:05
- Kontakt:
Horpynko, jestem u Ciebie pierwszy raz ale z peeeewnością nie ostatni!!!
Jestem chora po prześledzeniu twojego wątku... nawet nie wiem co napisać.... muszę ochlonąć
Jestem chora po prześledzeniu twojego wątku... nawet nie wiem co napisać.... muszę ochlonąć
- horpyna
Mam również inne odmiany syngonium, i faktycznie, rosną zdecydowanie wolniej. To biało zielone jednak tempo wzrostu ma identyczne jak zwykłe Syngonium podophyllum. Mam je dobry miesiąc, a wypuściło mi już kilka świeżych listków i ma zaczątki następnych. Co zauważyłam, zdecydowanie potrzebuje więcej światła niż zielone odmiany, i przynajmniej u mnie, najlepiej czuje się wisząc na oknie na pełnym słoneczku.Agunia pisze:Faktycznie wiosna