Juka karolińska,ogrodowa (Yucca filamentosa )
U mnie rośnie od ok. 10 lat i jeżeli jest miejsce może rosnąć bez ograniczeń.
Rok temu ją pociąłem.
Pamiętaj, że pęd, który zakwitnie usycha w ciągu kilku miesięcy.
Potem u podstawy pojawiają się odrosty.
Może się zdarzyć, że po kilku latach powstanie kępa, którą trzeba będzie trochę przerzedzić, gdyż jedne pędy będą wchodzić na drugie.
Ale to tak za 10 lat ;)
Rok temu ją pociąłem.
Pamiętaj, że pęd, który zakwitnie usycha w ciągu kilku miesięcy.
Potem u podstawy pojawiają się odrosty.
Może się zdarzyć, że po kilku latach powstanie kępa, którą trzeba będzie trochę przerzedzić, gdyż jedne pędy będą wchodzić na drugie.
Ale to tak za 10 lat ;)
- Karo
- -Administrator Forum-.
- Od: 16 sie 2006, o 14:39
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Można stworzyć piękne ,kolorowe rabaty w cieniu,można,można...alys pisze: Szkoda, że w cieniu (jak zresztą większość roślin)nie kwitnie.
W cieniu to ja mam miejsca że ho ho
Pozdrawiam
ALYS
z roślin kwitnących lub o kolorowych liściach .
Wędrującą po ogrodzie juką...jestem zaskoczona ,nie spotkałam się u siebie z takim ich zachowaniem
Zawsze przybywa jej w tym samym miejscu ,niemal jedna wyrasta z drugiej tak jest ciasno w tych kępach moich juk.
KaRO Jakie jakie byliny wysokie lub krzewyKaRo pisze:Można stworzyć piękne ,kolorowe rabaty w cieniu,można,można...alys pisze: Szkoda, że w cieniu (jak zresztą większość roślin)nie kwitnie.
W cieniu to ja mam miejsca że ho ho
Pozdrawiam
ALYS
z roślin kwitnących lub o kolorowych liściach .
Ja wymyśliłam tylko wawrzynek wilczełyko,hosty i tawułki.Poza tym okrywowe niskie.
No i oczywiście paprocie.Mam ich całe "pole"
Ja mam olbrzymie stare 60 letnie drzewa.
ALYS
Lepiej późno niż wcale
- Karo
- -Administrator Forum-.
- Od: 16 sie 2006, o 14:39
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Do cienia nadają się :
krzewy:ostrokrzewy,bez czarny,liguster ,śnieguliczki o różnych kolorach owoców,
berberysy,wiciokrzewy,mahonia,kaliny,bluszcze
byliny:skalice,tiarelle,rodgersje,miodunki,omieg,jasnoty plamiste,tarczownica ...
oraz nie licząc na kwiaty a jedynie na kontrastowe ulistnienie (kształt i kolor liści również uatrakcyjnią rabaty ) wszystkie prawie rośliny cebulowe np czosnki czy irysy.
Każda z tych roślin występuje w kilku odmianach ,mają liście zielone i pstre ,można skomponować wiele cienistych pięknych rabat.
Te stare drzewa można również wiosną prześwietlić ,stworzysz znakomite świetliste stanowiska ,gdzie praktycznie będzie rosło prawie wszystko .
Są nawet róże ,którym wystarcza świetlisty półcień...
krzewy:ostrokrzewy,bez czarny,liguster ,śnieguliczki o różnych kolorach owoców,
berberysy,wiciokrzewy,mahonia,kaliny,bluszcze
byliny:skalice,tiarelle,rodgersje,miodunki,omieg,jasnoty plamiste,tarczownica ...
oraz nie licząc na kwiaty a jedynie na kontrastowe ulistnienie (kształt i kolor liści również uatrakcyjnią rabaty ) wszystkie prawie rośliny cebulowe np czosnki czy irysy.
Każda z tych roślin występuje w kilku odmianach ,mają liście zielone i pstre ,można skomponować wiele cienistych pięknych rabat.
Te stare drzewa można również wiosną prześwietlić ,stworzysz znakomite świetliste stanowiska ,gdzie praktycznie będzie rosło prawie wszystko .
Są nawet róże ,którym wystarcza świetlisty półcień...
Z waszych postów rozumiem, że jak juka zakwitnie to potem ta roślinka już więcej nie kwitnie tylko te nowe przyrosty tworzą kwiaty tak? Kiedy miałam tylko 1 to kwitła, na drugi rok porobiły się nowe , ale żadna już nie kwitła, zastanawiam się więc czy w tym roku możliwe jest zakwitnięcie oraz czy na wiosnę można też dzielić i rozsadzać? Jestem ciemna w tym temacie na dodatek wsadziłam ja w bardzo niefortunnym miejscu i teraz mam ciężkie dojście do róż :/
Nazwa Gatunkowa: Magdziorek
Rząd : Leniwce ;)
Rząd : Leniwce ;)