Hortensja - cięcie
- rozmalinka
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 7 sty 2013, o 11:54
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Hortensja - cięcie
Tak, możesz ją teraz obciąć nad drugim oczkiem od dołu. Zakwitnie obficie
Pozdrawiam. Ania
Ufff
Którą moge przyciąć? I czy faktycznie co roku sie ja tak przy ziemi prawie obcina? To jak mozna sie dochowac takich duzych obfitych krzewów?
Którą moge przyciąć? I czy faktycznie co roku sie ja tak przy ziemi prawie obcina? To jak mozna sie dochowac takich duzych obfitych krzewów?
Czy w ogóle wiesz jakie masz hortensje? Bo w opisie mylisz nazwy.
Ogrodowych się nie wycina tylko usuwa kwiaty i martwe pędy
Bukietowe niektórzy wycinają jesienią inni wiosną - ja jestem np w tej drugiej grupie
Wycinając jesienią trzeba zostawić zapas na ewentualne przemarznięcie
Natomiast co do samego cięcia to jeżeli hortensję bukietową przytniesz niżej będzie miała mniej pędów i kwiatów - jezeli będzie przycięta wyżej to analogicznie pędów i kwiatów będzie więcej, lecz niestety jezeli jest to dość młody krzew to kwiaty mogą byc mniej okazałe ze względu na to, że krzaczek nie wykarmi wszystkich kwiatów
Przy ziemi wycinam tylko drzewiaste .
Jeżeli teraz ogrodowa (kolorowe kwiaty w kształcie kuli) wypusci u Ciebie liście to pamiętaj że musisz ją chronic przed przymrozkami, bo przemarznie i nie zakwitnie
Możesz pokazać zdjęcie swoich hortensji?
Bukietowe niektórzy wycinają jesienią inni wiosną - ja jestem np w tej drugiej grupie
Natomiast co do samego cięcia to jeżeli hortensję bukietową przytniesz niżej będzie miała mniej pędów i kwiatów - jezeli będzie przycięta wyżej to analogicznie pędów i kwiatów będzie więcej, lecz niestety jezeli jest to dość młody krzew to kwiaty mogą byc mniej okazałe ze względu na to, że krzaczek nie wykarmi wszystkich kwiatów
Z przyczyn oczywistych każde kolejne cięcie jest przeprowadzane wyzej więc i krzaczek rośnie .Ja nie tnę przy ziemi tylko na na 3-5 oczek . Chociaż i przy tym nie ma reguły bo jeżeli mam mocny gruby pęd to zostawiam i więcej oczekr-u-d-i pisze:Ufff
I czy faktycznie co roku sie ja tak przy ziemi prawie obcina? To jak mozna sie dochowac takich duzych obfitych krzewów?
Przy ziemi wycinam tylko drzewiaste .
Jeżeli teraz ogrodowa (kolorowe kwiaty w kształcie kuli) wypusci u Ciebie liście to pamiętaj że musisz ją chronic przed przymrozkami, bo przemarznie i nie zakwitnie
Możesz pokazać zdjęcie swoich hortensji?
Pozdrawiam. Ewa
U hortensji bukietowej obcinam tylko kwiatostany z kawałkiem pędu, więc z roku na rok są wyższe.Na młodych gałązkach są najżywotniejsze oczka.Starszych nie można ciąć zbyt nisko, gdyż z grubszych, dolnych części gałęzi nie chcą odbijać.Ja tak kiedyś zrobiłam i niestety nie odbiła.Była to odm. Tardiva, ale i tak miała zostać wycięta więc zrobiłam eksperyment.
Faktycznie myliłam od poczatku jedne z drugimi.Nie za dobrze ;( Nie wiem skąd u mnie była ta pewność, że jest odwrotnie, zgooglowałm dzis i wiem co i jak.mewa pisze:Czy w ogóle wiesz jakie masz hortensje? Bo w opisie mylisz nazwy.
Mam dwie biało rożowe, maja zdrewniałe łodygi, czyli już odkręcająć bukietowe i jedną niebieską - ogrodową , nie zdrewniała, zielona łodyga.
I teraz tak:
- te rózowe miały przycięte kwiatostany jesienią i sterczą mi badylki teraz.
- ta ogrodowa - niebieska - byla jesienią przycięta do ziemi,
U jednych i drugich na razie nic się nie dzieje, pędów nie widać ;(
W takim razie na niebieskiej kwiatów w tym roku nie zobaczysz, chyba że coś odbije z zeszłorocznego pędu.
Co do tych drugich to już od Ciebie zależy czy je w ogóle będziesz skracać czy nie.
Dobrze by było jakbyś zdjęcie zrobiła i wstawiła
PS Wysłałam Tobie PW jednak nie wiem czy będziesz mogła odczytać
Co do tych drugich to już od Ciebie zależy czy je w ogóle będziesz skracać czy nie.
Dobrze by było jakbyś zdjęcie zrobiła i wstawiła
PS Wysłałam Tobie PW jednak nie wiem czy będziesz mogła odczytać
Pozdrawiam. Ewa
- MartisM
- Przyjaciel Forum - silver
- Od: 14 mar 2016, o 14:47
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Na moich bukietowych też jeszcze nie widać pędów, także myślę, że jeszcze spokojnie. A na ogrodowej listki coraz większe.. Chyba dlatego, że była okryta na zimę. No właśnie - chyba już można zdjąć okrycie. Takie mrozy -1, -2 już jej raczej nic nie zrobią..
Pozdrawiam Marta
Zapraszam do mojego wątku
Bananowiec i inne egzotyki w gruncie - kolorowy ogród z jagodowym zakątkiem
Zapraszam do mojego wątku
Bananowiec i inne egzotyki w gruncie - kolorowy ogród z jagodowym zakątkiem