Torf. Czy warto stosować? Jaki? Do czego?
Re: Sad na piaszczystej ( kiepskiej) ziemi
Jak będzie dobrze rozłożony to nie będzie włókien. Odróżnić go można po tym że w stosunku do czarnoziemu się nie klei i jest lepsza gruzelkowatosc.
Po za tym czarnoziemy często powstają na pobagiennych terenach więc mają dużo wspólnego z torfem.
Po za tym czarnoziemy często powstają na pobagiennych terenach więc mają dużo wspólnego z torfem.
Re: Sad na piaszczystej ( kiepskiej) ziemi
Oglądałem ten torf. Jest po czyszczeniu czy też pogłębianiu stawu, brązowe z przewagą czarnego, sprężyste, chyba będzie ok. Z dostawą 40 zł za m3. Jedna przyczepa to 10m3
Torf, przeznaczenie, użycie, mieszanie
Mam taką pewną wątpliwość czy torf np. taki kwaśny gotowy do kupienia może być z powodzeniem użyty do borówki bez mieszania go z ziemią? Czy torfy zawsze służą do sporządzania mieszanek?
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 5 maja 2022, o 09:15
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
torfowanie
witam,
chce po zasianiu trawy rozsypać po powierzchni cienką warstwę torfu. i tu pytania:
- jakiegoś konkretnego? odkwaszony?
- ile potrzebuje torfu na 140m2?
chce po zasianiu trawy rozsypać po powierzchni cienką warstwę torfu. i tu pytania:
- jakiegoś konkretnego? odkwaszony?
- ile potrzebuje torfu na 140m2?
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 23 paź 2022, o 13:38
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Torf. Czy warto stosować? Jaki? Do czego?
Witam,
czy ktoś z Was stosował substrat torfowy (torf litewski MilaFlor) pod rośliny rabatowe? Macie może jakieś opinie na jego temat?
Pozdrawiam
czy ktoś z Was stosował substrat torfowy (torf litewski MilaFlor) pod rośliny rabatowe? Macie może jakieś opinie na jego temat?
Pozdrawiam
- zenzi
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 11 wrz 2022, o 14:37
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Torf. Czy warto stosować? Jaki? Do czego?
Mam z 10 litrów kwaśnego torfu, niestety suchy aż się pyli. Jak wszyscy wiemy, suchy torf ma właściwości odwrotne do wilgotnego torfu, tj. hydrofobowe. Da się jednak jakoś z powrotem "naprawić" ten torf? Na myśl przychodzi mi zalanie go wodą, odczekanie kilku dobrych dni i wyciśnięcie wody z powstałej papki. Tylko czy będzie się ona do czegokolwiek nadawać? Moim pierwotnym założeniem było wymieszanie go ze zwykłą ziemią uniwersalną i zrobienie w ten sposób mieszanki do doniczkowych wrzośców i paprotek.