Jaśminowiec( Philadelphus) nie kwitnie,nie pachnie - odmiany ,wymagania
- Ogrodnik88
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 cze 2010, o 22:30
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Jaśminowiec - w poszukiwaniu zapachów z dzieciństwa ...
Stare jaśminowce są często atakowane przez mszyce tak jak młode?
Mojego sadzonego rok temu pryskałem w tym roku już 2-3 razy.
Mojego sadzonego rok temu pryskałem w tym roku już 2-3 razy.
Re: Jaśminowiec wonny - dlaczego nie kwitnie?
Jeszcze nie kwitnie, ale pąków ma sporo.
Mam nadzieję że ich nic nie trafi w ciągu najbliższych dni
Mam nadzieję że ich nic nie trafi w ciągu najbliższych dni
- Ania76
- 200p
- Od: 6 sty 2006, o 18:46
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Mój jaśminowiec cały w pączkach
Jest tak wielki, że służy jako parasol. Nie mogę się doczekać jego zapachu pijąc kawę.
Jest tak wielki, że służy jako parasol. Nie mogę się doczekać jego zapachu pijąc kawę.
-
- Od: 21 lis 2012, o 18:13
U mnie juz pachnie !
Z miesiąc temu musiałem prysnąc, bo mszyce zaczerniły sobą kilka pędów, ale teraz jest czysto
Z miesiąc temu musiałem prysnąc, bo mszyce zaczerniły sobą kilka pędów, ale teraz jest czysto
To i ja się przyłączę do pytania, mój był kupiony 10 lat temu jako jaśminowiec wonny. Ale ten jaśminowiec nic nie woni, bo przez 10 lat ani razu jeszcze nie zakwitł, a ja tylko wysłuchuję od żony jakie to ja g*wno kupiłem. Tak oto wygląda ten krzak pod dachem.
Pozdrawiam Józef
No więc stwierdzam że dwie gałęzie kwitną, reszta nie.
A krzak ma już 3m wzrostu.
Dam mu jeszcze szansę w przyszłym roku i jak nie poprawi się to zostanie odpowiednio potraktowany.
A krzak ma już 3m wzrostu.
Dam mu jeszcze szansę w przyszłym roku i jak nie poprawi się to zostanie odpowiednio potraktowany.
-
- 50p
- Od: 19 lut 2012, o 13:45
Znowu pączki opadły? A nie ma jakiś oznak grzybowych chorób albo nie jest mu za sucho w porze rozwijania pączków?
A może tniecie te jaśminowce? Cięte nie będą kwitły, albo będą kwitły słabo.Wonny w nazwie też nie oznacza, że będzie pachniał.Mój był ogromnym kolosem z masą kwiatów i wcale nie pachniał, a inne ledwo trochę jak nos przyłożyć.
Re: Jaśminowiec - w poszukiwaniu zapachów z dzieciństwa ...
Jaśminowiec pachnący jak guma do żucia "Donald", czyli Jaśminowiec panieński "Jellow cab".
2. Drugie pytanie dotyczy jaśminowca w odmianie Aureus. Miałem posadzone 4 sztuki. W zeszłym roku jeden zaczął zasychać, ale nie cały tylko jakby połowa krzewu... usunąłem go. Zostały mi trzy i teraz po wiośnie widzę, że dwa z nich pięknie się zazieleniają natomiast jeden ma takie same objawy jak ten, którego usunąłem tzn. zasycha jakby połowa krzewu, ale reszta rośnie normalnie... co to może być? Proszę o pomoc
- gemciu83
- Od: 18 maja 2008, o 09:44
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
Re: Jaśminowiec zasycha po zimie
Przyczyna być może podłoże jest winne. Może drenaż jest zły i stoi roślina w wodzie i gnije stąd jest martwa po zimie.