Podłoże do warzyw idealne
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 5 wrz 2007, o 17:20
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Podłoże idealne :)
Tak, ja kupiłem w ogrodniczym kosztował około 20-25 złotych, dobrze by było gdyby można było dokupić buteleczkę z płynem, jeżeli ktoś często robi badania.
[quote="suzana"]czy mógłbyś mi wskazać które to pH-metry z roztworem KCl?[/quote
Przejrzałem różne oferty pehametrów i faktycznie z tych prostych i tanich są tylko te z Helligiem. Ja dłuższy czas uzywałem kupionego jeszcze za póznego PRL i ten miał dwie buteleczki właśnie. Jedna z roztworem barwnika druga z KCl. Jestem w tej lepszej sytuacji ,że mam znajoma pracujaca w laboratorium ścieków i jak potrzebuje to oznaczam sobie u niej na prawdziwym pehametrze. Zaraz Ci powiem dlaczego nie ma w wolnej sprzedazy pehametrów z KCl. Otóż podobno nie za dobrze jest likwidowac całą kwasowość gleby za jednym wapnowaniem. Wyliczając ilość wapna na podstawie pehametru z płynem Helliga otrzymujesz wynik potrzebnego wapna do zobojetnienia kwasów ale tylko w roztworze glebowym. Wszysko jest dobrze dopóki na tak zwapnowana glebę nie da sie nawozu potasowego. Potas wypiera z gleby te kwasy, które płyn Helliga nie pokazał. I gleba mimo wapnowania ponownie staje sie kwaśna . Ale Ty sie nie przejmuj. Jak bedziesz chciała np oznaczyc pH w podłozu, które kupisz np. do rozsady, to dotąd będzie to co zmierzysz prawdziwe, dokąd nie zechce Ci sie wzbogacać tego podłoża o potas. Jezeli chcesz dodac np chlorek czy siarczan potasu trzeba równolegle dodac taka samą ilość kredy. Dalej nie zanudzam bo pora pózna.
Pozdrawiam
Przejrzałem różne oferty pehametrów i faktycznie z tych prostych i tanich są tylko te z Helligiem. Ja dłuższy czas uzywałem kupionego jeszcze za póznego PRL i ten miał dwie buteleczki właśnie. Jedna z roztworem barwnika druga z KCl. Jestem w tej lepszej sytuacji ,że mam znajoma pracujaca w laboratorium ścieków i jak potrzebuje to oznaczam sobie u niej na prawdziwym pehametrze. Zaraz Ci powiem dlaczego nie ma w wolnej sprzedazy pehametrów z KCl. Otóż podobno nie za dobrze jest likwidowac całą kwasowość gleby za jednym wapnowaniem. Wyliczając ilość wapna na podstawie pehametru z płynem Helliga otrzymujesz wynik potrzebnego wapna do zobojetnienia kwasów ale tylko w roztworze glebowym. Wszysko jest dobrze dopóki na tak zwapnowana glebę nie da sie nawozu potasowego. Potas wypiera z gleby te kwasy, które płyn Helliga nie pokazał. I gleba mimo wapnowania ponownie staje sie kwaśna . Ale Ty sie nie przejmuj. Jak bedziesz chciała np oznaczyc pH w podłozu, które kupisz np. do rozsady, to dotąd będzie to co zmierzysz prawdziwe, dokąd nie zechce Ci sie wzbogacać tego podłoża o potas. Jezeli chcesz dodac np chlorek czy siarczan potasu trzeba równolegle dodac taka samą ilość kredy. Dalej nie zanudzam bo pora pózna.
Pozdrawiam
-
- Konto usunięte na prośbę.
- Od: 15 gru 2009, o 11:41
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Dziękuję.
Kupię ten z płynem Helliga i będę uważać z tym potasem i regulacją kredą.
Kupię ten z płynem Helliga i będę uważać z tym potasem i regulacją kredą.
Suzana, ale Ty mieszkając w Rzeszowie czy okolicach, nie powinnaś miec problemów z nadmierna kwasowością. Znam te tereny, Rzeszów, Łańcut, Markowa, Kańczuga, Jarosław -to są w znacznej mierze gleby od I - III klasy o niezłej żyzności. napisz cos o swojej glebie. Jestem ciekaw.
Pozdrawiam
Pozdrawiam
-
Mam glebę kl.IV. Nie obawiam się o nadmierną kwasowość tylko boję się przedawkowania wapna, bo dawałam już wapno, dolomit na oko , na pewno nie przedawkowałam ale jeszcze mam ochotę dać pod pomidory bo w ubiegłym roku miałam w tunelu wierzcholkową suchą zgniliznę( czy jak to się nazywa) spowodowaną brakiem wapna.
Na całych grządkach chciałam zbadać odczyn gleby i w truskawkach bo jesienią było dawane wapno magnezowe.
Na całych grządkach chciałam zbadać odczyn gleby i w truskawkach bo jesienią było dawane wapno magnezowe.
Suzana
Stosując pehametr z płynem Helliga nie musisz sie obawiac przewapnowania o ile wyznaczasz dawke wapna o wcześniejszy pomiar tym przyrządem a nie na oko. On pokazuje mniejszą kwasowość niz faktycznie ma gleba. Na przykład, jeżeli pokaże pH 7 to spokojnie mozna przyjąć, że jest, przykładowo pH 6. I ta rozpiętość będzie tym większa im gleba bardziej zwięzła / dużo koloidu/. Dla osób słabo zorientowanych wyjaśniam, .że kwasowość jest tym większa, im niższe jest pH i odwrotnie.
Pozdrawiam
A na wierzchołkowa zgnilizne/ faktycznie niedobór wapnia w roślinie a nie w glebie/ jest rada nawet dla ekologów.Normalnie wystarczy oprysk saletrą wapniową. No, ąle to chemia. Odważyc odpowiednia ilość wapna/ moze to byc budowlane, kreda szkolna,kreda pastewna/ i kwasku cytrynowego lub soku z cytryny .Rozcienczyc woda i mozna interwencyjnie pryskac pomidory przeciw zgniliznie wierzchołkowej.
Stosując pehametr z płynem Helliga nie musisz sie obawiac przewapnowania o ile wyznaczasz dawke wapna o wcześniejszy pomiar tym przyrządem a nie na oko. On pokazuje mniejszą kwasowość niz faktycznie ma gleba. Na przykład, jeżeli pokaże pH 7 to spokojnie mozna przyjąć, że jest, przykładowo pH 6. I ta rozpiętość będzie tym większa im gleba bardziej zwięzła / dużo koloidu/. Dla osób słabo zorientowanych wyjaśniam, .że kwasowość jest tym większa, im niższe jest pH i odwrotnie.
Pozdrawiam
A na wierzchołkowa zgnilizne/ faktycznie niedobór wapnia w roślinie a nie w glebie/ jest rada nawet dla ekologów.Normalnie wystarczy oprysk saletrą wapniową. No, ąle to chemia. Odważyc odpowiednia ilość wapna/ moze to byc budowlane, kreda szkolna,kreda pastewna/ i kwasku cytrynowego lub soku z cytryny .Rozcienczyc woda i mozna interwencyjnie pryskac pomidory przeciw zgniliznie wierzchołkowej.
- Nalewka
- Przyjaciel Forum
- Od: 30 paź 2006, o 12:42
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
Bedąc dziś na zakupach widziałem w jednym z marketów ziemie do wysiewu. Producent podaje na opakowaniu , że pH tej ziemi to 5,5 - 6,5 i zaznacza ,że to mierzone w wodzie / H20/. No właśnie. Rzeczywista kwasowość jest wyzsza na pewno.Ile?- nie wiadomo . Moze byc nawet 3, 5. Potem ten i ów sie dziwi i przychodzi do głowy ,bo to czy tamto nie chce rosnąć lub dziwnie wygląda. Pamietam jak obejmowałem działkę. Moja gleba miała kwasowość mierzoną w wodzie - 7,2. Luks !. Ale w 1 normalnym KCl- 3,8. I póki co, nic nie chcialo na niej rosnąć.
Nie dajmy się zwariować . Zmierzmy pH swojej gleby a potem dyskutujmy o roślinach.
Nie dajmy się zwariować . Zmierzmy pH swojej gleby a potem dyskutujmy o roślinach.
Pani Moderator. Te wszystkie kwasomierze wtykane w glebę sa dobre ale dla.... wędkarzy. Do łapania rosówek. Jedyny prawidłowy pomiar pH można uzyskać stosując pehametr elektryczny z kalomelową elektrodą porównawczą. Dla działkowiczów praktycznie wystarczy kwasomierz Helliga ale..... trzeba wiedziec co sie mierzy. I tyle.Nalewka pisze:O kwasomierzach poczytajcie też tu:
Pozdrawiam
Ps. Na allegro można kupić chlorek potasu w opakowaniu 100 gram za jedyne 3,50 zł. Do tego dokupić wody zdemineralizowanej np do akumulatorów. Potrzeba tej wody 1360 mililitrów. Wsypać całe zakupione opakowanie i otrzymacie ok 1,5 litra 1 normalnego roztworu KCl ktory starczy do końca życia albo nawet dłużej. Jak go stosować to odpowiem , jezeli ktoś o to zapyta.
- Rybka
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 30 lip 2008, o 14:22
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Pytamforumowicz pisze: Jak go stosować to odpowiem , jezeli ktoś o to zapyta.
Tylko skad ja tu wytrzasne chlorek potasu
"Bo trzeba się śmiać, wariatkę grać, szczęśliwą być i z życia drwić"
pozdrawiam Beata
pozdrawiam Beata
-
forumowicz, nie wiedziałam, że na suchą zgniliznę wierzchołkową może pomóc dolistnie kreda z kwaskiem cytrynowym. Saletrę wapniową wiem, że roślina wchłonie przez liście ale kredę to dawałam tylko doglebowo.
Podaj jak stosować ten roztwór KCl, bo jak na razie to nieskomplikowane z tym rozpuszczeniem, może dalej też damy radę :P
Podaj jak stosować ten roztwór KCl, bo jak na razie to nieskomplikowane z tym rozpuszczeniem, może dalej też damy radę :P