Ogród Moniśki

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
paola1a
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 paź 2010, o 22:25
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Ogród Moniśki

Post »

A zy kóraś z was ma jakieś doświadczenia z sianiem własnych aksamitek? Czy jest jeszcze teraz czas na to, żeby je zasiać?
Paulina
Awatar użytkownika
jola1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 kwie 2008, o 08:15

Post »

Paulino ja w kwestii aksamitek przez kilka lat je siałam ale od razu na grządce. One dosyć szybko schodzą i ładnie się przyjmują po przepikowaniu.
Awatar użytkownika
AnowiB
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2010, o 14:18
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Witaj Moniko jak Ci rośnie kobea ? Z przeziębienia zostało już tylko wspomnienie ? ;:3 ;:196
Awatar użytkownika
paola1a
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Może i łatwo się przyjmują w gruncie ale ja mam ogromny problem ze ślimakami, młode okazy na grządce potrafią obgryźć w ciągu jednej nocy dlatego chciałam podpędzić je w doniczkach a posadzić już dojrzałe w lecie, jak będzie bardziej sucho i tych szkodników zdążę trochę już wytępić. Wiem że to nieekologiczne i takie tam, ale jakoś nie mogę się wobec nich zdobyć na współczucie zwłaszcza jak widzę efekty ich poczynań
Paulina
Awatar użytkownika
Urtica
200p
200p
Od: 23 sie 2010, o 22:20

Post »

Joanno witam Cię w moim wątku i cieszę się, że Ci się u mnie spodobało:wit

Jolu jeśli nie chcesz wysiewać aksamitek do gruntu, to i tak moim zdaniem lepiej jeszcze się wstrzymać, one szybko rosną i wystarczy jak wysiejesz je za miesiąc,a do gruntu wsadzisz w drugiej połowie maja, chyba że będziesz chciała jeszcze później;)

Iwonko jeszcze kaszel nie chce mnie opuścić, ale gdyby nie to to już dawno bym o grypie zapomniała :wink: i wszystkie moje kobee wykiełkowały :uszy :D mam ich 8 i na razie mają rozwinięte tylko liścienie.
Pozdrawiam Monika
Ogród Moniśki
Awatar użytkownika
AgaNet
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 sie 2010, o 11:00

Post »

Urtica pisze:Agatko ja też chętnie zobaczyłam zdjęcia z werbeną :) tym bardziej, że o takich myślałam, ale nie kupiłam jeszcze tych nasion i nie wiem czy już nie będzie trochę późno na wysianie werbeny...przyznam szczerze, że ja w zeszłym roku kupiłam kilka kwitnących już i wszystkie po jakimś czasie zaczynały mi usychać :oops: podlewałam je naprawdę, a one tak jakby się nie przyjęły po tym przesadzeniu czy coś...sama nie wiem do tej pory co robiłam nie tak ;:223
Monia, ja werbeny nie siałam - kupiłam małe sadzonki. W wątku o werbenie widziałam że sieją ;:108
Zastanawiam się czy usychanie Twojej werbeny nie było przypadkiem spowodowane atakiem mszyc :evil: bo one niestety werbenę lubią. Też mi ją zaatakowały w zesżłym roku (ale starszy okaz), ale po jednym psiknęciu na robale miałam spokój ;:224

W tym roku niestety z 6 kupionych werben 4 juz mi padły.... zostały mi tylko 2 sztuki w różowym kolorze. Nie wiedziałam co się dzieje... Po zakupie przesadziłam do doniczek, a one stały, stały i potem zasychały mimo podlewania i padały.... I dopiero dziś sie dopatrzyłam że żerowały na nich MSZYCE :evil: :evil: A ja tez myslałam że ciężko znoszą przesadzanie ;:14 ;:14 ;:14
Awatar użytkownika
AgaNet
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

paola1a pisze:Więc na początku dziękuję Moni za cierpliwość również. Agata twoje kwiaty są tak oszałamiające że ich podsadzać niczym nie trzeba, przepiękne ale ta werbena to niezły pomysł. A czy jeszcze teraz można ją posadzić ( nasionka), czy macie dziewczyny jakieś doświadczenia z jej uprawą?
Paulina - myślę, ze jeszcze na spokojnie można posiać ;:108
Ona jest generalnie bezproblemowa w uprawie, świetnie rośnie, kwitnie do mrozów. Trzeba uszykiwać przekwitłe kwiatostany - wtedy wypuszcza kolejne kwiaty :)
Ja miałam tą zwisającą :)
Awatar użytkownika
paola1a
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

A ja wolę tę niską, potrzebuję jej na obwódki
Paulina
Awatar użytkownika
Justka
500p
500p
Od: 26 lip 2010, o 18:24

Post »

Monika coś cicho u Ciebie się zrobiło. Jak heliotropki i inne roślinki :D Musisz koniecznie zdać relację...
Każdy ma taki świat, jaki widzą jego oczy.
Jose Saramago
Awatar użytkownika
rumpelsznycel
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 24 lut 2011, o 12:09

Post »

Pięknie tu jest!No,no...
pozdrawiam :D
agnieszkar1978
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 gru 2009, o 12:07

Post »

Oj przyłączam się. Pięknie u CIebie :D
Awatar użytkownika
Urtica
200p
200p
Od: 23 sie 2010, o 22:20

Post »

Justynko faktycznie kilka dni nie zaglądałam na forum, ale miło że o mnie pamiętasz :) u mnie 15 heliotropów wypuściło już liście właściwe i powoli myślę o pikowaniu, a Twoje już przepikowane? Poza tym kobea wzeszła w 100% i petunii póki co mam ok 90 sztuk :lol: teraz planuję wysiać drugą turę nasion, na pewno będą to dalie i gazanie no i zobaczymy co jeszcze :wink: A poza tym to ciekawa jestem jak poszedł Ci ten ważny egzamin, heliotropki za bardzo nie rozpraszały? :lol:

agnieszkar1978 rumpelsznycel witajcie u mnie :wit fajnie, że Wam się podoba :)
Pozdrawiam Monika
Ogród Moniśki
Awatar użytkownika
AgaNet
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

:wit
Ja dzis przepikowałam część heliotropów. Na razie mam 12 sztuk, i jeszcze drugie tyle czeka na pikowanie ;:224

90 sztuk petunii :shock: Zaszalałaś :lol:
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”