Ogród Moniśki
- paola1a
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 10 paź 2010, o 22:25
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Ogród Moniśki
A zy kóraś z was ma jakieś doświadczenia z sianiem własnych aksamitek? Czy jest jeszcze teraz czas na to, żeby je zasiać?
Paulina
- jola1
- Od: 4 kwie 2008, o 08:15
Paulino ja w kwestii aksamitek przez kilka lat je siałam ale od razu na grządce. One dosyć szybko schodzą i ładnie się przyjmują po przepikowaniu.
- AnowiB
- Od: 19 paź 2010, o 14:18
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Witaj Moniko jak Ci rośnie kobea ? Z przeziębienia zostało już tylko wspomnienie ?
- paola1a
- Od: 10 paź 2010, o 22:25
Może i łatwo się przyjmują w gruncie ale ja mam ogromny problem ze ślimakami, młode okazy na grządce potrafią obgryźć w ciągu jednej nocy dlatego chciałam podpędzić je w doniczkach a posadzić już dojrzałe w lecie, jak będzie bardziej sucho i tych szkodników zdążę trochę już wytępić. Wiem że to nieekologiczne i takie tam, ale jakoś nie mogę się wobec nich zdobyć na współczucie zwłaszcza jak widzę efekty ich poczynań
Paulina
- Urtica
- 200p
- Od: 23 sie 2010, o 22:20
Joanno witam Cię w moim wątku i cieszę się, że Ci się u mnie spodobało:wit
Jolu jeśli nie chcesz wysiewać aksamitek do gruntu, to i tak moim zdaniem lepiej jeszcze się wstrzymać, one szybko rosną i wystarczy jak wysiejesz je za miesiąc,a do gruntu wsadzisz w drugiej połowie maja, chyba że będziesz chciała jeszcze później;)
Iwonko jeszcze kaszel nie chce mnie opuścić, ale gdyby nie to to już dawno bym o grypie zapomniała i wszystkie moje kobee wykiełkowały mam ich 8 i na razie mają rozwinięte tylko liścienie.
Jolu jeśli nie chcesz wysiewać aksamitek do gruntu, to i tak moim zdaniem lepiej jeszcze się wstrzymać, one szybko rosną i wystarczy jak wysiejesz je za miesiąc,a do gruntu wsadzisz w drugiej połowie maja, chyba że będziesz chciała jeszcze później;)
Iwonko jeszcze kaszel nie chce mnie opuścić, ale gdyby nie to to już dawno bym o grypie zapomniała i wszystkie moje kobee wykiełkowały mam ich 8 i na razie mają rozwinięte tylko liścienie.
Pozdrawiam Monika
Ogród Moniśki
Ogród Moniśki
- AgaNet
- Od: 26 sie 2010, o 11:00
Monia, ja werbeny nie siałam - kupiłam małe sadzonki. W wątku o werbenie widziałam że siejąUrtica pisze:Agatko ja też chętnie zobaczyłam zdjęcia z werbeną tym bardziej, że o takich myślałam, ale nie kupiłam jeszcze tych nasion i nie wiem czy już nie będzie trochę późno na wysianie werbeny...przyznam szczerze, że ja w zeszłym roku kupiłam kilka kwitnących już i wszystkie po jakimś czasie zaczynały mi usychać podlewałam je naprawdę, a one tak jakby się nie przyjęły po tym przesadzeniu czy coś...sama nie wiem do tej pory co robiłam nie tak
Zastanawiam się czy usychanie Twojej werbeny nie było przypadkiem spowodowane atakiem mszyc bo one niestety werbenę lubią. Też mi ją zaatakowały w zesżłym roku (ale starszy okaz), ale po jednym psiknęciu na robale miałam spokój
W tym roku niestety z 6 kupionych werben 4 juz mi padły.... zostały mi tylko 2 sztuki w różowym kolorze. Nie wiedziałam co się dzieje... Po zakupie przesadziłam do doniczek, a one stały, stały i potem zasychały mimo podlewania i padały.... I dopiero dziś sie dopatrzyłam że żerowały na nich MSZYCE A ja tez myslałam że ciężko znoszą przesadzanie
- AgaNet
Paulina - myślę, ze jeszcze na spokojnie można posiaćpaola1a pisze:Więc na początku dziękuję Moni za cierpliwość również. Agata twoje kwiaty są tak oszałamiające że ich podsadzać niczym nie trzeba, przepiękne ale ta werbena to niezły pomysł. A czy jeszcze teraz można ją posadzić ( nasionka), czy macie dziewczyny jakieś doświadczenia z jej uprawą?
Ona jest generalnie bezproblemowa w uprawie, świetnie rośnie, kwitnie do mrozów. Trzeba uszykiwać przekwitłe kwiatostany - wtedy wypuszcza kolejne kwiaty
Ja miałam tą zwisającą
- Justka
- 500p
- Od: 26 lip 2010, o 18:24
Monika coś cicho u Ciebie się zrobiło. Jak heliotropki i inne roślinki Musisz koniecznie zdać relację...
Każdy ma taki świat, jaki widzą jego oczy.
Jose Saramago
Jose Saramago
- rumpelsznycel
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 24 lut 2011, o 12:09
Pięknie tu jest!No,no...
pozdrawiam
pozdrawiam
-
- Od: 11 gru 2009, o 12:07
Oj przyłączam się. Pięknie u CIebie
- Urtica
- 200p
- Od: 23 sie 2010, o 22:20
Justynko faktycznie kilka dni nie zaglądałam na forum, ale miło że o mnie pamiętasz u mnie 15 heliotropów wypuściło już liście właściwe i powoli myślę o pikowaniu, a Twoje już przepikowane? Poza tym kobea wzeszła w 100% i petunii póki co mam ok 90 sztuk teraz planuję wysiać drugą turę nasion, na pewno będą to dalie i gazanie no i zobaczymy co jeszcze A poza tym to ciekawa jestem jak poszedł Ci ten ważny egzamin, heliotropki za bardzo nie rozpraszały?
agnieszkar1978 rumpelsznycel witajcie u mnie fajnie, że Wam się podoba
agnieszkar1978 rumpelsznycel witajcie u mnie fajnie, że Wam się podoba
Pozdrawiam Monika
Ogród Moniśki
Ogród Moniśki
- AgaNet
Ja dzis przepikowałam część heliotropów. Na razie mam 12 sztuk, i jeszcze drugie tyle czeka na pikowanie
90 sztuk petunii Zaszalałaś