Mini-storczyk - jak uprawiać ?
Re: Mini storczyk !!!
No wyglada ciekawie. Trzymam kciuki za powodzenie misji. ;)
Chciałabym, żeby się udało i storczyki wypuściły nowe korzonki, anw przyszłości może nawet zakwitną dziękuję Wszystkim za porady!
Mnie osobiście zaintrygowała reanimacja w wodzie. Nie raz i nie dwa przelanie powoduje gnicie rośliny, więc chyba mało osób korzysta z tej metody, ale widząc efekty na filmikach można się nad tym zastanowić.
Ciekawe co wpływa na to, że w mokrej doniczce wszystko gnije, a bezpośrednio w wodzie wszystko rośnie zadowalająco.
Ciekawe co wpływa na to, że w mokrej doniczce wszystko gnije, a bezpośrednio w wodzie wszystko rośnie zadowalająco.
Właśnie obejrzalam filmik, gdzie dziewczyna trzymała w szklance z wodą storczyka i urosły jej 3 korzonki i listek. Ciekawa jestem w jakiej wodzie go trzymała i w jakich warunkach
Jeśli myślimy o tym samym filmiku, to mówiła że nie wymieniała wody i dolewała tylko (sądzę, że zwykłą kranówkę) - jest nawet filmik z updatem pokazujący, że jej ten storczyk zakwitł ^^, a dookoła korzonków rozwinęło się bardzo dużo glonów, które być może dokarmiały roślinkę.
- kahim
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 30 cze 2011, o 10:55
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Fajny patent
Glony to raczej nie dokarmiały... Ale grunt, że działa. Trzymam kciuki za udany eksperyment
Glony to raczej nie dokarmiały... Ale grunt, że działa. Trzymam kciuki za udany eksperyment
Hmm...ciekawi mnie ta koncepcja w wodzie... tylko czy jak już urosną spore korzonki to można będzie przesadzić do normalnego podłoża...
Melduję, że metoda ze słoikiem się nie powiedzie! Na trzonie pojawiła się gruba pleśń podczas próby jej zmycia odpadł jeden liść. W związku z tym,że nie mam nic do stracenia wypróbuję metodę z wodą wsadziłam do kieliszka i zobaczymy co z tego będzie. Zajrzałam też do pozostałych mini, w jednym znów w mchu jest pleśń, więc wyjęłam, umyłam i przyczepiłam storczyka do patyczka, a na dno wsadziłam mech, który nie będzie dotykał kwiatka. To wszystko na talerzyk z keramzytem mokrym i pod namiocik z woreczka. Zobaczymy co z tego będzie
Niem tylko czy trzeba wietrzyć namiocik? Zrobiłam w nim 2 dziury takie na palec...
Ps. Czy możliwe, że mają za ciepło i ta pleśń wychodzi? Bo pod parapetem mam grzejący kaloryfer
Niem tylko czy trzeba wietrzyć namiocik? Zrobiłam w nim 2 dziury takie na palec...
Ps. Czy możliwe, że mają za ciepło i ta pleśń wychodzi? Bo pod parapetem mam grzejący kaloryfer
O kurcze ;/ sama nie wiem czemu się tak dzieje. A pryskałaś czymś na pleśń?
A jak dużo trzonu umieściłaś w wodzie?
W namiociku może porób dziurki.
A jak dużo trzonu umieściłaś w wodzie?
W namiociku może porób dziurki.
- kahim
A nie lepiej, żeby on w ogóle nie dotykał wody, tylko żeby był tuż nad powierzchnią ?
Bo w ten sposób pewnie znów Ci się pleśń rozwinie
Bo w ten sposób pewnie znów Ci się pleśń rozwinie
Właśnie chcę sprôbować, czy mi się uda mi się wyhodować korzonki w wodzie, tak jak na filmiku z youtuba
- kahim
Ale skoro już raz była na nim pleśń i płyn do naczyń nie zmywa pleśni, to strzępki które na nim są zapewne znów się rozwiną