Traktor ogrodowy,ciągnik,minitraktor
- waldek62
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 22 sty 2011, o 21:52
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Traktorek ogrodowy
Witam . Jestem nowy na tym forum,posiadam od roku traktorek Kubota b7000. Z osprzętu mam glebogryzarkę 1metr szerokości oraz opryskiwacz 200 litrów. Narzędzia te potrzebne mi są do uprawy truskawek . Myślę jednak o wykonywaniu usług ogrodniczych , w 2010r dałem na próbę ogłoszenie na allegrooo i miałem kilka zleceń . Głównie chodziło ludziom o usługi glebogryzarką i o niwelacje terenu i z niwelacja miałem problem ponieważ nie posiadam ani spychacza zakładanego na przód traktorka ani ładowacza czołowego ,,Tur". Kubota b 7000 ma moc około 14km tam gdzie go kupowałem odradzano mi zakładanie do niego tura bo ponoć to za słaba maszyna i jest ten ciągniczek za lekki doradzano mi ewentualnie zamocować przedni lemiesz do spychania . Czy ma może ktoś taki traktorek z turem? Bo ja jednak bym wolał mieć tura zamiast spychu , tur może robić chyba za spych a dodatkowo można nim jakieś male ilości ziemi nim przewieźć zamiast lądować szpadlem do taczki? Może ktoś mi pomoze w podjęciu decyzji? Waldek.
- kairu
- 100p
- Od: 12 lut 2009, o 16:37
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Może ja trochę pomogę. Poniżej masz linka z filmikiem kubota B6000D, więc w zasadzie prawie to samo co ty masz. Dużo też zależy, czy masz napęd 4x4, lub tylko 2x4.
Kubota B6000D + Tur
Kubota B6000D + Tur
- waldek62
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 22 sty 2011, o 21:52
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Mam Kubote b7000 na szczęście kopiłem z napędem 4x4, uważałem ze może się taki napęd przydać no i chyba tura założę jednak na wiosnę. Dzięki za link skoro traktorek o słabszej mocy daje rade to ten mój tym bardziej . Ciekawe jaki będzie udźwig tego tura? Z tylu do opryskiwacza 200 litrowego jeżeli naleje powyżej 150 litrów wody to muszę pomagać ręcznie podnośnikowi tuz. Myślę ze okład hydrauliczny jest sprawny. Może w turze jest jakieś inne przełożenie hydrauliki? W każdym bądź razie jeszcze raz dziękuje za podpowiedz i za link:)
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 11 mar 2011, o 11:17
witam wszystkich od jesieni zeszłego roku jestem szczęśliwą posiadaczką traktorka Yanmar . Przez zimę stał sobie spokojnie / za późno kupiliśmy a zima przyszła jak zwykle za wcześnie / a teraz czas do pracy.... no i są pierwsze schody. Chodzi o wykupienie polisy OC. Wstępnie pytałam u ubezpieczyciela tłumacząc że to pojazd wolnobieżny a dzisiaj uzyskałam informację że mogę go ubezpieczyć jako qłada / stawka bardzo wysoka / a nie o to chodzi. Może ktoś ma OC na swój traktorek i pomoże w tym temacie? Dodam także że do traktorka mam kupioną przyczepkę a w drogówce dowiedziałam się, że też powinnam mieć na nią OC - przyczepka nie jest zarejestrowana i z OC też problem.Jak potraktować temat przyczepki? proszę o pomoc i pozdrawiam
pozdrawiam Joanna
-
- 200p
- Od: 19 lis 2010, o 15:36
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Możesz wykupić ubezpieczenie na pojazdy wolnobieżne. Potrzebujesz do tego fakturę czy umowę, słowem - dowód, że jesteś właścicielką. Ja mam to szczęście, że obowiązkowo płacę OC rolników, które to obejmuje pojazdy wolnobieżne używane na potrzeby gospodarstwa.
Pojazdów wolnobieżnych się nie rejestruje. Trzeba je oznaczyć trójkątem i tabliczką z nazwą właściciela. Do tego gaśnica, sprawne hamulce i oświetlenie i nie powinno być problemów. Przynajmniej ja ich nie miałem podczas kontroli SAM-a ;)
Natomiast jak chodzi o przyczepkę - generalnie przyczepy się rejestruje, ale IMO można by to od biedy podciągnąć pod maszynę rolniczą, tak, jak np. rozrzutnik obornika (widział ktoś zarejestrowany rozrzutnik?). Kiedyś nawet wysłałem do WRD zapytanie, co z wozem ciągnikowym, to otrzymałem odpowiedź, że traktowany jest jak maszyna rolnicza.
Pojazdów wolnobieżnych się nie rejestruje. Trzeba je oznaczyć trójkątem i tabliczką z nazwą właściciela. Do tego gaśnica, sprawne hamulce i oświetlenie i nie powinno być problemów. Przynajmniej ja ich nie miałem podczas kontroli SAM-a ;)
Natomiast jak chodzi o przyczepkę - generalnie przyczepy się rejestruje, ale IMO można by to od biedy podciągnąć pod maszynę rolniczą, tak, jak np. rozrzutnik obornika (widział ktoś zarejestrowany rozrzutnik?). Kiedyś nawet wysłałem do WRD zapytanie, co z wozem ciągnikowym, to otrzymałem odpowiedź, że traktowany jest jak maszyna rolnicza.
Pozdrawiam, Marcin!
Mój ogródek
Mój ogródek
- Nalewka
- Przyjaciel Forum
- Od: 30 paź 2006, o 12:42
A chcesz tym jeździć po drogach publicznych? Jeśli nie, to ubezpiecz jako część majątku, czyli razem z domem czy płotem, a nie jako pojazd
Jeśli ty jesteś ubezpieczona, to od wypadku (nie wiem jak to nazwać...) z udziałem czy z powodu traktorka ogrodowego też, a jeśli nie, to zawsze można swoje ubezpieczenie rozszerzyć. Sprawdź u ubezpieczyciela co masz w umowie i co ew. można zmienić.
My nie mamy OC na traktorek, ani na przyczepkę, a tylko OC łącznie na całą posesję, działkę z domem. Plus ubezpieczenie typu ZUS czy inne dodatkowe.
Jeśli ty jesteś ubezpieczona, to od wypadku (nie wiem jak to nazwać...) z udziałem czy z powodu traktorka ogrodowego też, a jeśli nie, to zawsze można swoje ubezpieczenie rozszerzyć. Sprawdź u ubezpieczyciela co masz w umowie i co ew. można zmienić.
My nie mamy OC na traktorek, ani na przyczepkę, a tylko OC łącznie na całą posesję, działkę z domem. Plus ubezpieczenie typu ZUS czy inne dodatkowe.
"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
-
- 0p - Nowonarodzony
dziękuję za odpowiedź. spróbuję wykupić roczne oc na ciągniczek, fakturę zakupu mam - jakie to mogą być orientacyjne koszty? może ktoś ma takie ubezpieczenie? a z przyczepką to zobaczę - nie chciałabym rejestrować bo nie ma faktury ani żadnych numerów i to oczywiście zaraz przeglądy i dodatkowe opłaty. Też chciałabym OC dla rolników to by załatwiało sprawę ale nie mam 1 ha i może być problem.
Pozdrawiam
Pozdrawiam
pozdrawiam Joanna
-
- 0p - Nowonarodzony
problem w tym że właśnie muszę wyjechać tym zestawem na drogę publiczną - nie daleko i droga mało uczęszczana ale zawsze i wolałabym w razie spotkania z przemiłą kontrolą drogową mieć wszystko w porządku i nie płacić mandatów np za brak oc Dziwi mnie tylko że dzwoniąc do drogówki uzyskałam informację, że muszę mieć oc i na ciągniczek i na przyczepkę oddzielnie.....
pozdrawiam Joanna
-
- 200p
Co do ubezpieczenia posesji, to należałoby przeczytać OWU, czy obejmują szkody wyrządzone przez pojazdy wolnobieżne. Kiedy jeszcze były problemy z rejestracją quadów, to ludzie zakładali trójkąt i nie przekraczając 25 km/h jechali drogą. Z tym, że tak jak pisałem konieczne było osobne ubezpieczenie na pojazdy wolnobieżne Nie chciałbym tutaj wprowadzać w błąd, ale coś kojarzy mi się kwota 200 zł/rok.
Natomiast nie ma się co dziwić osobnemu OC na przyczepę i traktorek. To nie jest traktowane jako integralny zestaw. Dlatego w razie kontroli próbowałbym z moją wersją, czyli że to maszyna rolnicza. Ewentualnie próbować rejestrować jako przyczepa lekka.
Natomiast nie ma się co dziwić osobnemu OC na przyczepę i traktorek. To nie jest traktowane jako integralny zestaw. Dlatego w razie kontroli próbowałbym z moją wersją, czyli że to maszyna rolnicza. Ewentualnie próbować rejestrować jako przyczepa lekka.
Pozdrawiam, Marcin!
Mój ogródek
Mój ogródek
- kairu
- 100p
- Od: 12 lut 2009, o 16:37
- Kontakt:
Jak tam tur założony? Jeśli tak to proszę napisać jak efekty. Może jakiś filmik, zdjęcia.Mam Kubote b7000 na szczęście kopiłem z napędem 4x4, uważałem ze może się taki napęd przydać no i chyba tura założę jednak na wiosnę.
Witam.
Właśnie zarejestrowałem się na tym forum... a znalazłem je szukając informacji o minitraktorze KUBOTA.
Jestem posiadaczem kubotki B7000 od dwóch lat, bardzo ja sobie cenię, praca nią to sama frajda, niemniej pojawił się pewien problem... Nie sprawdzałem poziomu oleju w przekładni kierowniczej. W zimie ciężko mi układ kierowniczy chodził, odśnieżać się dało... no to odśnieżałem .... przyszła wiosna, ja glebogryzarkę w ruch a tu po paru skrętach trach i poszły łożyska... Rozebrałem ten steering box i okazało się że w środku pół na pół był olej z wodą. Skutkiem tego potrzebuje części...łożysko uszczelniacz i taakie tam. Proszę o namiary na jakaś firmę lub kogoś kto pomoże mi rozwiązać mój problem.
W rewanżu służę instrukcją obsługi do Kuboty typ od B 5000 do B 7000oraz wykazem części zamiennych. Ta pierwsza w języku angielskim (ściągałem obie z USA) wykaz części niestety pisany językiem robaczkowym, jednak z bardzo dokładnymi rysunkami i numerami katalogowymi po arabsku .
Pozdrawiam wszystkich Kubotowiczów... forum prześledziłem pobieżnie i mam nadzieję że ktoś z Państwa udzieli mi informacji.
Właśnie zarejestrowałem się na tym forum... a znalazłem je szukając informacji o minitraktorze KUBOTA.
Jestem posiadaczem kubotki B7000 od dwóch lat, bardzo ja sobie cenię, praca nią to sama frajda, niemniej pojawił się pewien problem... Nie sprawdzałem poziomu oleju w przekładni kierowniczej. W zimie ciężko mi układ kierowniczy chodził, odśnieżać się dało... no to odśnieżałem .... przyszła wiosna, ja glebogryzarkę w ruch a tu po paru skrętach trach i poszły łożyska... Rozebrałem ten steering box i okazało się że w środku pół na pół był olej z wodą. Skutkiem tego potrzebuje części...łożysko uszczelniacz i taakie tam. Proszę o namiary na jakaś firmę lub kogoś kto pomoże mi rozwiązać mój problem.
W rewanżu służę instrukcją obsługi do Kuboty typ od B 5000 do B 7000oraz wykazem części zamiennych. Ta pierwsza w języku angielskim (ściągałem obie z USA) wykaz części niestety pisany językiem robaczkowym, jednak z bardzo dokładnymi rysunkami i numerami katalogowymi po arabsku .
Pozdrawiam wszystkich Kubotowiczów... forum prześledziłem pobieżnie i mam nadzieję że ktoś z Państwa udzieli mi informacji.
-
- 200p
Nie wydaje mi się, żeby tam były jakieś nietypowe łożyska czy simmeringi. Tak wiec najlepiej po prostu spisać numery tych części (jest to oznaczenie standardowe)i udać się do sklepu z łożyskami, ewentualnie do motoryzacyjnego.
Pozdrawiam, Marcin!
Mój ogródek
Mój ogródek
No problem w tym, że jest tam jeden set który jest niestandardowy... to prowadniczki na kulki do ślimaka kolumny kierowniczej, pozostałe części i owszem. Zatem dalej czekam na jakieś informacje... niestety w necie nic nie znalazłem poza zagranicznymi firmami i polskimi, które sprzedają całe traktorki. Niemniej dziękuję za odpowiedź.
Numery katalogowe niestety to nie to samo co oznaczenia producenta czy typoszeregu danego łożyska czy uszczelniacza.
Numery katalogowe niestety to nie to samo co oznaczenia producenta czy typoszeregu danego łożyska czy uszczelniacza.