Przygotowanie gleby -prace polowe jesienno-zimowo-wiosenne.cz.1
Re: Przygotowanie gleby -prace polowe jesienno-zimowo-wioenne..
Kompost w zasadzie spełnia rolę nawozową. Ale ja, na swojej działce traktuje go nie tyle jako nawóz, co jako coś, co poprawia mi sorpcje gleby , zwiększając skuteczność nawożenia obornikiem . Składniki obornika nie są tak szybko wymywane z gleby. Poza tym kompost działa w pewnym stopniu odkwaszająco bo jego pH jest bliskie obojętnemu/ zwiększa się w wyniku kompostowania/.
Tak, że Rybko dobrze zrobiłaś dając kompost teraz. Na wiosnę dodasz obornik i całość wymieszasz wtedy z glebą.
Pozdrawiam
PS Podwójne rycie/ orkę/ jesień- wiosna stosuje się na glebach wilgotnych. Wiosenna płytsza ma wtedy za zadanie szybsze obsuszenie a co za tym idzie, szybsze nagrzanie gleby.
Tak, że Rybko dobrze zrobiłaś dając kompost teraz. Na wiosnę dodasz obornik i całość wymieszasz wtedy z glebą.
Pozdrawiam
PS Podwójne rycie/ orkę/ jesień- wiosna stosuje się na glebach wilgotnych. Wiosenna płytsza ma wtedy za zadanie szybsze obsuszenie a co za tym idzie, szybsze nagrzanie gleby.
- Rybka
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 30 lip 2008, o 14:22
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Wlasnie takie mialam plany, Dzięki
Jeszcze tylko jedno pytanko. Na grzadki niedlugo spadnie snieg, wiec beda mialy kolderke, ale co ze szklarnia, wysciolkowac czyms?
Jeszcze tylko jedno pytanko. Na grzadki niedlugo spadnie snieg, wiec beda mialy kolderke, ale co ze szklarnia, wysciolkowac czyms?
"Bo trzeba się śmiać, wariatkę grać, szczęśliwą być i z życia drwić"
pozdrawiam Beata
pozdrawiam Beata
Rybka pisze:wysciolkowac czyms?
A niby w jakim celu ?
- Rybka
Cos mi dzwoni, ze nie powinno sie takiej "golej" zostawiac, ale jeśli to nie w tym Kosciele to poprosze o kubelek zimnej wody
pozdrawiam Beata
pozdrawiam Beata
- majs
- Od: 15 kwie 2011, o 22:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Rybka
Tam gdzie będzie kukurydze wszystkie prace łącznie z przekopaniem nawozów organicznych powinny być zakończone jesienią. Ponowne przekopywanie wiosna doprowadzi do nadmiernego przesuszenia gleby. Prace wiosenne powinny się ograniczyć do spulchnienia ziemi grabkami na głębokość siewu(3-5cm), w celu wyrównania gleby i poprawy retencji wody.
Tam gdzie będzie kukurydze wszystkie prace łącznie z przekopaniem nawozów organicznych powinny być zakończone jesienią. Ponowne przekopywanie wiosna doprowadzi do nadmiernego przesuszenia gleby. Prace wiosenne powinny się ograniczyć do spulchnienia ziemi grabkami na głębokość siewu(3-5cm), w celu wyrównania gleby i poprawy retencji wody.
brak polskich znaków
- Rybka
Czy te zalecenia dotycza tez sadzenia z rozsady na czarnej agro?
pozdrawiam Beata
pozdrawiam Beata
- majs
Rybka
Będziesz kukurydze sadzić z rozsad na agro?
Będziesz kukurydze sadzić z rozsad na agro?
brak polskich znaków
- Rybka
Jep w tym roku tez tak robilam, troszke to skomplikowane ale dalam rade. Ma cieplej w nogi i szybciej rosnie.
pozdrawiam Beata
pozdrawiam Beata
- majs
Rybka
Szalona, uwielbiasz te robotę- nasionka doniczki, śnieg na dworze a Ty w tunelu
Gdzieś już pisałem, ze tez spróbowałem kilka razy wsadzać rozsady, i się wycofałem.
Raz mi wszystko zmarzło, przylazł przymrozek noc po posadzeniu nawet agro nie pomogła, a tak to po przesadzeniu stoi to z tydzień zanim się wyzbiera, żółknie oklapnie, kupa roboty a efekty były podobne do siania i okrywania folia. Spróbuj,wiele pracy to nie kosztuje.
Szalona, uwielbiasz te robotę- nasionka doniczki, śnieg na dworze a Ty w tunelu
Gdzieś już pisałem, ze tez spróbowałem kilka razy wsadzać rozsady, i się wycofałem.
Raz mi wszystko zmarzło, przylazł przymrozek noc po posadzeniu nawet agro nie pomogła, a tak to po przesadzeniu stoi to z tydzień zanim się wyzbiera, żółknie oklapnie, kupa roboty a efekty były podobne do siania i okrywania folia. Spróbuj,wiele pracy to nie kosztuje.
brak polskich znaków
- Rybka
Rozgryzles mniemajs pisze:Rybka
Szalona, uwielbiasz te robotę.
Dwa lata temu wysialam wprost do gleby i nawet nie zdazyla zakwitnac Pamietaj, ze mieszkam w zimniejszym klimacie niz Ty, no i nie mam plantacji tylko pare krzaczkow dla siebie, dam rade
pozdrawiam Beata
pozdrawiam Beata
- majs
Rybka
OK som du vill.
Jeśli chcesz sadzić z rozsad i na agro, to zapomnij co pisałem o glebie pod wysiew, pod agro nie przesuszysz ziemi a w ziemie pójdą korzonki zamiast nasionek.
Wysiej może ze dwa nasionka tak około 20 kwietnia i nałóż na nie zwykle szklanki lub słoiki wciskają je w ziemi, tak tylko dla porównania. Dobra już nie marudzę.
Jeszcze jedno pytania kiedy kończą się tam mrozy? A tak swoja droga to piękne tereny.
OK som du vill.
Jeśli chcesz sadzić z rozsad i na agro, to zapomnij co pisałem o glebie pod wysiew, pod agro nie przesuszysz ziemi a w ziemie pójdą korzonki zamiast nasionek.
Wysiej może ze dwa nasionka tak około 20 kwietnia i nałóż na nie zwykle szklanki lub słoiki wciskają je w ziemi, tak tylko dla porównania. Dobra już nie marudzę.
Jeszcze jedno pytania kiedy kończą się tam mrozy? A tak swoja droga to piękne tereny.
brak polskich znaków
- Rybka
Nie marudzisz, jestem chlonna wiedzy
Mrozy...ech potrafi i przymrozic niezle w maju, a 20 kwietnia w zeszlym roku bylo jeszcze sniegu po kolana, wiec plan niestety nie realny....nie ma lekko.
A tereny owszem piekne a do tego mnostwo grzybow i rybki niezle gryza
zaraz nas moderator pogoni, bo to nie watek o kukurydzy
Mrozy...ech potrafi i przymrozic niezle w maju, a 20 kwietnia w zeszlym roku bylo jeszcze sniegu po kolana, wiec plan niestety nie realny....nie ma lekko.
A tereny owszem piekne a do tego mnostwo grzybow i rybki niezle gryza
zaraz nas moderator pogoni, bo to nie watek o kukurydzy
pozdrawiam Beata
pozdrawiam Beata
- majs
Rybka
Pod słoikiem rosła by jak w szklarni to możne chwile później, albo spróbuj w tunelu w ten sposób posadzić ze dwa krzaki. Tak czy inaczej nawet w tunelu powinnaś rozsady okrywać choćby agro, pozwoli to ustrzec się przed ploniarka.
Oj tu tez grzybków mrowie oni tego nie zbierają, a u sąsiada na trawniku krawce można było kosa zbierać.
Pod słoikiem rosła by jak w szklarni to możne chwile później, albo spróbuj w tunelu w ten sposób posadzić ze dwa krzaki. Tak czy inaczej nawet w tunelu powinnaś rozsady okrywać choćby agro, pozwoli to ustrzec się przed ploniarka.
Oj tu tez grzybków mrowie oni tego nie zbierają, a u sąsiada na trawniku krawce można było kosa zbierać.
brak polskich znaków