Moja Baraka
- kogra
- Przyjaciel Forum
- Od: 30 maja 2007, o 18:02
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Moja Baraka
Ja też.
Przyznam, że leniwa jestem i nie poświęcam się tak dla moich róż.
Jeśli jakaś wypadnie, to znaczy że nie dla niej u mnie miejsce i zapraszam inną.
Przyznam, że leniwa jestem i nie poświęcam się tak dla moich róż.
Jeśli jakaś wypadnie, to znaczy że nie dla niej u mnie miejsce i zapraszam inną.
Grażyna.
kogro-linki
kogro-linki
Dziewczyny, to róża Paul Noel od Kordesa na pniu 1,70 sm. Drogo mnie kosztowala ... Nie wiem jaki mrozy na taką wysokosci...
- JAKUCH
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 19 paź 2008, o 21:39
Róża piękna .Też zabezpieczyłabym porządnie tak drogą róże ,ale ta moja to wytrzymała tak mi sie wydaje ,bo ubiegła zima nie była dla niej sroga i a też ją tylko tak zabezpieczyłam
Zabezpieczenie nic specjalnego... tylko agrowlóknina i daszek. Rajstopy nie dla ogrzewania, od nornic.
- Iga51
- 200p
- Od: 27 paź 2013, o 20:45
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Podziwiam Cię Kalinno. Napracowałaś się przy swoich różach, ale myślę, że są tego warte. Mam 3 róże drzewkowe, które dostałam w prezencie tego lata. Rosną w donicach. Gdzie mam je przechować i jak zabezpieczyć? Chciałam doniczki zadołować w ogrodzie i owinąć całość włókniną. Czy tak może być? Czy raczej zabrać je do domu?
Pozdrawiam. Iga
Dzęki Iga... Mam nie wiele doświadczenia hodowania róż w strefe 6, w Krakówe, tylko 4 lata, jeszcze eksperymentuję. Ale moja drzewkowa Leonardo da Vinci pierwszy raz zimowala w zadołowaną donicę i owinąłam je całość włókniną. Nie bardzo mi spodobal się taki sposob, jedną śzczepenie zmarzlo. U niektórych ludzi wszystko OK. Teraz zginam moje drzewkowę.
Gdzie twoi różę teraz - na ulice?
Gdzie twoi różę teraz - na ulice?
- Iga51
- 200p
Moje róże na razie stoją na zadaszonym tarasie. Ale dzisiaj właśnie chcę się nimi zająć. Już chciałam je wziąć do domu, ale mam w domu za ciepło.
To co? zadołować w ogrodzie w osłoniętym miejscu i owinąć włókniną? Mam jeszcze tunel foliowy, ale folia dość cienka, taka dwusezonowa. Może zadołować w tym tunelu i owinąć. Mogę je zadołować ukosem, żeby je bardziej położyć.
To co? zadołować w ogrodzie w osłoniętym miejscu i owinąć włókniną? Mam jeszcze tunel foliowy, ale folia dość cienka, taka dwusezonowa. Może zadołować w tym tunelu i owinąć. Mogę je zadołować ukosem, żeby je bardziej położyć.
Pozdrawiam. Iga
Moim zdaniem zadolowalam jak mówisz "w ogrodzie w osłoniętym miejscu i owinąć włókniną". Byłoby to możliwe zgiąć je i zrobić daszek, ale jezeli już masz minus, to za póżno. Trzeba zaczynać wcześniej. Najważniejsze zabezpieczyć miejsce szczepienia- wlożyć mężdy pędami agrowlokninę jak mozna blizej. Potem zawęzać pędy i owijać agrowlokniną jak jajko... Ja bym zrobilam drugą warstwą - membraną dachową. Folia nie przepuszcza powietrze, agrowloknina przepuszcza wilgoć...membrana dachowa - "oddycha" ale nie przepuszcza ani deszczu ani śniegu. Powodzenia!
- majka411
- Od: 12 sie 2009, o 18:55
Cześć Kalinna sporo pracy wymaga ten sposób zabezpieczenia róż.
Właśnie miałam dopytać czy zabezpieczysz róże w tunelach jeszcze dołem, ale doczytałam, że czekasz na
pierwsze mrozy. Czy agrowłóknina się sprawdzi skoro przepuszcza powietrze i wilgoć?
Właśnie miałam dopytać czy zabezpieczysz róże w tunelach jeszcze dołem, ale doczytałam, że czekasz na
pierwsze mrozy. Czy agrowłóknina się sprawdzi skoro przepuszcza powietrze i wilgoć?
- Iga51
- 200p
Dziękuję Kalinnko za rady. Skorzystam z nich na pewno, tym bardziej, że moje róże nie były wystawione na minus.
Pozdrawiam. Iga
Cześć Majka Agrowłóknina się sprawdzi jak najbardziej. Polożę je powierzch membrany i wlóknina zakryje tylko część boków ... dól (dziś szukałam w Castoramie zimową włókninę na szyrokość 3,2 m. ale niestety nie mają taką, tylko 1,6 m. Na początku chciałam uszyć membranę ... dodać paski z niej, ale postanowiłam nie tracić czasu na to, lepej kupić dużą włókninę i okryć calość.majka411 pisze: Cześć Kalinna sporo pracy wymaga ten sposób zabezpieczenia róż.
Iga chcę wyjaśnić - jaka jest u ciebie pogoda? Czy dobrze ciebie zrozumialam ze różę caly czas stały na zewnąc?Iga51 pisze:Dziękuję Kalinnko za rady. Skorzystam z nich na pewno, tym bardziej, że moje róże nie były wystawione na minus.
-- 4 gru 2013, o 22:03 --
Przepraszam ... - zewnątrz ...Kalinna pisze:Iga chcę wyjaśnić - jaka jest u ciebie pogoda? Czy dobrze ciebie zrozumialam ze różę caly czas stały na zewnąc?Iga51 pisze:Dziękuję Kalinnko za rady. Skorzystam z nich na pewno, tym bardziej, że moje róże nie były wystawione na minus.
- majka411
- Od: 12 sie 2009, o 18:55
Kalinna
w tych sklepach internetowych kupisz zimową agrowłókninę, jest też wybór rozmiarów.
http://www.24garden.pl/category/71,agro ... ury-zimowe
http://sklep.agrosimex.pl/category/sprz ... rowlokniny
w tych sklepach internetowych kupisz zimową agrowłókninę, jest też wybór rozmiarów.
http://www.24garden.pl/category/71,agro ... ury-zimowe
http://sklep.agrosimex.pl/category/sprz ... rowlokniny