Wióry,trociny jako ściółka
-
- 10p - Początkujący
- Od: 6 sty 2016, o 09:58
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Troty pod tuje
Witam dziś zacząłem robić metrówki bukowe i mam dużo trotów , czy mogę teraz podsypać tuje tymi trotami dodam ze w nadchodzącym tygodniu zamierzam zrobić agro więc te troty były by przyłożone agro
Re: Odpady z tartaku wykorzystanie w ogrodzie... (trociny,kora,w
Witam. Czy ktoś z forumowiczów może uzupełnić tę wypowiedź ? Przywiozłem na działkę 6 worków po 120 litrów trociń sosnowych i mam zamiar je kompostować. Dokupiłem mocznik i szukając informacji o kompostowaniu trocin wyczytałem, że trzeba na 1m3 trocin dodać 1kg mocznika. Czy ktoś z was kompostował same zwilżone trociny sosnowe z mocznikiem. Czy proporcje C:N o których napisałem są dobre. A może ktoś ma jakieś inne doświadczenie co do kompostowania trocin ??Jerome pisze: Można zrobić kompost, tylko trzeba by trochę zielonego dosypać i każdą warstwę mocznikiem potraktować. Proces długotrwały, ale efekt zadawalający.
Re: Trociny,kora i inne odpady z tartaku wykorzystane w ogrodzie
To masz ok 1,2 m3 jak się nie rąbnąłem Trociny mają C:N ok 300-350:1. Ja bym dał na taką ilość z 1 kg mocznika, ale bym zrobił roztwór na 4 konewki (4 x ok 10l wody + 0,25 kg mocznika) i wilgotne trociny przelał warstwami.octavian pisze:Przywiozłem na działkę 6 worków po 120 litrów trocin sosnowych i mam zamiar je kompostować
- PiotrekP
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 18 wrz 2011, o 08:42
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Mi wychodzi 720lpelikano11 pisze: To masz ok 1,2 m3 jak się nie rąbnąłem
Wiedziałem kalkulator miałem w głowie 0,72 m3...blisko metra3
Podawałem w m3 , bo tak przyjmuje się ilość azotu na jednostkę. Spokojnie można dać kilogram mocznika na taka ilość trocin. No może rozłożyć w czasie/na dwa razy np, ale niekoniecznie.
Podawałem w m3 , bo tak przyjmuje się ilość azotu na jednostkę. Spokojnie można dać kilogram mocznika na taka ilość trocin. No może rozłożyć w czasie/na dwa razy np, ale niekoniecznie.
dziękuję za wyjaśnienie, bo z przeliczaniem stosunku C:N idzie mi slabo. Dowiozę dzisiaj trzy worki i uznam całość jako 1m3 do potraktowania 1kg mocznika.
Pryzmę powinieneś przerzucić 2-3x w roku. Ta dawka dla trocin to wg mnie minimum. Dla C:N 60:1 daje się na 1m3 200-400g mocznika.
- radekcezar
- 100p
- Od: 28 mar 2014, o 23:24
Re: Trociny -do czego wykorzystać
Witam
Proszę napiszcie mi, czy prawidłowo kompostuje trociny.
Trociny pochodzą z drzew liściastych (brzoza. olcha, buk), są z pod piły łańcuchowej, tak więc są dość dużych rozmiarów, jest tam trochę kory, drobnych zrębków drewna. Podczas rozładunku usypuję warstwę ok. 10 cm, rozsypuję saletrę amonową ok 4 kg na m3 trocin i zraszam wodą i tak dalej i dalej.
Trocin potrzebuję do ściółkowania krzewów i drzew iglastych, borówki amerykańskiej itp. Mam ogólnie wszystkiego kilka set szt, tak więc kora sosnowa odpada.
Wyczytałem, że jak się nie stosuje kredy itp. to trociny po przekompostowani mają odczyn kwaśny, to chyba dobrze, jak mają być zastosowane do tego typu roślin.
Na pytanie. Dlaczego trociny z drzew liściastych. Bo mam do nich nieograniczony dostęp i to za frajer
Przesyłam kilka fotek.
Za informacje z góry dzięki
Pozdrawiam
Radek
Proszę napiszcie mi, czy prawidłowo kompostuje trociny.
Trociny pochodzą z drzew liściastych (brzoza. olcha, buk), są z pod piły łańcuchowej, tak więc są dość dużych rozmiarów, jest tam trochę kory, drobnych zrębków drewna. Podczas rozładunku usypuję warstwę ok. 10 cm, rozsypuję saletrę amonową ok 4 kg na m3 trocin i zraszam wodą i tak dalej i dalej.
Trocin potrzebuję do ściółkowania krzewów i drzew iglastych, borówki amerykańskiej itp. Mam ogólnie wszystkiego kilka set szt, tak więc kora sosnowa odpada.
Wyczytałem, że jak się nie stosuje kredy itp. to trociny po przekompostowani mają odczyn kwaśny, to chyba dobrze, jak mają być zastosowane do tego typu roślin.
Na pytanie. Dlaczego trociny z drzew liściastych. Bo mam do nich nieograniczony dostęp i to za frajer
Przesyłam kilka fotek.
Za informacje z góry dzięki
Pozdrawiam
Radek
Jak ktoś trafi szóstkę w Totka, to niech mi kupi Hondę CBF 1000, lub w ostateczności CBF 600 S
Ten sprzęt śni mi się po nocach.
- PiotrekP
Po co kompostować coś co ma być użyte jako ściółka ? To chcesz zrobić kompost czy mieć ściółkę?
- radekcezar
- 100p
- Od: 28 mar 2014, o 23:24
A choć dla tego.
Pewien artykuł. Tylko nie wiem ile to ma się do prawdy.
Stosowanie trocin i zrębków zależy z jakiego drewna pochodzą:
*Z drzew iglastych - można wysypywać do ogrodu nawet świeże, jako ściółkę albo przekopywać lub mieszać z ziemią np. przy pomocy grabi.
*Z drzew liściastych - świeżych lepiej nie rozsypywać w ogrodzie. Zawarte w nich garbniki będą bowiem hamowały wzrost roślin. Ponadto w glebie zajdzie takie samo zjawisko, jak przy trocinach z drzew iglastych - mikroorganizmy, które je rozkładają, pochłoną z gleby azot.
Dlatego trociny i zrębki z drewna liściastego najlepiej kompostować (co najmniej 3-4 miesiące). Do kompostownika, oprócz trocin, trzeba obowiązkowo(!) dodać coś azotowego, czyli np. kurzak, obornik, skoszoną trawę albo nawóz azotowy, np. mocznik, saletrę amonową. Jeśli jest możliwość, warto kompostować również trociny z drewna iglastego - nie będzie wtedy problemu z tzw. głodem azotowym.
-- 10 cze 2016, o 08:34 --
A jeszcze może w przyszłości trociny przydadzą się do użyźnienia gleby pod nowe rośliny. U mnie ziemia jest naprawdę kiepska.
Pewien artykuł. Tylko nie wiem ile to ma się do prawdy.
Stosowanie trocin i zrębków zależy z jakiego drewna pochodzą:
*Z drzew iglastych - można wysypywać do ogrodu nawet świeże, jako ściółkę albo przekopywać lub mieszać z ziemią np. przy pomocy grabi.
*Z drzew liściastych - świeżych lepiej nie rozsypywać w ogrodzie. Zawarte w nich garbniki będą bowiem hamowały wzrost roślin. Ponadto w glebie zajdzie takie samo zjawisko, jak przy trocinach z drzew iglastych - mikroorganizmy, które je rozkładają, pochłoną z gleby azot.
Dlatego trociny i zrębki z drewna liściastego najlepiej kompostować (co najmniej 3-4 miesiące). Do kompostownika, oprócz trocin, trzeba obowiązkowo(!) dodać coś azotowego, czyli np. kurzak, obornik, skoszoną trawę albo nawóz azotowy, np. mocznik, saletrę amonową. Jeśli jest możliwość, warto kompostować również trociny z drewna iglastego - nie będzie wtedy problemu z tzw. głodem azotowym.
-- 10 cze 2016, o 08:34 --
A jeszcze może w przyszłości trociny przydadzą się do użyźnienia gleby pod nowe rośliny. U mnie ziemia jest naprawdę kiepska.
Jak ktoś trafi szóstkę w Totka, to niech mi kupi Hondę CBF 1000, lub w ostateczności CBF 600 S
- PiotrekP
Popatrz, a ja stosuje wszystko czy liściaste czy iglaste , jeszcze ciepłe z tartaku i nigdy nic sie nie działo. Nie wszystko co napisali w internecie to prawda, ogród to nie jest apteka. Tak samo jak niektórzy kompostuja korę ... bez sensu.
-
- 200p
- Od: 5 cze 2013, o 14:22
Ja trociny dodałbym do kompostu bo szybko się rozłożą jeśli dodajesz zielony materiał (np obierki z kuchni, fusy z kawy, chwasty lub obornik jeśli ktoś ma). Natomiast wszelkiego rodzaju zrębki/kora to świetna ściółka (nie ważne czy świeżo ścięte czy nie), więc w 100% zgadzam sie z tym co powiedział kolega powyżej.
- Reniak
- Od: 6 cze 2009, o 13:53
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Radekcezar myślę że też w ilości jest różnica, przy małej ilości w nie stanowi problemu, ale jak jest tak dużo jak u Ciebie, t o kompostowanie jak najbardziej tak.