Identyfikujemy kaktusy i inne sukulenty, cz.3
- blabla
- -Moderator Forum-.
- Od: 6 sie 2007, o 06:31
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Re: Identyfikujemy kaktusy, prośby o rozpoznanie cz.3
Wg mnie to jest Lemaireocereus chende.
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
Mój wątek
- chaveiro
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 26 sie 2011, o 17:08
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Albo Lemairocereus pruinosus
-
- Od: 11 kwie 2010, o 10:15
Marek trafiony .Dziękuję
poz.Leszek
poz.Leszek
poz.Leszek
Kaktusy Leszka2
Kaktusy Leszka2
Witam,
jakieś pół roku temu znalazłam kaktusa, którego ktoś porzucił koło śmietnika . Natychmiastowo go przygarnęłam, i chciałabym go zidentyfikować. Przyznaję się, że kompletnie się nie znam na hodowli kaktusów :P, mam więc kilka pytań. Jak widać na zdjęciach obrastają go małe kaktusy, wyrastają im korzonki, co z nimi zrobić? Przesadzić do osobnych doniczek? Czy zmienić doniczkę dużemu kaktusowi? Jak to zrobić, jak je podlewać?
jakieś pół roku temu znalazłam kaktusa, którego ktoś porzucił koło śmietnika . Natychmiastowo go przygarnęłam, i chciałabym go zidentyfikować. Przyznaję się, że kompletnie się nie znam na hodowli kaktusów :P, mam więc kilka pytań. Jak widać na zdjęciach obrastają go małe kaktusy, wyrastają im korzonki, co z nimi zrobić? Przesadzić do osobnych doniczek? Czy zmienić doniczkę dużemu kaktusowi? Jak to zrobić, jak je podlewać?
To zależy, czy chcesz w dalszym ciągu posiadać jedną roślinę w dużej kępie, czy kilka roślin identycznych genetycznie. Jeżeli chcesz roślinę podzielić, to wystarczy odłamać odrosty lub odciąć ostrym nożem, poczekać kilka dni, aż rana się zabliźni i posadzić do substratu takiego jak dla rośliny matecznej. Korzenie wyrastające z odrostów służą właśnie temu, aby roślina coraz bardziej się rozrastała. Musisz natomiast wiedzieć, że odłamując odrosty od rośliny macierzystej należy liczyć się z tym, że roślina będzie wytwarzała kolejne. Taki urok tego kaktusa. Wielkość doniczki powinnaś dostosować do wielkości rośliny. Jeżeli pozostawisz ją w całości możesz przesadzić do trochę większej, natomiast jeżeli roślinę podzielisz, to może pozostać w dotychczasowej. Odrosty natomiast posadzić należy do trochę większej od średnicy kaktusa. Jeżeli chodzi o podlewanie, to po rozdzieleniu rośliny nie podlewaj od razu odrostów. Trzeba poczekać ok. 2 tygodni. Najlepiej będzie jeżeli zrobisz to marcu lub kwietniu i połączysz podlewanie z rozpoczęciem okresu wegetacji. W okresie od kwietnia do września należy podlewać co ok. 3 tygodnie po dokładnym wyschnięciu podłoża. Od października do marca nie podlewać i zapewnić temperaturę powietrza od 5 do 15 stopni, tak aby zatrzymać wegetację. To tak w skrócie. W razie pytań proszę się nie krępować. Pozdrawiam.
Bogdan.
- chaveiro
- Od: 26 sie 2011, o 17:08
dokładnie tak jak Bogdan pisze wyżej, a co do identyfikacji której nie ma w poprzednim poście to według mnie jest to Echinopsis multiplex ewentualnie może to być jakiś inny z echinopsisów
Wielkie dzięki za informacje. W takim razie do marca mam jeszcze dużo czasu by się zastanowić nad jego rozsadzeniem.
Pozdrawiam.
Pozdrawiam.
- KASIA I SLAWEK
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 25 lip 2010, o 19:26
Pozdrawiam Sławek
- blabla
- -Moderator Forum-.
- Od: 6 sie 2007, o 06:31
- Kontakt:
Trójka to Trichocereus pachanoi lub inny, blisko spokrewniony gatunek.
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
Mój wątek
- hen_s
- Od: 16 paź 2010, o 15:24
Dwójka prawdopodobnie Mammillaria wildii.
- gnet
- 500p
- Od: 13 wrz 2010, o 23:02
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Według mnie dwójce najbliżej do Mammillaria zeilmanniana 'albiflora'. Mammillaria crinita ssp. wildii w aksilach ma bardzo małą ilość wełny a tu widać, że aksile są nagie.
- banditoo
- Od: 23 lis 2008, o 01:33
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
1 to raczej F.hamatacanthus , nie setispinus bo on ma krótkie ciernie