Mój pierwszy warzywniak

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
Awatar użytkownika
kasia82
500p
500p
Od: 25 lut 2012, o 09:36
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Mój pierwszy warzywniak

Post »

RingoJelcz faktycznie czepiają się wąsami ;:oj mam na gruncie powbijane niewysokie paliki a do nich powiązane sznurki a że są jeszcze małe i nie potrafią się zawinąć wokół palika łodyżką łapią wąsami za sznurek.
W szklarni mam trochę inaczej, ogórki już są wyższe ode mnie i ręcznie zawijam łodyżki wokół sznurka, na styl spiralki za ciężkie ma liście niestety i wąs mało co pomoże.
Jeśli chodzi o pikowanie sałaty ja jeszcze wczoraj pikowałam odmianę Justyna do uprawy letniej, która nie wybija szybko w pędy kwiatostanowe. Ila masz flanców w tej skrzynce? Spróbuj jedną przepikować, u mnie przyjmują się wszędzie nawet w cieniu.
Pomidorki zawiązały dopiero w szklarni, na gruncie mam jeszcze kwitnące, za rok wysiewam już w styczniu, nie ma co czekać :;230

nemezja te cukinie to nie moje :;230 z uprawy RingoJelcz ale wczoraj u siebie dojrzałam małą cukinkę ma dopiero 15cm :D

Kochammmkwiaty teraz będzie im wygodnie a pomidorki lubią pikowanie, po przesadzeniu podlej je raz obficie i wstrzymaj się z podlewaniem kilka dni niech się dobrze ukorzenią w nowej ziemi, później podlewaj standardowo tak jak wszystkie.
Widziałam na FO uprawy balkonowe i całkiem spore są te pomidorki uprawiane w doniczkach :)
Cieszę się razem z Tobą :heja fajnie, że nasze pomidorki już kwitną mam nadzieję że niedługo będziemy zajadać swoje własne wyhodowane pomidorki ;:138
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Kochammmkwiaty
1000p
1000p
Od: 25 maja 2012, o 09:30
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

wiecie co już się nie mogę doczekać kolejnego roku i nowego siewu w oparciu o błędy tegoroczne hihi.
Powiedzcie mi a co moge teraz wysiewać jeszcze wprost do gruntu ? z warzyw?
Wszystko powyrastało tak dziwnie nie wiem czy zmarzło, czy za głęboko siałam ale np marchew urosła tylko w środku, pietruszka też jakoś z jednej strony większa z drugiej mniejsza - ładnie rośnie cukinia i dynia, koperek i pietruszka.
Rzodkiewka tak sobie. Sałatę przestałąm już pikować pikuje ją w ten sposób że po prostu biorą ją już na kanapki :)

Poniżej kilka zdjęć mojego wypielonego warzywnika z nowym płotkiem- martwią mnie ogórki - słabo rosną ;:145 ;:145 ;:145
PO deszczach jakby dostały bardziej liści, nie wiem leje wodę codziennie słońce non stop
W nocy 12 stopni w dzień ostatnio 20

Obrazek Obrazek Obrazek
Agnieszka :) wątki: cz1 ,cz2,cz3 - aktualna
Mój blog - zapraszam :),
"Tylko od Ciebie zależy jak będziesz się czuła w swoim życiu"
Awatar użytkownika
RingoJelcz
200p
200p
Od: 1 mar 2012, o 19:46

Post »

kasia82 pisze:RingoJelcz
Jeśli chodzi o pikowanie sałaty ja jeszcze wczoraj pikowałam odmianę Justyna do uprawy letniej, która nie wybija szybko w pędy kwiatostanowe. Ila masz flanców w tej skrzynce? Spróbuj jedną przepikować, u mnie przyjmują się wszędzie nawet w cieniu.
Pomidorki zawiązały dopiero w szklarni, na gruncie mam jeszcze kwitnące, za rok wysiewam już w styczniu, nie ma co czekać :;230

nemezja te cukinie to nie moje :;230 z uprawy RingoJelcz ale wczoraj u siebie dojrzałam małą cukinkę ma dopiero 15cm :D
Dziś część sałaty przepikowałem, reszta jutro.
U mnie cukinia ma kwiaty, które przekwitają i nic, żadnych owoców. Jeszcze czekam.
Ogórki rosną po 10 cm dziennie. Musze je codziennie przez oczka siatki przekładać.
Awatar użytkownika
kasia82
500p
500p

Post »

Agnieszka możesz buraczki wysiać, w ubiegłym roku pod koniec czerwca siałam fasolkę szparagową.
Rzodkiewka może nie rośnie bo posiałaś wczesną odmianę, ja siałam takową 2 tygodnie temu i wyrosły tylko nitki z liśćmi już nie zgrubiała, ale kupiłam i wysiałam w poniedziałek rzodkiewkę do wysiewu całorocznego, mam nadzieję, że ta się uda.
U mnie marchew wczesna długo wschodziła już myślałam, że nic z tego nie będzie ale wykiełkowała po 2 tygodniach. Agnieszka może marchewkę za głęboko posiałaś lub podczas wschodów miała mało wody.
Ja już marchwi z konewki nie leje od kilku tygodni, podlewa ją tylko deszczyk, a dzisiaj u nas lał obfity ;:oj pisali na FO żeby do wschodów gleba była cały czas wilgotna, po wschodach podlewać rzadziej a jak już liście będą miały z 10-15cm nie podlewać w ogóle lub raz na 2 tyg gdy suszy, wtedy marchew szuka wody w glebie i rośnie w korzeń

Gdzie można kupić taki fajny płoteczek?
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Kochammmkwiaty
1000p
1000p
Kontakt:

Post »

Hmm rozumiem, wiesz Kasiu to siania to było pierwszy raz - poza tym nie miałam płotka i ciągle łąził tam pies jak nie widziałam.
Teraz jest inaczej - mi się wydaje, że ja po prostu za głęboko posiałam.
Spróbuje z tymi buraczkami i fasolka oraz rzodkiewką.

Płotek kupiłam sobie u nas w szkółce jeszcze muszę go pomalować , ale przynajmniej psiak nie wchodzi gdzie nie trzeba :)
Awatar użytkownika
kasia82
500p
500p

Post »

Ja dzisiaj też dosieję rzodkiewkę i rząd buraczków przy ogórkach, nie zaglądałam drugi dzień na warzywniak i mam jakieś wyrzuty sumienia :twisted: taka była ulewa, że zajechałam na działkę tylko zamknąć szklarnię. Pielonko mnie czeka jak nic... tak w ogóle to zlało mi liście pomidorów od strony otwartego okienka, mam nadzieję, że nic im nie będzie ;:131
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Kochammmkwiaty
1000p
1000p
Kontakt:

Post »

u mnie też pada ale to dobrze w moim przypadku - bo u mnie piachy wszędzie więc i deszcz się przyda :)
Awatar użytkownika
Arkadius121
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 kwie 2011, o 13:34
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Sympatycznie,kolorowo i estetycznie.
Pozdrawiam :wit
Awatar użytkownika
Kochammmkwiaty
1000p
1000p
Kontakt:

Post »

u mnie o dosianiu nie ma mowy pada i pada nie wiem jak u Was :)
Mogłoby już skończyć kapać.
Awatar użytkownika
kasia82
500p
500p

Post »

U mnie też padało - nici z siewu, w szklarni tylko poobrywałam wilki z krzaczków pomidora. Dzisiaj będę działać :twisted: na podlaskim po 17 ma się rozpogodzić i zapowiadają cieplutki wekend.
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
kasia82
500p
500p

Post »

Niestety kolejne mokre popołudnie, prognozy na meteoxie nie sprawdziły się :evil:
Udało mi się popielić na grządce z ogórkami i podwiązać pomidory w szklarni, leje cały czas ale jest cieplutko i pachnąco ;:oj
Dzisiaj śpimy na działeczce, zjedliśmy obiado-kolację, oczywiście z grila, karkówka i młode ziemniaczki z masełkiem i z solą - mój M jest specjalistą w tej dziedzinie :;230 do tego sałatka ze swego warzywniaczka ze śmietanką i szczypiorkiem jak sobie myślę to w brzuchu burczy ale jeść o tej porze to grzech ;:oj
Znalazłam ogóreczki w szklarni, chciałam zerwać, ale znajomi mówili, że za wcześnie - że może jeszcze nie dojrzał biedak:;230 na drugim foto pierwszy Octopusik, musiałam go zerwać nie wytrzymałam :;230
Obrazek Obrazek

i moje pierwsze pomidorki- z dnia na dzień są co raz większe :D
Obrazek Obrazek

Życzę ciepłego i miłego wekendu ;:136
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
areks
100p
100p
Od: 3 maja 2012, o 23:37

Post »

Super ten twój warzywniak. A jakie ogórasy !!! U mnie coś ogórki niebardzo chcą rosnąć :(
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
as1112
200p
200p
Od: 28 mar 2012, o 15:39
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Post »

Kasiu, masz rękę do warzyw ;:138 W ogóle super wąteczek, można się dużo nauczyć :)

U mnie pięknie urosła rzodkieweczka i sałata po tych deszczach. Zajadamy się na maxa. Poza tym fasolke coś mi podżera :( Wyrosło mi tylko kilka krzaczków i jeszcze ktoś się podlączył, dziury są na listach :( Podejrzewam ślimaki. Poza tym koperek wreszcie ruszył. Pietruszka za to słabiutko :(

Dobrze wiedzieć, że można posiać buraczki i fasolkę. Dosieję troszkę bo mam miejsce :)

Ja także nie mogę doczekać się przyszłej wiosny - wtedy zrobię wszystko na czas i wcześniej się przygotuję :)
Moje początki: http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=55280" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
kasia82
500p
500p

Post »

Ogórek sałatkowy zerwany ;:oj musiałam dorobić sałaty bo z jednego ogórka surówki nie dało się zrobić, był pyszny słodziutki i pachnący :;230
areks ty masz ogórka długiego jak ja i żałuję, że nie posadziłam więcej Octpusów, mam je na gruncie pozostałe to sałatkowe wężowe. Octopusy na gruncie słabo rosły może dlatego, że za wcześnie wysadziłam i przychorowały trochę, ale z pomocą FO udało mi się je trochę podchodować ;:oj i już rosną pierwsze ogóreczki.

Z FO i własnego doświadczenia wiem, że ogórki potrzebują dużo papu, posadziłam dwa krzaczki w tym samym czasie bez obornika i te dopiero zawiązują owoce, mają ok 1m, mają jaśniejsze liście i rosną jakby chciały a nie mogły :twisted: gdzie te posadzone na oborniku już zawiązały na całej długości a kilka krzaczków ma już całkiem spore ogórki, krzaczki mają ok 180cm już brakuje mi miejsca do wiązania.

Trochę inaczej mam z pomidorami, te wysadzone na kurzeńcu mają grube liście, krzak jest taki przypakowany :;230 a ten bez kurzaka na wysokość jest taki sam jednak ma zgrabniejsze i drobniejsze liście idealnie dopasowane do łodygi. Kwitły i zawiązały w tym samym czasie.
Przyznam szczerze, że na krzaku z kurzeńcem pomidorki są znacznie większe :twisted:

Wczoraj przerwałam buraczki, mój największy burak był średnicy 2cm :;230 część poszło na zupkę a część do zamrażarki, dorwałam troszkę pietruszki naciowej jej w zamrażarce mam najmniej, wczoraj zrobiłam porządki w zamrażarce mam aż 7 słoiczków kopru nawet nie wiem kiedy nazbierałam.

Szkoda, że w piątek pogoda nie dopisała- przez to nic nie zrobiłam na warzywniaku, za to w sobotę już od 6 rządziłam, 5minutowa kawencja na huśtawce z ;:209 narzędzia i jazda ale wiecie że zbrakło mi czasu ;:oj o 15 musiałam kończyć bo na wpółdo umówiliśmy się z tatem był "Dzień Ojca" a jak wróciłam musiałam się zająć gośćmi, balety były do rana na szczęście postanowiliśmy spać na działcę więc nie musieliśmy wracać pieszo do domu.
I znów poniedziałek apiać to samo ;:oj
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Kochammmkwiaty
1000p
1000p
Kontakt:

Post »

Kasiu ale ogórasy masz piękne :) i pomidorki.
Ja wyrwałam koper - coś go podżera chyba mszyce .
ogórki nadal słabo rosną może też nie mają za dużo papu.
U mnie tylko niedziela była słoneczna i sobota od poniedziałku pada i wieje jest brzydko.

Kasiu jak robisz koperek w słoiczkach mrozisz ?
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”