Szkodniki i choroby róż

Zablokowany
Awatar użytkownika
AniaDS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sie 2008, o 00:13
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

tak u mnie wyglądały ślady pomszycowe :wink:
mszyce były na róży bardzo krótko ale ślad został, może i u Ciebie to ich zasługa?
x-T-s
---
Od: 15 cze 2008, o 20:23
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Moja Double Delight tak wyglądała...ale rośnie dalej i jak na razie wszystko z nią ok.Mszyc na niej nie było.
Awatar użytkownika
@.monka
200p
200p
Od: 1 gru 2006, o 19:31

Post »

to raczej wygląda na uszkodzenie chemią - wcześniejszy oprysk kiedy były jeszcze pąki, deformacja widoczna po rozwinięciu liści, zobacz czy nowe są już "normalne"
luisitto
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 15 cze 2009, o 21:07
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Choroba róży

Post »

Witam.
Mam pytanie odnośnie dziwnych plam wraz z "otworkami"róży wysokopiennych. W załączeniu zdjęcie. Proszę o podpowiedź co to za choroba i czym mogę to zwalczyć. Zauważyłem że u podstawy róży jest bardzo dużo mrówek czy to może być przyczyna tej choroby. Pozdrawiam :lol: Obrazek
goska28
200p
200p
Od: 13 kwie 2008, o 18:55

Post »

hanka55 pisze:Objawy wskazują na chorobę korzeniową.
Prawdopodobnie przelanie.
Przesadzić, podlewać umiarkowanie wtedy, gdy wsadzonyw ziemię palec jest suchy !

Tu jest przykład cierpliwości i nie poddawania się ( przez róze i właściciela)
Na zdjęciu róża z uszkodzeniami pozimowymi:
- przemoczenie i zimno, doprowadziło do zamierania pędów
- wczesna wegetacja i ciepłe temperatury, zaskutkowały rozwojem grzybów
- po przycięciu, przesuszeniu - z miejsca szczepienia wybijają nowe pędy
a korzenie wypuściły białe korzenie żywieniowe - włośniki

Obrazek
I tak zrobiłam kilka pąków saschło jeden tylko się rozwina ale liście dalej żółkna .A może to wina że wsadziłam ja w donoczkę.
anaa4
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 19 cze 2009, o 15:16

Żółknięcie liści

Post »

Witam . Na kilku moich różach zauważyłam serię "śladów" i żółknięć . nie wiem czym one są spowodowane :

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Pilnie proszę o pomoc. :cry:
Awatar użytkownika
hanka55
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 sty 2008, o 15:30
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Przelanie i czarna plamistość.
Awatar użytkownika
Emalia
200p
200p
Od: 5 lis 2008, o 12:49
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Może tu mi pomożecie. jedna z moich róż wygląda niezdrowo. Znalazłam na spodzie liścia dziwnego pająkopodobnego robala. Czy to on moze być odpowiedzialny za te plamy na liściach?
Obrazek Obrazek
Przemek85
50p
50p
Od: 1 lis 2008, o 23:56

Post »

Emalia - Ten robaczek to skoczek różany, a te objawy na liściach to sprawka właśnie tego robaczka :) Jeśli nie jest to jakaś wielka inwazja to wystarczy pozgniatać te robaczki i będzie spokój.
Awatar użytkownika
Emalia
200p
200p

Post »

dziękuję pięknie, Przemku. Chyba już po robaczkach, bo w panice usunełam i wyrzuciłam wszystkie uszkodzone liście. To tylko jedna róża i rośnie z dala od innych.
adamchodun
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 17 sty 2008, o 14:30
Kontakt:

Post »

Przemek85 pisze:Emalia - Ten robaczek to skoczek różany, a te objawy na liściach to sprawka właśnie tego robaczka :) Jeśli nie jest to jakaś wielka inwazja to wystarczy pozgniatać te robaczki i będzie spokój.
Dobry wieczór,
Potwierdzam, jest to skoczek różany Edwardsiana rosae. Jest to pluskwiak z rodziny skoczkowatych Cicadellidae. Larwy, nimfy i owady dorosłe skoczka żerują na dolnej stronie liści róż, wzdłuż nerwów głównych, powodując białe plamki na liściach. Po pewnym czasie cała powierzchnia liści pokryta zostaje marmurkowatymi plamami. Liście wyglądają mało atrakcyjnie, a nawet opadają.
Zwalczanie tego szkodnika polega na niszczeniu pędów róż - po wiosennym cięciu (jaja skoczka zimują w pędach). Chemiczne zwalczanie to jednokrotne opryskanie (na początku maja) jednym z preparatów o działaniu kontaktowym. Może to być np. Decis 2,5 EC - 0,05% - w temperaturze poniżej 18 St. C i zawsze z dodatkiem środków przyczepnych.
Skoczek upodobał sobie róże rosnące w ciepłych miejscach, a także róże pnące.
Pozdrawiam,
Adam Chodun, Rosarium
Awatar użytkownika
Emalia
200p
200p

Post »

Dziękuję za odpowiedź. Wszystkie 60 róż, poza tą jedną, kupiłam u Pana i są w świetnej kondycji. Wszystko sie zgadza, róża rośnie przy południowej ścianie domu. Rozumiem, że juz za późno, żeby pryskać? Może i dobrze, bo nie jestem fanką chemii w ogrodzie :)
Awatar użytkownika
Comcia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 maja 2008, o 14:28

Post »

Emalio - jak masz mało skoczków to sama je pozgniataj.
Ja łapię liść i ściskam palcami.
Zablokowany

Wróć do „Róże”