Grubosz - bonsai, cięcie,formowanie,ratowanie
Re: Grubosz jak przycinać
Nie znam dokładnie historii tego kwiatka. Kwiatek rośnie w pracy i miał wielu właścicieli. Z tego co wiem, to był podcinany jedynie w celu uzyskania odszczepek. Dopiero w ostatnich miesiącach został trochę "rozciągnięty" na boki - jak na zdjęciu poniżej.
Teraz się zastanawiałem jak go dobrze podciąć. No ale już po wszystkim.
Życzę wszystkim radosnych świąt.
Teraz się zastanawiałem jak go dobrze podciąć. No ale już po wszystkim.
Życzę wszystkim radosnych świąt.
-
- 200p
- Od: 18 lut 2009, o 11:33
Jak ładnie obciążone gałązki słyszałamm od znajomej że przycinanie grubosza to kwestia gustu i należy go przycinać wedle uznania ale czy jest to prawda tego osobiście potwierdzić nie mogę.
Wesołych świąt wszystkim
Wesołych świąt wszystkim
-
- 10p - Początkujący
- Od: 8 kwie 2012, o 21:01
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Witam,
też się podpinam i chciałbym się dowiedzieć jak przyciąć moje drzewko. Ma 7-8 lat i ma "rozciągniętą" we wszystkie strony koronę. Chcę, aby rosło bardziej w górę, jednym albo dwoma głównymi pniami.
I jak pozbyć się tych zwisających gałęzi?
PS. Koło tej rośliny rośnie jakaś inna, ale to nie chwast. Nie wiem czy ją stamtąd przesadzić, czy wyrwać. Pozdrówki dla wszystkich
też się podpinam i chciałbym się dowiedzieć jak przyciąć moje drzewko. Ma 7-8 lat i ma "rozciągniętą" we wszystkie strony koronę. Chcę, aby rosło bardziej w górę, jednym albo dwoma głównymi pniami.
I jak pozbyć się tych zwisających gałęzi?
PS. Koło tej rośliny rośnie jakaś inna, ale to nie chwast. Nie wiem czy ją stamtąd przesadzić, czy wyrwać. Pozdrówki dla wszystkich
~emx97~
-
- 200p
Witamy:) może dobrze by było przesadzić tę bliżej niezidentyfikowaną roślinkę tak by grubosz miał więcej przestrzeni, ostatnio dowiedziałam się że aby pień zwiększył swoją objętość dobrze jest przyciąć mu kilka zbędnych gałązek, może jeśli chcesz się pozbyć tych zwisających to je po prostu utnij tylko nie wiem czy wtedy nie rozkrzewi się bardziej na boki.
A może posadź nowa odnóżkę i prowadź ją od nowa według swojego uznania?
A może posadź nowa odnóżkę i prowadź ją od nowa według swojego uznania?
-
- 10p - Początkujący
- Od: 8 kwie 2012, o 21:01
Już mi rośnie mały grubosz i będę go modelował, ale chciałbym tego dużego ogarnąć. I właśnie z tym rozkrzewianiem nie wiem jak zrobić. Może zakleję plasteliną albo czymś podobnym miejsce urwania?
~emx97~
-
- 200p
jeśli chodzi o takie zalepianie miejsc po cięciach to może w takich profesjonalnych sklepach ogrodniczych mają do tego specjalne substancje może warto o coś takiego popytać, a jak nie to spróbować ta plasteliną osobiście nigdy czegoś podobnego nie stosowałam gdyż w samym miejscu przycięcia roślina nic nie wypuszcza za to obok pojawiają się nowe gałązki
Miejsce po przycięciu przysycha po kilku godzinach i nie trzeba niczym smarować ani zaklejać
-
- 50p
- Od: 30 wrz 2012, o 12:26
Witam, nie za bardzo wiem czy się dobrze podpinam pod temat...?
nie do końca jestem przekonana czy mój kwiatek jest z rodziny gruboszy?
jeśli tak to proszę o wskazówki co mam zrobić aby nie był taki "oklapnięty" ? czy mam go jakoś podciąć? jak widać na zdjęciach ma dosyć dziwny kształt i żółte liście, oraz coś białego go atakuje..
czy dobrą ma doniczkę czy za małą?
kwiatek stoi na oknie gdzie nie ma styczności z bezpośrednimi promieniami słońca....
pozdrawiam
nie do końca jestem przekonana czy mój kwiatek jest z rodziny gruboszy?
jeśli tak to proszę o wskazówki co mam zrobić aby nie był taki "oklapnięty" ? czy mam go jakoś podciąć? jak widać na zdjęciach ma dosyć dziwny kształt i żółte liście, oraz coś białego go atakuje..
czy dobrą ma doniczkę czy za małą?
kwiatek stoi na oknie gdzie nie ma styczności z bezpośrednimi promieniami słońca....
pozdrawiam
Monika - monicurka
-
- 200p
Witam:) oj przyznam szczerze że nie jestem pewna czy ta roślinka należy do rodziny gruboszy ale ewidentnie widać że jakiś szkodnik się do niej zabrał czy nie ma na roślince malutkich pajęczaków? Przyznam szczerze ze jestem zaciekawiona ową roślinka więc usilnie będę poszukiwać info na jej temat i wszystko co znajdę to udostępnię:)
-
- 50p
generalnie roślinka ma dosyć dziwną i bardzo rozbudowana strukturę....bardzo dużo małych liści na gałązkach, zdjęcia dodam jeszcze jutro.
Ciekawy jest fakt, iż roślinka ma baaardzo przyjemny cytrusowy zapach....
pajęczaków - brak
Ciekawy jest fakt, iż roślinka ma baaardzo przyjemny cytrusowy zapach....
pajęczaków - brak
Monika - monicurka
-
- 200p
cytrynowy zapach? Ciekawa roślinka cały czas szukam info
-
- 50p
no niekoniecznie cytryna.... ale jakieś cytrusy - mąż kucharz również to potwierdził...
zapach jest na czubkach pędów.
zapach jest na czubkach pędów.
Monika - monicurka
-
- 50p
witam, przeniosłam posta do tematu identyfikacja.... bo skoro to nie grubosz, to nie mam co tu gitarki zawracać ;) mam nadzieję że się dowiem co to za roślinka.
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 6#p3324176
pozdrawiam
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 6#p3324176
pozdrawiam
Monika - monicurka