IDENTYFIKACJA :Jaka to odmiana jabłka?Identyfikacja wg. owoców

Drzewa owocowe
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
whitedame
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lut 2012, o 16:22
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Jaka to może być odmiana jabłoni

Post »

Jeśli słodkie i twarde to Lobo odpada (jest miękkie i kwaskowate). Wizualnie nie jest to Champion. Pozostałych odmian nie znam
;:233 Beata
Umysł jest jak spa­dochron. Nie działa, jeśli nie jest ot­warty Frank Zappa
Darkat
200p
200p
Od: 21 lip 2012, o 12:20
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

no dzięki, przynajmniej jakieś zawężenie co do odmian
x-a-e
Konto usunięte na prośbę.
Od: 21 sie 2012, o 21:29

Post »

Pomyśl, czy to nie Rubin. Miałem kiedyś i mogłoby pasować. Zbierałem na początku października. Jak poleżało ze 2 tyg. w altance - było wyśmienite. Chrupkie, bardzo soczyste, słodko-winne (nigdy nie wiem co to "winne" znaczy, ale domyślam się, że lekki kwasek z aromatem :wink: ). Drzewko sadziłem w 2002 zdaje się. Szybko owocowało, chyba w II roku po posadzeniu.
agat180369
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 21 wrz 2014, o 12:01

Co to za jabłko? Identyfikacja

Post »

Witam. Może ktoś mi pomoże i powie jaka to odmiana jabłek. Drzewo rośnie na Pomorzu jest to drzewo poniemieckie, bardzo stare. Jabłka dojrzewają na początku września. Są słodkie. Początkowo twarde, po kilku tygodniach robią się mączyste, watowate. W kształcie wydłużone, walcowate. Gdy mocno dojrzeją nasiona w nich grzechoczą. Mają duża komorę nasienną w stosunku do nasion. Skórka twarda z lekkim połyskiem. W normalnych latach są trochę większe, ale ten rok jest wyjątkowy dla wszystkich jabłoni na tym terenie, w tym roku są dużo mniejsze - pewnie przez brak wody w tym sezonie.

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
Ginka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 wrz 2014, o 16:07

Re: Jaka to odmiana jabłoni

Post »

Witam, ja też prosiłabym o pomoc w rozpoznaniu jabłka (bardzo bym chciała takie posadzić), niestety już się jakiś czas temu skończyły i nie mam więcej zdjęć do identyfikacji, jest to stara jabłoń ma jabłka o różnej wielkości, nieregularne miąższ słodziutki z lekka nutą kwasku i goryczy niezbyt twarde, soczyste w miarę leżenia stają się słodkie ale nuta goryczy zostaje, miąższ staje się gąbczasty, zapach wyrazisty - słodki (aż mdły), skórka gładka(potem jakby tłustawa),cienka bez plam na początku. Po przekrojeniu dojrzałego owocu miąższ szybko żółknie od strony skórki, świeże nie zmienia koloru (ale teraz to już sama nie wiem, czy każde dojrzałe jabłko tak nie ma :lol: )

Obrazek Obrazek

Jak widać na zdjęciach skórka jest żółta (owoce prosto z drzewa mają skórkę blado zieloną, taką jak na pierwszych zdjęciach na pierwszej stronie postu...może niektóre trochę bledsze). Bardzo prosiłabym o pomoc ;:180
"Rolnik sam w dolinie"...a na imię mu Kasia.
"Śpieszmy się kochać ludzi...tak szybko odchodzą"
Awatar użytkownika
damek1718
1000p
1000p
Od: 20 mar 2012, o 12:53

Re: Co to za jabłko?

Post »

Walcowate to mi sie kojarzy Kandle Sinap :roll: a jaka korona drzewka? stożkowata wąska i na pędach wzdłuż gęsto rosną jabłka?
Radość z kwiatów - to resztki raju w nas. Ogród z "historią"; Sprzedam rośliny pojemnikowe, na taras
agat180369
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

Korona drzewa dość rozłożyste, ale jest już bardzo stare i część gałęzi dolnych jest już uschnięta :)
Awatar użytkownika
damek1718
1000p
1000p
Od: 20 mar 2012, o 12:53

Post »

Ja sie poddaje pomologa trzeba. :lol:
Radość z kwiatów - to resztki raju w nas. Ogród z "historią"; Sprzedam rośliny pojemnikowe, na taras
agat180369
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

Dzięki będę szukać dalej :D
Awatar użytkownika
ERNRUD
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 lip 2010, o 00:09

Post »

Oj może być ciężko. Sam mam podobne i nie wiem co to:
Nie wiem... może szukać wśród pepin. Nic mi nie pasuje.
Obrazek
Pozdrawiam. Ernest
? Ex historia arbor cognoscitur ?
Linki: Sztuka cięcia drzew Chirurgia drzew
darius91
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 22 wrz 2014, o 13:14

Post »

ERNRUD - Mam takie sama jabłka w sadzie. Również poszukuję ich nazwy, ale nikt nie jest w stanie mi pomóc. Są aromatyczne i smaczne. Długo nie poleżą. Drzewo mogło zostać posadzone gdzieś w latach 50, 60, może 70. Owocują na przełomie sierpnia i września. Właśnie teraz już się kończą, ale zdążyłem jeszcze zrobić fotkę. One to te po lewej stronie od gruszki. Trochę są jaśniejsze na zdjęciu niż Twoje, ale wg mnie jest to ta sama nieznana odmiana. Jakbym zrobił zdjęcię 2 tygodnie wcześniej to wyglądałyby prawie identycznie.
PS. Jakby mógł ktoś mi jeszcze potwierdzić czy te 3 jabłka na prawo od gruszki to cytrynki? Właśnie teraz zaczynają owocować. Są dość soczyste a w smaku kwaskowate. A i jeszcze ta gruszka po środku, też nikt nie wie co to za odmiana (wielkość imponująca).
Obrazek
Awatar użytkownika
Ginka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 wrz 2014, o 16:07

Post »

To jest skandal, żeby tak dobre jabłka były zapomniane i nikt nie znał nazwy tego iście rajskiego jabłuszka ;:223 . Przed chwileczką znalazłam coś takiego jak Ananas Berżenicki ...ale jestem bardziej skłonna podejrzewać, że to Grafsztynek Inflancki :tan ;:138 ...chyba jestem w siódmym niebie ;:170
"Rolnik sam w dolinie"...a na imię mu Kasia.
"Śpieszmy się kochać ludzi...tak szybko odchodzą"
Awatar użytkownika
ERNRUD
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 lip 2010, o 00:09

Post »

O! 'Grafsztynek Inflancki' to jest dobry strzał Ginko.
Ale nie w moim i dariusa91 przypadku. Muszę odwiedzić lepszych pomologów. :lol: Moje drzewo 1978r. Myślałem o 'Pepinie Londyńskiej', ale nie ufam sobie tym razem.
Pozdrawiam. Ernest
? Ex historia arbor cognoscitur ?
Linki: Sztuka cięcia drzew Chirurgia drzew
ODPOWIEDZ

Wróć do „Drzewa i krzewy OWOCOWE”