Dynia - wszystko o odmianach i uprawie cz.4
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 8 maja 2010, o 22:55
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Dynia - wszystko o odmianach cz.4
Jak na oryginalną Hokkaido to ma za dużo zielonego ale jeśli nasiona pochodziły z akcji to niestety owoce mogą się różnić od oryginałow bo nasiona głównie pochodzą z krzyżowego zapylenia
-
- 100p
- Od: 25 maja 2011, o 13:55
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Tak,nasionka były z akcji,a ja pierwszą w życiu dyńkę posadziłam,wzeszła tylko jedna,a ma 4 owoce.
-
Myślę ,że chociaż "troszkę zmieszana" to i tak będzie smaczna ale ja obecnie staram się siać oryginały.
- Tula
- Od: 7 lut 2009, o 15:00
Dzisiaj wreszcie odwiedziłam dyńki. Kurde, tylko kilka roślin ma owoce. Reszta dopiero małe kwiatki w pączkach. Mam nadzieję, że zdążą. Nie przed mrozami, bo tu poniżej zera będą miały nie wcześniej jak w połowie listopada, ale ja wyjechać chciałam w październiku
Blue Hubbardy podrosły troszeczkę od ostatniego razu. Przełożyłam je, bo tak rosły jeden na drugim... bałam się, że kiedy urosną to ten na górze spadnie i się odłamie od ogonka.
A teraz zagadki
Co to za dyńka ? Jest większa od Mikoshi i wciąż pomału rośnie.
A ta jest bardzo podobna do poprzedniej, tylko jakby bardziej kulista. no ale jest też młodsza i nie jestem do końca pewna, czy one rosną na tym samym krzaku, zagęściło się tam trochę pędów. Ktoś rozpoznał ?
I ostatnia zagadka: na tym krzaczku jest śliczna, żółta dyńka. Nie jest żebrowana. Co to może być ?
I na koniec taka refleksja o ludziach i zwierzętach. Ludzie tu łażą... jak barany. A dokładnie to tubylcy mówią, że "łażą jak owce". Czyli środkiem jezdni, nie oglądając się na samochody, ot jakby nikogo poza nimi na świecie nie było. Nooo... to dzisiaj w drodze na działce mijałam owce... już w życiu nie powiem o takich bezmyślnych pieszych, że łażą jak owce. Obraziłabym futrzaki, znaczy się wełnowce ;)
Blue Hubbardy podrosły troszeczkę od ostatniego razu. Przełożyłam je, bo tak rosły jeden na drugim... bałam się, że kiedy urosną to ten na górze spadnie i się odłamie od ogonka.
A teraz zagadki
Co to za dyńka ? Jest większa od Mikoshi i wciąż pomału rośnie.
A ta jest bardzo podobna do poprzedniej, tylko jakby bardziej kulista. no ale jest też młodsza i nie jestem do końca pewna, czy one rosną na tym samym krzaku, zagęściło się tam trochę pędów. Ktoś rozpoznał ?
I ostatnia zagadka: na tym krzaczku jest śliczna, żółta dyńka. Nie jest żebrowana. Co to może być ?
I na koniec taka refleksja o ludziach i zwierzętach. Ludzie tu łażą... jak barany. A dokładnie to tubylcy mówią, że "łażą jak owce". Czyli środkiem jezdni, nie oglądając się na samochody, ot jakby nikogo poza nimi na świecie nie było. Nooo... to dzisiaj w drodze na działce mijałam owce... już w życiu nie powiem o takich bezmyślnych pieszych, że łażą jak owce. Obraziłabym futrzaki, znaczy się wełnowce ;)
Poziomki uzyskujemy przez przewracanie pionków.
-
Może SolorTula pisze:I ostatnia zagadka: na tym krzaczku jest śliczna, żółta dyńka. Nie jest żebrowana. Co to może być ?
-
- Od: 23 wrz 2010, o 14:43
- Kontakt:
Tula ,ja w ubiegłym roku miałam taką dynie Justynką (chodzi mi o tą dyńkę zółtą z zielonym czubkiem )
Od razu mi się z nią skojarzyła.A owieczki super
Asia
Od razu mi się z nią skojarzyła.A owieczki super
Asia
To ne Solor, bo on ma wyglądać jak Hokkaido - owoc o wyglądzie zbliżonym do figi. Nie tak kulisty jak na zdjeciu, trochę inne kolory.
- Tula
Z tych, co napisałyście, to Solora nie mam. Na liście mam Hokkaido z Akcji (od Sunrise) i Blue Kuri. Miałam w zeszłym roku Hokkaido i miało inny kształt niż te na zdjęciu. Ta z zielonym czubkiem co przy niej jest futerał od aparatu, nie pasuje mi do niczego z mojej listy. Być może jest z Akcji z mieszanki 4 odmian od Loeb, bo tam mam wpisane Triamble (ta dynia to nie triamble), Mamellata co nie wiem jak wgląda i jeszcze jakieś dwie były ale tych nie zapisałam.
- patasko
- Od: 26 maja 2011, o 23:48
Zrobiłem eksperyment. Miałem dwie nierosnące dynie tej samej wielkości (jakieś 3 metry). Odmówiły posłuszeństwa jakieś pół miesiąca temu. Jedną podlałem gnojówką z obornika króliczego, drugą zaś gnojówką z pokrzyw. Ta podlana pokrzywówką nie podrosła wcale, a podlana gnojówką z obornika podrosła pół metra i nawet dynia się zawiązała i pięknie rośnie.
- BRZOSKWINKA
- Od: 17 maja 2010, o 18:10
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Patasko, a ja mam w jednym miejscu dwie dynie - sadzone pół metra od siebie. Traktowane jednakowo. Jedna piękna, okazała. Druga ledwo, ledwo i żółknie. I zachodzę w głowę czemu.....
Ale pójdę za Twoim przykładem i króliczym nawozem potraktuję.
Ale pójdę za Twoim przykładem i króliczym nawozem potraktuję.
„Wpatrz się głęboko, głęboko w przyrodę, a wtedy wszystko lepiej zrozumiesz.” Albert Einstein
Pozdrawiam, Joasia
Pozdrawiam, Joasia
- Tula
U mnie na tej podlewanej działce posadziłam 34 dynie różnych odmian (niektóre się powtarzały). Hodowałam je z nasionek na tym samym parapecie, w ziemi z tego samego wora. Na działce ziemia nawieziona tak samo (obornik na jesieni, szykowana była pod pomidory), po posadzeniu podlane wszystkie ze 3 razy pokrzywówką, cały czas nawadniane tak samo. No wszystkie traktowane identycznie. Niektóre bardzo ładnie zawiązały dynie i są dużymi roślinami, niektóre są rachitycznymi półmetrowymi anemikami, inne padły. Odległości między roślinami to 1 metr, padła ich około połowa. I dlaczego? Nie wiem. Nie padały z jednej strony działki, tylko "na wyrywki". A że rzadko byłam, to i nie jestem w stanie stwierdzić co je wykończyło, bo znajdowałam już całkiem zwiędłe.
Na drugiej działce, gdzie mają dużo ciężej bo bardziej sucho i ziemia uboższa (nie ma podlewania, nie było obornika jesienią, tylko wiosną po troszkę pod rośliny, niektóre rosną pod drzewami) też trochę roślin padło, ale mniej niż na tej podlewanej działce. I z ocalałych roślin więcej jest okazałych, a tylko kilka anemicznych. Za to do wczoraj tylko dwie miały zawiązane dynie. Wszystkie wczoraj dostały trochę kurzeńca na zachętę.
Na drugiej działce, gdzie mają dużo ciężej bo bardziej sucho i ziemia uboższa (nie ma podlewania, nie było obornika jesienią, tylko wiosną po troszkę pod rośliny, niektóre rosną pod drzewami) też trochę roślin padło, ale mniej niż na tej podlewanej działce. I z ocalałych roślin więcej jest okazałych, a tylko kilka anemicznych. Za to do wczoraj tylko dwie miały zawiązane dynie. Wszystkie wczoraj dostały trochę kurzeńca na zachętę.
U mnie padają dynie, pod którymi kret robi korytarze. Dynia mocno reaguje na takie uszkodzenia, jak mała roślinka, to szybko padnie, jak większa, to przestaje rosnąć albo rośnie potem bardzo wolno.
- Tula
A widzisz... krety i inne ryjce tu są...