Wydaje mi się że jest budowany metodą ryglową,lub szkieletową ,ale to się okaże jak zdejmie się deski,wentylacja? dawniej nie myślano o czymś takim,fundamenty są z kamienia wapiennego,podłoga drewniana,pod spodem ziemia(piach),zostawiłam w dwóch pokojach,w pozostałych pomieszczeniach zrobiłam wylewki,w kuchni piec(nie używam)nad nim duży okap z otwieranym wylotem do komina.Planuję zrobić wentylację z łazienki w suficie zrobić otwór i poprowadzić rurę ponad dach,a w suficie zamontować kratkę wentylacyjną.krzysztofkhn pisze:Powiedz coś więcej o konstrukcji tego budynku, szczególnie ścian, jak osadzono w nim okna, sufitu , dachu, wentylacji itd
Ocieplanie domu - poradźcie!
- Reniak
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 6 cze 2009, o 13:53
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Ocieplanie domu - poradźcie!
Jeżeli juz myslisz o docieplaniu domu drewniabego to wyłacznie wełną.Najlepiej na ruszcie drewnianym z membrana zewnetrzna tzw.wiatrostopem,a warstwa wełny to było by dobrze zeby troszke wentylowana była .Tznpomiedzy sciana drewniana a awełna zeby powietrze swobodnie przepływało .Poszukaj w necie ,znajdziesz odpowiednie rysunki hasło sciana trójwarstwowa.
- Reniak
Dzięki ,poszukam,tak planowałam,ale po przeczytaniu tego wątku zaczęłam nabierać wątpliwości,niektórzy twierdzą że wełna łapie wilgoć,co drewnu nie posłuży,stad moje pytanie i wątpliwości.I jeszcze ten brak fachowców prawdziwych w mojej okolicy.
- krzysztofkhn
- Od: 15 wrz 2008, o 09:21
Trudno coś radzić na odległość, a dodatkowo jeszcze nie znając konstrukcji budynku, ale...
Z miesiąc, dwa temu, przy okazji szukania materiałów na elewacje trafiłem na płyty wiórowo - cementowe, takie trochę nowocześniejsze, przeznaczone do remontu starych budynków drewnianych. Zapamiętałem, że były dosyć " ciepłe" i stosunkowo łatwe w montażu. Ceny nie pamiętam, ale niebyła ona wysoka.
Czyli wujek Google w rękę i szukaj !
Z miesiąc, dwa temu, przy okazji szukania materiałów na elewacje trafiłem na płyty wiórowo - cementowe, takie trochę nowocześniejsze, przeznaczone do remontu starych budynków drewnianych. Zapamiętałem, że były dosyć " ciepłe" i stosunkowo łatwe w montażu. Ceny nie pamiętam, ale niebyła ona wysoka.
Czyli wujek Google w rękę i szukaj !
Serdecznie Pozdrawiam.
Krzysztof Khn.
Krzysztof Khn.
- ejacek
- Od: 16 lis 2008, o 19:58
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Reniak proponował bym całkowicie zrezygnować z zewnętrznej warstwy desek , tylko budynek ocieplić od zewnątrz najbardziej popularnie czyli styropian , siatka ,klej i ewentualnie za jakiś czas tynk .Co do okien to że plastiki to bardzo dobrze nie daj sobie wciskać o wentylacji okien drewnianych , profil okienny nie jest od tzw oddychania , a rozszczelnić czy wyciąc fragment uszczelki zawsze można.
- ejacek
przy takim rozwiązaniu jest duże ryzyko że zimą w miejscu uchodzenia powietrza z łazienki gdzieś w okolicy dachu para wodna będzie się wykraplać w rurze i bez problemu spływać do łazienki , z tej kratki wentylacyjnej w suficie może po prostu kapać zimąReniak pisze:Planuję zrobić wentylację z łazienki w suficie zrobić otwór i poprowadzić rurę ponad dach,a w suficie zamontować kratkę wentylacyjną.
- Reniak
Ejacek,odnośnie tej wentylacji rozmawiałam z architektem i już wiem że musi być odpowiednia długość tej rury odprowadzajacej parę,w przeciwnym wypadku bedzie jak mówisz.Nie zrezygnuję z desek na ścianie,ponieważ przez 4 lata szukałam właśnie drewnianego domu,więc na pewno nie bedę tynkować,ocieplać tez zamierzam go tylko od tej zachodniej sciany,gdyż jest on bardzo ciepłym domem.A chłodnym w lecie.Zużycie węgla tej zimy do ogrzania to 2 tony.Mieszkałam w podobnym metrażu murowanym i zużywałam dużo wiecej węgla.
Dziękuję wszystkim za rady,jak dobrze jest się poradzic,człowiekowi tak rozjaśnia się w głowie.
Dziękuję wszystkim za rady,jak dobrze jest się poradzic,człowiekowi tak rozjaśnia się w głowie.
- krzysztofkhn
- Od: 15 wrz 2008, o 09:21
To choć pod te deski podłóż folię, a chyba najlepiej papę izolacyjną.
Serdecznie Pozdrawiam.
Krzysztof Khn.
Krzysztof Khn.
Odnośnie ocieplenia ścian drewnianych od wewnątrz to metod jest kilka.Różnice między nimi są niewielkie.
Ale generalnie stosowana jest wełna mineralna,do tego jedna lub dwie warstwy folii.
http://przewodnik.rockwool.pl/elementy- ... ction_3778
Pozdrawiam.
Ale generalnie stosowana jest wełna mineralna,do tego jedna lub dwie warstwy folii.
http://przewodnik.rockwool.pl/elementy- ... ction_3778
Pozdrawiam.
- ejacek
nie wiem czy bawić się w przechodzenie tej rury przez dach , kazde przejście przez dach to źródło potencjalnych problemów i kosztów , no i czy wieksza długośc zapobiegnie spływaniu skroplin tego nie jestem pewien, jest też ryzyko przy wyprowadzeniu nad dach że przy niekorzystnych wiatrach może ci wdmuchiwać zimne powietrze zamiast wyciagać.Reniak pisze:Ejacek,odnośnie tej wentylacji rozmawiałam z architektem i już wiem że musi być odpowiednia długość tej rury odprowadzajacej parę,w przeciwnym wypadku bedzie jak mówisz.
I jeszcze na temat zalewania tych posadzek w pokojach - rozważ czy pod tymi posadzkami nie będą musiały iśc jakies przewody, rury
- Reniak
Podłogi w cześci są wylane ,w części jeszcze będę wymieniać stare deski na nowe,bez wylewki,ale zastanawiam się nad wysypaniem pod deski keramzytu,dom nie ma piwnicy,a raczej miał,ale została zasypana.Zadnych rur pod domem nie ma i nigdy nie będzie.
Folie na dom paroprzepuszczalną już mam,od jednej forumki dostałam link do strony o ocieplaniu,i wiem e jeszcze jedną folię muszę dać .
Ta rura przez dach przechodząca tez mi spędza sen z oczu,muszę jeszcze to przemyśleć.
Rentgen ja właśnie byłam zdecydowana na wełnę,ale jak zaczęłam czytać na forum że łapie wilgoc,to się przestraszyłam.
Folie na dom paroprzepuszczalną już mam,od jednej forumki dostałam link do strony o ocieplaniu,i wiem e jeszcze jedną folię muszę dać .
Ta rura przez dach przechodząca tez mi spędza sen z oczu,muszę jeszcze to przemyśleć.
Rentgen ja właśnie byłam zdecydowana na wełnę,ale jak zaczęłam czytać na forum że łapie wilgoc,to się przestraszyłam.
Prawidłowo zaizolowana wełna na pewno nie zawilgotnieje.Od wewnętrznej strony dajemy folię paroizolacyjną a od zewnętrznej wiatroizolacyjną.Wełna pozostaje w środku i nic złego się nie dzieje.
Temat znam z autopsji i gdyby faktycznie były problemy z wilgocią i grzybami to po kilkunastu latach pewnie bym je już marynował
Pozdrawiam.
Temat znam z autopsji i gdyby faktycznie były problemy z wilgocią i grzybami to po kilkunastu latach pewnie bym je już marynował
Pozdrawiam.
- ejacek
to chyba stary dom , ale może się mylę , miałem na mysli ewentualny remont najrózniejszych instalacji i poprowadzenie przewodów pod podłogą , chyba że to już zrobioneReniak pisze:Zadnych rur pod domem nie ma i nigdy nie będzie.