Przedzimowy siew i sadzenie warzyw. Co siać jesienią- na zbiór wczesno-wiosenny??
- maryann
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 3 wrz 2007, o 14:31
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Jakie warzywa mogę posiać jesienią?
To w większości pomysł i wykonanie mojej mamy. Sadziliśmy razem po wyrwaniu pomidorów- w początku listopada. Nie mogę się doszukać jeszcze jaka to odmiana, ale po prostu mama poszła do ogrodniczego i poprosiła o zimową (nie lodową ) sałatę.
Tyle z patrzenia na ładnego,
co ze słuchania mądrego.
(Badania przeprowadzone na Uniwersytecie w Oslo w 2015 roku wykazały, że mózg uwalnia dopaminę do naszego organizmu, kiedy patrzymy na coś przyjemnego)
co ze słuchania mądrego.
(Badania przeprowadzone na Uniwersytecie w Oslo w 2015 roku wykazały, że mózg uwalnia dopaminę do naszego organizmu, kiedy patrzymy na coś przyjemnego)
- maryann
- Od: 3 wrz 2007, o 14:31
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Jakie warzywa mogę posiać jesienią?
Znalazłem torebkę- to 'Meraviglia d'Inverno'.
Tyle z patrzenia na ładnego,
co ze słuchania mądrego.
co ze słuchania mądrego.
-
- Od: 22 lut 2011, o 18:41
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Czy wysiewacie już nasionka warzyw? Cz.4
Zastanawiam się czy mogę jeszcze coś wysiać w najbliższym czasie . Ostatnie siewy to była kolendra , pak choi i
rzodkiewka .
Jeśli uda mi się przygotować miejsce to posieję szpinak .
rzodkiewka .
Jeśli uda mi się przygotować miejsce to posieję szpinak .
-
- Od: 23 wrz 2010, o 14:43
- Kontakt:
Re: Co można wysiać we wrześniu?
Hej, jest sens posiać jeszcze teraz szpinak zimowy?
Asia
Asia
-
Re: Przedzimowy siew i sadzenie warzyw. Co siać jesienią- na zbiór wczesno-wiosenny??
Wysiałam wczoraj trochę marchewki i pietruszki . O szpinaku nie pomyślałam , ale mam już do zbioru , który
po zimie powinien odbić i wiosną też zbiorę . Terminy dla Olbrzyma Zimowego ostatni to pażdziernik .
po zimie powinien odbić i wiosną też zbiorę . Terminy dla Olbrzyma Zimowego ostatni to pażdziernik .
-
- Kontakt:
Re: Przedzimowy siew i sadzenie warzyw. Co siać jesienią- na zbiór wczesno-wiosenny??
Dzisiaj posiałam szpinak zimowy
Na podwyższonej grządce i między zimową cebulę
Co będzie to będzie
Asia
Na podwyższonej grządce i między zimową cebulę
Co będzie to będzie
Asia
-
- 500p
- Od: 30 sty 2007, o 13:07
- Kontakt:
W ostatnich latach sieję zimowy szpinak na "Mikołaja" czyli w okolicach 6 grudnia. Najpierw wytyczam rządki do sadzenia pomidorów, a w międzyrzędziach wsiewam szpinak. Co prawda, zwykle zdąży dorosnąć zanim trzeba sadzić pomidory, ale jak wiosna zimniejsza, to zdarzało mi się sadzić w grządkę z dorastającym szpinakiem.
-
- 500p
- Kontakt:
U mnie szpinak ozimy rośnie zgodnie z nazwą "Olbrzym Zimowy". Jeśli cebula za blisko, to by ją zadusił.
-
- Kontakt:
Hmmmm nie pamiętam ,czy na opakowaniu pisało ,że olbrzymi....mam nadzieję ,że dadzą radę razem.
Najwyżej nie będę czekać aż urośnie olbrzymi
Najwyżej nie będę czekać aż urośnie olbrzymi
-
Super pomysł- szpinak jako żywa ściółka w pomidorach . Miałam przemyślenia czym podsadzić pomidory a na szpinak nie wpadłam .
-
- 500p
- Kontakt:
Anula, szpinak wysiany teraz, nie będzie ściółkował pomidorów. Ja go wyrywam około 15-20 maja. Wydaje mi się, że on nie jest za dobrym pomysłem dla uprawy współrzędnej z pomidorami. One na początku potrzebują bardzo dużo azotu, a szpinak go pobiera dużo, dlatego ja do dołków daję po garści obornika granulowanego i sadzonki zasypuję kompostem. Poza tym, w maju już pojawiają się upały, co oznacza kwitnienie szpinaku i koniec jego uprawy. Chyba muszę wrócić do mojego profilu PomiDorka na FB. Kiedyś tam pisałam duży tekst o roślinach towarzyszących pomidorom. Te, które sadzę najczęściej i rzeczywiście spełniają rolę zadarniającą, to: szpinak nowozelandzki, pietruszka naciowa. Świetnie się też sprawdza kilka krzaczków fasolki szparagowej, ale dosłownie 2-3 między krzakami pomidorów. Mam skrzynie 1,5m i w zależności od odmian sadzę 3 lub w mijankę, 4 rzędy. I te rośliny towarzyszące sadzę tylko na obrzeżach. W środku jest z czasem za ciemno, tylko na początku rzodkiewka i sałata daje radę.
-
Uprawiam odmianę Puma , która długo nie wybija w pęd kwiatostanowy nawet latem . Podbieranie składników pokarmowych
pomidorom raczej wyklucza taką uprawę . Najczęściej czytam o żywej ściółce z koniczyny białej .
Fasolkę uprawiałam w tym roku za pomidorami . Zbiór utrudniony , ale większym problemem były przędziorki .
pomidorom raczej wyklucza taką uprawę . Najczęściej czytam o żywej ściółce z koniczyny białej .
Fasolkę uprawiałam w tym roku za pomidorami . Zbiór utrudniony , ale większym problemem były przędziorki .