Odmiana pomidora polecana do uprawy w tunelu lub szklarni
- nemo56
- Przyjaciel Forum
- Od: 18 sie 2005, o 15:16
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
może trochę innego typu pytanie:
jak podwiązujecie swoje łodygi pomidorów?
Ja podwiązuję sznurkiem plastykowym od łodygi przy pierwszym liściu od ziemi do drutu przeciągniętego pod dachem szklarenki.
Sznurek jest tak przywiązany do drutu, że w łatwy sposób mogę go naprężyć lub poluzować.
Ja podwiązuję sznurkiem plastykowym od łodygi przy pierwszym liściu od ziemi do drutu przeciągniętego pod dachem szklarenki.
Sznurek jest tak przywiązany do drutu, że w łatwy sposób mogę go naprężyć lub poluzować.
Jakub . . . . .
Re: Pomidory
Kto wmawia Ci beniu,że pomidory muszą być na krzaku do całkowitego wybarwienia?benia pisze:Odmiana izraelska to NEMONETTA albo NITA (którąś z nich posiadam). Niestety obie dojrzewają do końca na krzaku, niewskazane zrywanie wcześniejsze - czyli złodziej mnie ubiegnie, niestety...)
Przecież każdy pomidor w końcu dojrzewa,nawet gdy zerwiesz całkowicie zielonego.
Oczywiście te które dojrzewają naturalnie na krzaku ,mają najlepszy smak.
Specjaliści stosują specjalne zapinki.nemo56 pisze:może trochę innego typu pytanie:
Twoja metoda jest prawidłowa.Oczywiście masz tak przywiązany sznurek,że nie musisz go każdorazowo odwiązywać .
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 sie 2005, o 13:10
Jaka odmiana pomidora foliowego? - 2cz.(06.06-...)
Dzis zauważyłem, że mój preparat do zapylania kwiatow "Betoxon" utracił termin przydatnosci (ważności) w kwietniu 2006r. Kupić nowy czy go jeszcze przez ten sezon wykorzystywać?
Pozdrawiam Andrzej.
- Ebabka
- Od: 25 maja 2006, o 21:24
A ja swoje pomidory wiążę tradycyjnie, mam kołki z drutu zbrojeniowego, nie opanowują ich żadne grzyby, chyba może je zeżre rdza po iluś latach , wchodzą w ziemię bez problemów, wyjmują się łatwo, można je umyć, zimą mało zajmują miejsca w komórce, wystarczą na wiele lat!
Ze starych bawełnianych powłoczek, czy koszulek są miękkie szmatki do podwiązywania łodyg, wiążę je w ósemki do drutu w miarę wzrostu i jest ok.
http://forumogrodnicze.info/up/eus009.gif
Ze starych bawełnianych powłoczek, czy koszulek są miękkie szmatki do podwiązywania łodyg, wiążę je w ósemki do drutu w miarę wzrostu i jest ok.
http://forumogrodnicze.info/up/eus009.gif
- Ebabka
- Od: 25 maja 2006, o 21:24
Erazm napisał:
wysadzona około 25 kwietnia w ziemię zaprawioną kompostem, ok 25 maja zasilona krowieńcem. I krzaczki i owoce są dużo wieksze i silniejsze od pozostałej zbieraniny pod folią:Poranek, Krakus, Malinowy Ożarowski,Żólty Ożarowski.Może ta holenderska jest przeznaczona pod osłony, bo te inne to raczej gruntowe?
Ciekawe jak będą smakowały, napiszę w lipcu
Niestety, jaka odmiana to nie wiem, kupiona na targu jako "holenderska", nazwa jakaś na "T"A jaka odmiana pomidora i kiedy wysadzona do tunelu?
wysadzona około 25 kwietnia w ziemię zaprawioną kompostem, ok 25 maja zasilona krowieńcem. I krzaczki i owoce są dużo wieksze i silniejsze od pozostałej zbieraniny pod folią:Poranek, Krakus, Malinowy Ożarowski,Żólty Ożarowski.Może ta holenderska jest przeznaczona pod osłony, bo te inne to raczej gruntowe?
Ciekawe jak będą smakowały, napiszę w lipcu