Żyworódka(Kalanchoe) Która lecznicza?
- Stokrotkania
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 3 maja 2011, o 12:50
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Re: Żyworódka pierzasta
Moja cała w maleństwach, niektóre już wygrzewają się w szklarence.
- Ruda2011
- Od: 19 mar 2011, o 10:29
Stokrotkania pokaż je tak normalnie proszę
Artystyczna fotka jest śliczna ( zamglona i tajemnicza ) ale ja chciałabym zobaczyć jak jest duża, a Ciebie proszę o wiek, warunki uprawy i ewentualne doświadczenia z niż związane
Rozgadałam się ale bardzo fascynuje mnie ten temat
Artystyczna fotka jest śliczna ( zamglona i tajemnicza ) ale ja chciałabym zobaczyć jak jest duża, a Ciebie proszę o wiek, warunki uprawy i ewentualne doświadczenia z niż związane
Rozgadałam się ale bardzo fascynuje mnie ten temat
- Stokrotkania
- Od: 3 maja 2011, o 12:50
- Kontakt:
Doświadczenia większego nie mam, dostałam ją dokładnie 19 sierpnia 2011 i była dokładnie taka jak teraz te moje w szklarence.
Trzymam ją na słonecznym parapecie ( razem z kaktusami i sukulentami ) i chyba Jej dobrze.
Żyworódki bardzo szybko rosną.
PS. A artystyczne zdjęcie jakoś samo tak wyszło, oprócz ramki i dodania podpisu nic nie przerabiałam.
Trzymam ją na słonecznym parapecie ( razem z kaktusami i sukulentami ) i chyba Jej dobrze.
Żyworódki bardzo szybko rosną.
PS. A artystyczne zdjęcie jakoś samo tak wyszło, oprócz ramki i dodania podpisu nic nie przerabiałam.
- Ruda2011
Moje żyworódki mają 7 miesięcy. Są dość duże jak na ten wiek. Myślę, że podoba im się moje towarzystwo
Takie były w grudniu
Takie są dziś
Liście grube, mięsiste i ..... powiedziała bym - ogromne
Zaczynają się rozmnażać. Rozumiem teraz, dlaczego niektórzy nazywają je "śmieciary". Rzeczywiście, sypią maluszkami dokoła ale nie są to żadne śmiecie, to małe roślinki.
Zaczynam używać największą ( na zdjęciu widoczne miejsce uszarpania liścia ). Jej moc jest wielka. Oparzenia - leczy w mig, stłuczenie palca ( wyszarpywałam stare korzenie z ziemi - wyrwałam, ręka poleciała na metalową obramówkę, efekt - spuchnięty, filetowy palec serdeczny. Okład przez dwie ( 2 ) noce i jest ok.
Purchle i odgnioty leczy natychmiast.
Tyle mojej wiedzy na dzień dzisiejszy.
Takie były w grudniu
Takie są dziś
Liście grube, mięsiste i ..... powiedziała bym - ogromne
Zaczynają się rozmnażać. Rozumiem teraz, dlaczego niektórzy nazywają je "śmieciary". Rzeczywiście, sypią maluszkami dokoła ale nie są to żadne śmiecie, to małe roślinki.
Zaczynam używać największą ( na zdjęciu widoczne miejsce uszarpania liścia ). Jej moc jest wielka. Oparzenia - leczy w mig, stłuczenie palca ( wyszarpywałam stare korzenie z ziemi - wyrwałam, ręka poleciała na metalową obramówkę, efekt - spuchnięty, filetowy palec serdeczny. Okład przez dwie ( 2 ) noce i jest ok.
Purchle i odgnioty leczy natychmiast.
Tyle mojej wiedzy na dzień dzisiejszy.
- ra_barbara
- Od: 15 sty 2010, o 10:51
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
Mariolko dzięki za wiedzę. Żyworodne ładnie Ci pooooszły
Moje wsadzone maleńkie w lutym mają po 19 liści.Jak znajdę aparat też wstawię
Ja moim dziś urządzam kąpiel w deszczu pada kapusniaczek
Purchle" co to takiego
Moje wsadzone maleńkie w lutym mają po 19 liści.Jak znajdę aparat też wstawię
Ja moim dziś urządzam kąpiel w deszczu pada kapusniaczek
Purchle" co to takiego
Abyście tylko potrafili położyć kwiaty pomiędzy smutnymi liśćmi życia! aktualny Co w trawie piszczy-2014-2017
Cz.1. cz.2. cz.3.Dziergam...bo lubię
- Ruda2011
Basiu to chyba mało używane określenie na otarte ( np ciasnym lub nowym butem ) lub odgniecione miejsce na skórze, podchodzące płynem. Szczypie, ciągnie, trzeba to przekłuć, maże się i leczy z tydzień i wtedy goodbye nowe buty na czas nieokreślony. Okład z liścia na noc i nie ma purchla.ra_barbara pisze: Purchle" co to takiego
- Ruda2011
Moje Żyworódki rosną jak oszalałe. Mają już bardzo dużo maluszków i niedługo powinnam zacząć akcję rozdawniczą
Wiem już dlaczego niektórzy nazywają je "śmieciarami ". Rzeczywiście - bez opamiętania gubią te swoje potomki, które gdy nie trafią do ziemi - spadają na podłogę . Wyobrażam sobie, jak wygląda plantacja takich roślin. Nie kontrolowana zarasta jak perzem
Dla porównania - 12 maja oraz 09 lipca ( minęły 2 miesiące )
Ale tempo
Wiem już dlaczego niektórzy nazywają je "śmieciarami ". Rzeczywiście - bez opamiętania gubią te swoje potomki, które gdy nie trafią do ziemi - spadają na podłogę . Wyobrażam sobie, jak wygląda plantacja takich roślin. Nie kontrolowana zarasta jak perzem
Dla porównania - 12 maja oraz 09 lipca ( minęły 2 miesiące )
Ale tempo
- ra_barbara
- Kontakt:
No rosną Ci jak na drożdżach
A mnie swędzi ręka by mężowi wkroplić do tego operowanego oka, i trochę się waham
Zakraplamy oko kilka razy dziennie 5-rodzajami kropli,zauważyłam że wieczorem oko ma przekrwione i.... tak gnębi mnie myśl by................." Zmiażdżyć listek uprzednio dobrze wypłukany, wycisnąć przez sterylną gazę sok i zakroplić po 1 kropli do oczu dwa razy dziennie. Pieczenie szybko ustąpi" ..
Kto mi doradzi?
A mnie swędzi ręka by mężowi wkroplić do tego operowanego oka, i trochę się waham
Zakraplamy oko kilka razy dziennie 5-rodzajami kropli,zauważyłam że wieczorem oko ma przekrwione i.... tak gnębi mnie myśl by................." Zmiażdżyć listek uprzednio dobrze wypłukany, wycisnąć przez sterylną gazę sok i zakroplić po 1 kropli do oczu dwa razy dziennie. Pieczenie szybko ustąpi" ..
Kto mi doradzi?
Abyście tylko potrafili położyć kwiaty pomiędzy smutnymi liśćmi życia! aktualny Co w trawie piszczy-2014-2017
- Ruda2011
Basiu chyba nie zaszkodzi. Piszę "chyba" bo jestem pewna, że nie zaszkodzi ale nie zaszkodzi też zapytać lekarza prowadzącego. Eeee tam, on na wszelki wypadek powie - nie.
Ja powiem tak. Gdyby to było moje oko - wkraplała bym - wiem, że nie zaszkodzi a wypłucze, załagodzi itp. Z Emem nie wiadomo.
A jak z myciem twarzy ?
To http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... &start=630 jest adres Klubu Młodych Różyczkowych Emerytek FO. Zapraszam Cię bo wciąż ( a właściwie już ) nie masz wątku. Tam gada się o wszystkim.
Ja powiem tak. Gdyby to było moje oko - wkraplała bym - wiem, że nie zaszkodzi a wypłucze, załagodzi itp. Z Emem nie wiadomo.
A jak z myciem twarzy ?
To http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... &start=630 jest adres Klubu Młodych Różyczkowych Emerytek FO. Zapraszam Cię bo wciąż ( a właściwie już ) nie masz wątku. Tam gada się o wszystkim.
- ra_barbara
- Kontakt:
Mariolko nigdy nie byłam w Klubie Młodych Różyczkowych Emerytek FO.Nadrobię swoją niebytność za niedługo, na razie mam najazd "szarańczy" i nie mogę dopchać sie też do..... mojego własnego laptopa
Zyworódka oko mego starego M potraktuję, za jakiś czas a jutro 3-tyg. po operacji
Zyworódka oko mego starego M potraktuję, za jakiś czas a jutro 3-tyg. po operacji
- ra_barbara
- Kontakt:
Myślę ze na pewno lekarz powie nie.Oko przemywam mu wacikami kosmetycznymi i przegotowaną wodą, zaraz po operacji można było tylko wacikami sterylnymi.Oko juz ładnie się goi, ale niestety wieczorem wciąż nic nie widzi.Teraz 2-ego jedziemy do kolejnej kontroli.
Napomknę lekarzowi o tej Żyworódce jednak
Teraz wnuczce dawałam kawałki listków żuć, miała chrypę i czerwone gardło,przeszło po 3-dniach bez innych medykamentów, aha 2xdziennie przed żuciem żyworódki płukała gardło wodą z solą, solą kamienną bo ja tylko takiej używam.
Napomknę lekarzowi o tej Żyworódce jednak
Teraz wnuczce dawałam kawałki listków żuć, miała chrypę i czerwone gardło,przeszło po 3-dniach bez innych medykamentów, aha 2xdziennie przed żuciem żyworódki płukała gardło wodą z solą, solą kamienną bo ja tylko takiej używam.
- lora
- Od: 25 maja 2010, o 13:43
Mariola tylko nie krzycz na mnie...odpowiem Basi..
.
z żyworódką do oka nie pchałabym się teraz...za krótki czas po operacji...a zaczerwienione oka jest na pewno po
kroplach, prawdopodobnie jest uczulony na jakiś składnik...uczeni poradzą co jeszcze można podać np.Thealoz..,
.
z żyworódką do oka nie pchałabym się teraz...za krótki czas po operacji...a zaczerwienione oka jest na pewno po
kroplach, prawdopodobnie jest uczulony na jakiś składnik...uczeni poradzą co jeszcze można podać np.Thealoz..,
- Ruda2011
Misiu ja klepię się piętami po tyłku z radości, że ktoś oprócz mnie i Basi tu wszedł. Basiu słyszysz, "wyleczyły" byśmy Ci Ema w drugą stronę. Żyworódce na razie mówimy NIE