Ogrodowo, hortensjowo i zielono
- slotys
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 9 lut 2012, o 09:53
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Ogrodowo, hortensjowo i zielono
Iwonko, Ewciu -Z ukorzenieniem z patyka nie ma problemu .Szybko też rośnie. Ale zastanawiam się czy warto czekać bo ładny krzaczek pęcherznicy w szkółce można kupić za 8-10 zł.
Agnieszko fajnie ,że do mnie trafiłaś. Zapraszam Cię na spacer po moim ogrodzie kiedy tylko będziesz miała na to ochotę...
Agnieszko fajnie ,że do mnie trafiłaś. Zapraszam Cię na spacer po moim ogrodzie kiedy tylko będziesz miała na to ochotę...
Znalazlam po 4 ale cały czas się zastanawiam czy zrobić żywopłot z pęcherznicy czy z dzikiej róży
Pozdrawiam. Ewa
- slotys
O widzisz Ewciu jeszcze lepsza cena.
A nie wolałabyś Ewuniu żywopłotu z iglaczków np.tuji - miałabyś płotek przez cały rok .
Ale jeżeli miałabym wybierać to wybrałabym pęcherznicę - bardziej podoba mi się. Wybór to już kwestia gustu... zależy co się komu podoba...
A nie wolałabyś Ewuniu żywopłotu z iglaczków np.tuji - miałabyś płotek przez cały rok .
Ale jeżeli miałabym wybierać to wybrałabym pęcherznicę - bardziej podoba mi się. Wybór to już kwestia gustu... zależy co się komu podoba...
Małgosiu moim celem nie było zniechęcenie Ciebie - absolutnie !!
Uważam, że dynie - te malutkie - ozdobne super by wyglądały na altanie. Nie dość, że mają ładne kwiaty, to jesienią owoce wyglądały by bajecznie. Mówiąc o gnojówce to myślałam właśnie o takiej z pokrzyw. Podlać wystarczy ze 3 razy jak mączniaka jeszcze nie ma. Rozcieńczony roztwór wcale brzydko nie pachnie, a oprócz tego, że działa jak oprysk to jest też niezłą bombą nawozową. A jak masz dodatkowo jeszcze miejsce to posiej dynie i tam i o tych zapomnij aż do zbiorów. Ja obdarowywałam znajomych takimi koszami z dyniami ozdobnymi i wszyscy byli zachwyceni. To taki mały drobiazg a nie każdy może go mieć
Uważam, że dynie - te malutkie - ozdobne super by wyglądały na altanie. Nie dość, że mają ładne kwiaty, to jesienią owoce wyglądały by bajecznie. Mówiąc o gnojówce to myślałam właśnie o takiej z pokrzyw. Podlać wystarczy ze 3 razy jak mączniaka jeszcze nie ma. Rozcieńczony roztwór wcale brzydko nie pachnie, a oprócz tego, że działa jak oprysk to jest też niezłą bombą nawozową. A jak masz dodatkowo jeszcze miejsce to posiej dynie i tam i o tych zapomnij aż do zbiorów. Ja obdarowywałam znajomych takimi koszami z dyniami ozdobnymi i wszyscy byli zachwyceni. To taki mały drobiazg a nie każdy może go mieć
Pozdrawiam Paulina
Mój ogród
Mój ogród
problem w tym że iglaki też są w cenie ja mam 73 metry do obsadzenia i powiedzmy że nawet co 80 cm to wychodzi 91 tujek, mialam taki plan ale chyba finansowo nie dam rady
Pozdrawiam. Ewa
- slotys
Dziękuję Ci Paulinko za cenne porady . Absolutnie mnie nie zniechęciłaś. Nie myśl ,że taki słaby ze mnie zawodnik...
Właśnie o taki widok przy altance mi chodzi a jeżeli jest taka potrzeba "zamarynuję pokrzywy" ...
Ewciu faktycznie przy takiej ilości jaką potrzebujesz zakup tuji skubnął by Cię po kieszeni. Ja dwa lata temu zasadziłam 50 tuji -też jako żywopłot , na dzień dzisiejszy została połowa /reszta wymarzła- bo u mnie strasznie wieje ,zwłaszcza w zimie a część zjadły sarenki i zajączki/. W tym roku na wiosnę znowu muszę dokupić.
Właśnie o taki widok przy altance mi chodzi a jeżeli jest taka potrzeba "zamarynuję pokrzywy" ...
Ewciu faktycznie przy takiej ilości jaką potrzebujesz zakup tuji skubnął by Cię po kieszeni. Ja dwa lata temu zasadziłam 50 tuji -też jako żywopłot , na dzień dzisiejszy została połowa /reszta wymarzła- bo u mnie strasznie wieje ,zwłaszcza w zimie a część zjadły sarenki i zajączki/. W tym roku na wiosnę znowu muszę dokupić.
- imwsz
- Od: 22 lip 2011, o 19:39
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Jak Wy o wyrobach płynnych z pokrzywy to zaraz mi się coś przypomniało.
Polecono mi zrobienie oprysków na "fruwające" na różach. No to zrobiłam rozcieńczony roztwór wg info, opryskałam różę i myślałam że odfrunę od tego smrodu Ale przy podlewaniu roślinek doglebowo niczemu ten zapach nie przeszkadza
Ewcia a może mieszany żywopłot? A musisz go zrobić w tym roku w całości?
Polecono mi zrobienie oprysków na "fruwające" na różach. No to zrobiłam rozcieńczony roztwór wg info, opryskałam różę i myślałam że odfrunę od tego smrodu Ale przy podlewaniu roślinek doglebowo niczemu ten zapach nie przeszkadza
Ewcia a może mieszany żywopłot? A musisz go zrobić w tym roku w całości?
Pozdrawiam - Ilona
Moje wątki: Moje wątki-spis treści
Na glinie malowane - 2014 - aktualny Gdy ?odpoczywam? od ogrodu - m.in. robótki ręczne - aktualny
Moje wątki: Moje wątki-spis treści
Na glinie malowane - 2014 - aktualny Gdy ?odpoczywam? od ogrodu - m.in. robótki ręczne - aktualny
- jola1
- Od: 4 kwie 2008, o 08:15
Gosiu przybiegłam podziwiać u Ciebie hortensje ogrodowe-cudne. Te roślinki to dla mnie wyższa szkoła jazdy a może nie mam dla nich serca, mam u siebie dwie sztuki ale traktuję je trochę po macoszemu , wkurzyły mnie bo czy okrywałam czy nie to i tak nie kwitły więc teraz rosną dla liści, szkoda mi ich wyrzucić.
Datury masz ogromne, czy w ogrodzie trzymasz je w donicach czy sadzisz do ziemi? Ja swoje od trzech lat wysadzam do ziemi a jesienią wykopuję i trzymam w donicach, zdecydowanie lepiej rosną, miałam już dosyć kupowania coraz większych donic.
Będę do Ciebie zaglądała bo ogród jest bardzo interesujący.
Datury masz ogromne, czy w ogrodzie trzymasz je w donicach czy sadzisz do ziemi? Ja swoje od trzech lat wysadzam do ziemi a jesienią wykopuję i trzymam w donicach, zdecydowanie lepiej rosną, miałam już dosyć kupowania coraz większych donic.
Będę do Ciebie zaglądała bo ogród jest bardzo interesujący.
- slotys
Ilonko względem pokrzyw to czego się nie robi....
Jolu witam Cię i zapraszam do mnie jak najczęściej.Dziękuje za miłe słowa.
Datury kiedyś hodowałam w donicach ale to było kłopotliwe. Posadzone do ziemi po pierwsze nie potrzebują tak częstego podlewania a po drugie lepiej rosną. Jesienią wykopuję je i wkładam do dużych donic lub wiaderek.
W tym roku datury faktycznie udały się -były duże i z masą kwiatów .
Jolu witam Cię i zapraszam do mnie jak najczęściej.Dziękuje za miłe słowa.
Datury kiedyś hodowałam w donicach ale to było kłopotliwe. Posadzone do ziemi po pierwsze nie potrzebują tak częstego podlewania a po drugie lepiej rosną. Jesienią wykopuję je i wkładam do dużych donic lub wiaderek.
W tym roku datury faktycznie udały się -były duże i z masą kwiatów .
- jola1
- Od: 4 kwie 2008, o 08:15
O widzisz to z daturami postępujemy podobnie, jeszcze żeby z hortensjami ogrodowymi postępowała tak jak Ty to pewnie by kwitły.
- slotys
Jak do tej pory nie miałam problemu z kwitnieniem ogrodówek. Zobaczymy jak będzie w tym roku - trochę martwię się o dwie małe sadzonki ,które tylko przysypałam ziemią /może dadzą sobie radę ....
- anabuko1
- Od: 16 sty 2013, o 17:19
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
no to ładny areał do osadzenia,,,
a może mniejsze iglaczki jakieś czy.tuje,jest dużo szkółek,tam są nie drogo,fakt,że za dwa lub trzy lata dłużej trzeba czekać,
,,ale fajniejszy i trwalszy
a może mniejsze iglaczki jakieś czy.tuje,jest dużo szkółek,tam są nie drogo,fakt,że za dwa lub trzy lata dłużej trzeba czekać,
,,ale fajniejszy i trwalszy
- MonaeS
- Od: 22 mar 2010, o 22:02
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Małgosiu po pierwszych stronach wątku myślałam, że to młody 6-letni ogrod, ale im dalej to zobaczylam wiele, wiele rozwiniętych gatunków roślin.
Piękne hortensje, dominujące nad nimi ostróżki, wyrośnięte drzewka to sprawia, że ogród zaskakuje.
Zobaczyłam, że zaczynałyśmy podobnie, od budowy domu i pustej dużej działki. Pięknie ją zagospodarowujesz. Nie ustawaj, będę ci sekundowała.
Piękne hortensje, dominujące nad nimi ostróżki, wyrośnięte drzewka to sprawia, że ogród zaskakuje.
Zobaczyłam, że zaczynałyśmy podobnie, od budowy domu i pustej dużej działki. Pięknie ją zagospodarowujesz. Nie ustawaj, będę ci sekundowała.