Pomidory - choroby i szkodniki - cz.8

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
Awatar użytkownika
DoktorPio
100p
100p
Od: 6 lut 2013, o 21:51
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Pomidory - choroby i szkodniki - cz.8

Post »

forumowicz pisze:DoctorPio

Zdradź nam jak była nawożona gleba pod te pomidory.
W październiku ziemia była przekopana z niewielką ilością obornika kurzego - króliczego i do tego nieco posypana dolomitem :(
I tak jak pisałem wcześniej po 5 dniach od wsadzenia rozsada zasilona 0,3% siarczanu amonu ponieważ pH gleby było wysokie na poziomie 7-7,5

Czy jest szansa ze pomidory wyjdą z tego bez mojej pomocy czy trzeba coś zrobić ?
x-p-o
ZBANOWANY
Od: 16 lut 2011, o 19:24

Post »

MajaM

Pomidorom zaczyna brakować azotu. Liście z uschniętymi plamami należy zawczasu usuwać ze względu na zagrożenie szarą pleśnią. Jak Wy jesteście oszczędni w informacjach ;:oj . Nie piszesz czy to pomidory pod osłoną, czy w gruncie, a to istotne przy tych temperaturach, które mamy i tej ilości wilgoci. Jeśli to pomidory w gruncie nie nawozić niczym dopóki temperatury nie podniosą się w sposób zdecydowany powyżej 12 * i nie spadnie wilgotność gleby.

Nnina

Przestań opryskiwać pomidory tym wynalazkiem :!: :!: :!: . Ten objaw to niedobór potasu spowodowany Twoimi radosnymi opryskami.

cocojumbo

To niedobór fosforu spowodowany niskimi temperaturami podłoża i powietrza. Dopóki się nie ociepli nie nawozić niczym, bo potem będzie płacz dla odmiany nad przekarmionymi pomidorami
x-p-o
ZBANOWANY

Post »

Galadier pisze:forumowicz to znaczy, że jaśniejące stożki są efektem nadmiernej wilgoci? Jak przestanie lać i trochę ziemia wyschnie to im przejdzie?
Nie ma na to prostej odpowiedzi. To zależy od zasobności gleby. Jeśli gleba jest lekka i przepuszczalna to po dużych opadach może w sposób znaczący spaść zawartość azotu. Na ciężkich glebach o dużej zdolności zatrzymywania składników ten ubytek może być niewielki. Pomidor w temperaturach poniżej 12 * nie funkcjonuje :!: :!: więc po cholerę mu jest potrzebny jakikolwiek nawóz. Jeśli sytuacja jest pod osłoną to wtedy należy reagować o ile pomidory nie stoją we wodzie.

Stożek może by jasny i z innych powodów niż zalanie pomidora ,więc musi być zdjęcie takiego krzaka.
Awatar użytkownika
jode22
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lut 2011, o 14:07
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

forumowicz, dzięki za odpowiedź. Też mi tak chodziło po głowie ;:224 .
Pozdrowienia, Jola, Utile dulci miscere Spis aktualnych wątków
Ogród przydomowy Joli
x-p-o
ZBANOWANY

Post »

DoctorPio.

Tak czy siak, kanclerz miał rację. To zwijanie liści to za duże stężenie nawozu w podłożu. Trzeba zaznaczyć fakt, ze pomidory mięsiste szczególnie nie przepadają za azotem w formie amonowej.
Galadier
100p
100p
Od: 23 maja 2012, o 14:05

Post »

Tak wyglądają dziś Obrazek Obrazek
Pozdrawiam Kinga
x-p-o
ZBANOWANY

Post »

Przepraszam, ale nie rozumiem, co Ty chcesz od tego pomidora ;:oj
Awatar użytkownika
DoktorPio
100p
100p
Od: 6 lut 2013, o 21:51

Post »

forumowicz pisze:DoctorPio.

Tak czy siak, kanclerz miał rację. To zwijanie liści to za duże stężenie nawozu w podłożu. Trzeba zaznaczyć fakt, ze pomidory mięsiste szczególnie nie przepadają za azotem w formie amonowej.
I coś w tym jest bo ten efekt jest bardziej widoczny na odmianach dużych i dużych malinowych no i jeszcze na jakimś czarnym koktajlowym. Odmiany takie jak np. Betalux jakoś sobie z tym radzą . Czyli pozostaje mi czekać ?
Galadier
100p
100p

Post »

Może nie za bardzo to widać, ale końce liści ma ciemnozielone, takie jakie były przy wysadzaniu, natomiast od środka robi sie coraz jaśniejszy i to nie tylko czubek ale starsze liście tez. Tak jaśnieje od strony łodygi... to normalne?... bo ja się pierwszy raz się rzuciłam na pomidory.
Wydawało mi się że jak rozsada była ciemno zielona, to w dalszym ciągu tak powinno być

-- 27 maja 2013, o 21:59 --
forumowicz pisze:Czas przynosi sam rozwiązanie a oczekiwanie wzmaga namiętność ;:306
Tak właśnie myślałam.
Trzeba czekać do środy...
Pozdrawiam Kinga
x-p-o
ZBANOWANY

Post »

Przede wszystkim to powinno być o tym czasie ciepło, a nie jest.
Galadier
100p
100p

Post »

I na dodatek leje :(
Pozdrawiam Kinga
Awatar użytkownika
bioy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 maja 2012, o 12:04
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Moje pomidorki w gruncie coś dopadło. Liście mają plamy świadczące moim zdaniem o jakiejś chorobie. Niektóre tylko na dolnych liściach, inne na połowie liści, inne już na wszystkich, nawet najmłodszych.
Od 5 dni pada i zimno, nawet nie ma szans wykonać jakiś oprysk.
Na dodatek dziś uszkodziłem kręgosłup i nie wiem czy jutro będę w stanie zrobić zdjęcia, żeby poprosić o pomoc w identyfikacji problemu :(
Zanosi się na to że to będzie koniec sezonu pomidorowego w tym roku, a tak mi szkoda moich 100 roślinek ;:174
Pozdrawiam, Jacek
Awatar użytkownika
anabelka23
200p
200p
Od: 7 maja 2013, o 22:03
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

Jacek, 100 roślinek? ;:oj To Ty się nawet nie zastanawiaj tylko jakiegoś sąsiada z aparatem wysyłaj albo kogoś z rodzinki. Najwyżej co swoje postawisz w zamian za przysługę, ale trzeba działać ;:134
Mam na imię Ilona...
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”