Fuksja (Fuchsia) - pielęgnacja, problemy w uprawie, cz. 2

Rośliny doniczkowe
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Kriss1515
1000p
1000p
Od: 15 cze 2012, o 21:16
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Fuksje - wszystko o nich, cz. 2

Post »

Witajcie. :wit
U moich fuksji zostały już same badylki, na jednej tylko są jeszcze cherlawe listki. Czy mam je lekko podlać? Mają bardzo suchą ziemię, w pewnych doniczkach zaczęła się kurczyć.
fumikko
100p
100p
Od: 2 cze 2013, o 23:03

Post »

Nie wiem co doradzą inni ale ja staram się przez zimę utrzymać lekko przesuszoną ziemię ...bo w mokrej szybko można stracić korzonki.....oczywiście z tą suchości to z wyczuciem żeby znów nie uschły.....dlatego jeżeli masz fuksje w substracie torfowym to najlepiej sprawdzić czy cała doniczka jest ciężka czy lekka bo przy torfie często bywa że góra jest zeschnięta a spód całkiem mokry .....albo pozostaje druga metoda ...klasyczna wetknąć paluszka:)...choć ja jakoś ostatnio wolę metodą wagową.....tak na marginesie metoda wagowa jest stosowana w nowoczesnych obiektach z automatycznymi systemami nawadniania gdzie przy odpowiednich współczynnikach wagowych przyrostu zielonej części roślin doniczki nawadniane są do wyliczonej wagi...ale to już inna bajka ;:oj
aleksandras77
200p
200p
Od: 9 maja 2013, o 21:44

Post »

Ja moje fuksje pierwszy raz zimuję w piwnicy. Podlewam co kilkanaście dni. Mam nadzieję, że przetrwają
Awatar użytkownika
Marmarelka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 gru 2013, o 10:19
Kontakt:

Post »

Jedna z osob na innym wątku fuksjowym zimuje drzewka w normalnym pokoju, będę musiała spróbować w ten sposob bo albo tak albo... Śmietnik ;:202
Awatar użytkownika
lolka289
100p
100p
Od: 4 kwie 2012, o 12:27

Post »

moje fuksje tez zimują w chłodnym pokoju tzn. temperatura nie przekracza 17 stopni i wczoraj już zauważyłam, że zaczynają wypuszczać zielone listki :tan :tan czyli cos z nich może jeszcze będzie choć spisałam je na straty ponieważ mrozek ich w listopadzie złapał. pomózcie czy mam już je wnieść do cieplejszego pomieszczenia ????
Pozdrawiam Ilona
Mój wątek:Balkonowe inspiracje Lolki
Awatar użytkownika
Mariusz DLW
200p
200p
Od: 10 mar 2013, o 12:41
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Ja te zielone listki i gałązki z fuksji i pelargonii obrywam, żeby nie traciły sił na nie, bo to przecież prawie bez światła rośnie - ale nie wiem, czy dobrze robię...
Mariusz
Kaktusowy wątek sprzedażowy - http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=11&t=68063" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
adrianic
1000p
1000p
Od: 4 maja 2010, o 21:03
Kontakt:

Post »

Jak jest ciepło i trochę światła to nie obrywajcie odrostów; poczekajcie aż urosną i przytnijcie czubeczki. Pozostawiając fuksję w takiej temperaturze bez liści ryzykujecie, że zgnije. dajcie jej rosnąć. Odwdzięczy się latem :)
Awatar użytkownika
crazydaisy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 cze 2013, o 09:45

Post »

Moje, fuksje zimuja w pomieszczeniu widnym, w temperaturze mniej wiecej 15 stopni. Podlewam, utrzymujac podloze wilgotne, ale nie mokre. Tak na granicy suchego prawie. Oszczednie, ale regularnie. Maja listki, odbijaja pedziki (jesienia silnie obcielam), jedna probuje kwitnac, ale to swiruska. :wink: Na pewno nie obejdzie sie bez strat, ale to moja pierwsza zima z taka banda fuksji.
Kinga
Fuksjoza, hojoza, ketmioza, czyli komus tu odbija... ;) cz.3 - http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 05&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
Zgoda bez polskiej czcionki/Adminka
Awatar użytkownika
raflezja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 lip 2009, o 21:51

Post »

A moje stoją w piwnicy, pod stołem. Praktycznie nie mają światła.
Miałam je wyrzucić i na wiosnę kupić nowe. Nowe i tak zamówiłam, a starych mi szkoda wyrzucić.
Zachciało im się kwitnienia.
Zdjęcie dzisiejsze:
Obrazek

Obrazek
pa-ni
100p
100p
Od: 27 sty 2014, o 09:43

Post »

Jak w piwnicy jest mniej niż 5 stopni ciepła to fuksja może tam zimować , czy za zimno jej będzie ? Chciałabym kupić sobie na wiosnę kilka fuksji , tylko nie mam w domu miejsca na przezimowanie i dlatego moje pytanie :(
Anka159
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 sie 2013, o 08:23

Post »

Wydaje mi się, ze będzie im trochę za zimno, ale najlepiej będzie jak wypowiedzą się fachowcy, którzy znają te roślinki. Ja mam tylko jedną, prowadzoną w formie drzewka. Przechowuję ją w pokoju o tem. 17 - 20 st. i ma się dobrze. Niestety nie mam chłodnej piwnicy, a w zimnym garażu od 0 do 7 st., zawsze mi padały. :(
Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
raflezja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 lip 2009, o 21:51

Post »

Tak, możesz spróbować. Powinna dać radę w temperaturze 5-10 stopni.
Awatar użytkownika
Amara
1000p
1000p
Od: 13 maja 2013, o 19:07

Post »

A moja wygląda tak
Obrazek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”