Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI cz.2
- myszaa
- 0p - Nowonarodzony
- Posty: 5
- Od: 22 sie 2013, o 14:37
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Sieradz
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI cz.2
Cóż za smakowita dyskusja. Aż miło. Cukinię uwielbiam, ale keczupu jeszcze z niej nie robiłam. Chyba się skuszę i spróbuję. Najczęściej robię z niej placuszki (jak ziemniaczane) albo zupę krem. To idzie mi szybciej. Tylko wtedy do cukinii dodaję trochę pora, żeby urozmaicić smak, wrzucam wszystko w blender kielichowy i jazda. Ale keczup mnie intryguje?
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI cz.2
I jeszcze jeden na czasie - Papryka w miodzie.
Zalewa:
1,5 szkl octu 10%
1,5 szkl cukru
5 łyżek miodu (może być sztuczny)
10-11 szklanek wody
Do słoika włożyć 1 listek laurowy, 2-3 ziela angielskie, trochę gorczycy, 2-3 łyżki oliwy.
W słoiku poukładać paprykę, zalać gorącą zalewą, pasteryzować 10 minut.
Zalewa:
1,5 szkl octu 10%
1,5 szkl cukru
5 łyżek miodu (może być sztuczny)
10-11 szklanek wody
Do słoika włożyć 1 listek laurowy, 2-3 ziela angielskie, trochę gorczycy, 2-3 łyżki oliwy.
W słoiku poukładać paprykę, zalać gorącą zalewą, pasteryzować 10 minut.
- ewkapaw
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 3611
- Od: 10 sty 2008, o 09:18
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Szczecin
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI cz.2
I ja zrobiłam keczup z cukini . Bardzo dobry i najważniejsze nie ma przy nim dużo pracy .
Pozdrawiam EWA
Spis linków
Spis linków
- anka22639
- 200p
- Posty: 283
- Od: 8 sty 2012, o 15:32
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Kujawsko-Pomorskie
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI cz.2
Część fast foodu zrobiona- leczo z cukinii w słoikach (cebula,papryka,cukinia,pieczarki, koncentrat i przyprawy) i stwierdzam że o ile nie ma się plantacji z pomidorami do słoików korzystniej opłaca się kupić przecier pomidorowy daje ładniejszy kolor, lepszą konsystencję.
Pozdrawiam Anka
Polecam coś na i o grillu http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 58&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
Polecam coś na i o grillu http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 58&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
- Graszka
- 1000p
- Posty: 1292
- Od: 1 gru 2007, o 15:19
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: mazowieckie
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI cz.2
Dziewczyny, a co można zrobić z gruszek, bo obrodziły?
-- Pn 26 sie 2013 11:45 --
Dziewczyny, a co można zrobić z gruszek, bo obrodziły?
-- Pn 26 sie 2013 11:45 --
Dziewczyny, a co można zrobić z gruszek, bo obrodziły?
- danutka66
- 500p
- Posty: 733
- Od: 11 sie 2006, o 15:59
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Opolskie cudne
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI cz.2
Graszka u mnie wprawdzie nie obrodziły,ale w ub.roku był najazd.Pierwszy raz robiłam drzem gruszkowy....jest przepyszny.
- whitedame
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 3456
- Od: 17 lut 2012, o 16:22
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Wojkowice 6B
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI cz.2
Polecam DŻEM Z RAJSKICH JABŁUSZEK:
1 kg jabłuszek bez ogonków,
3/4 kg cukru
1/2 szklanki wody
można dodać laskę cynamonu i wanilii.
Gotujemy do wstępnego rozgotowania, miksujemy przecieramy przez sito, jeszcze trochę gotujemy i do słoików.
Ten dżem jest tak gęsty jak marmolada i świetnie nadaje się do słodkich wypieków : pączków i rogalików.
Polecam - bo utarło się, że Rajskie jabłuszka są tylko do ozdoby a nie jest to prawda, robię z nich dżemy, konfitury i całe owoce w syropie do dekoracji ciast.
1 kg jabłuszek bez ogonków,
3/4 kg cukru
1/2 szklanki wody
można dodać laskę cynamonu i wanilii.
Gotujemy do wstępnego rozgotowania, miksujemy przecieramy przez sito, jeszcze trochę gotujemy i do słoików.
Ten dżem jest tak gęsty jak marmolada i świetnie nadaje się do słodkich wypieków : pączków i rogalików.
Polecam - bo utarło się, że Rajskie jabłuszka są tylko do ozdoby a nie jest to prawda, robię z nich dżemy, konfitury i całe owoce w syropie do dekoracji ciast.
Beata
Umysł jest jak spadochron. Nie działa, jeśli nie jest otwarty Frank Zappa
Umysł jest jak spadochron. Nie działa, jeśli nie jest otwarty Frank Zappa
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI cz.2
Robiłam kiedyś gruszki w occie wg. przepisu z Kuchni Polskiej. Bardzo dobre jako dodatek do obiadu.
1 kg niezupełnie dojrzałych gruszek
0,5 l octu 6%/kiedyś taki był/
20 lub 30 dkg cukru /można tak lub tak/
kilka goździków, kawałek cynamonu
Gruszki obrać, przepołowić,wydrążyć gniazda nasienne.Zagotować 250ml wody z cukrem i przyprawami. Do wrzącego syropu dodać gruszki i gotować powoli aż staną się miękkie i szkliste. Wyjąć i ułożyć w słoju.Syrop zagotować z octem i zalać gruszki.
1 kg niezupełnie dojrzałych gruszek
0,5 l octu 6%/kiedyś taki był/
20 lub 30 dkg cukru /można tak lub tak/
kilka goździków, kawałek cynamonu
Gruszki obrać, przepołowić,wydrążyć gniazda nasienne.Zagotować 250ml wody z cukrem i przyprawami. Do wrzącego syropu dodać gruszki i gotować powoli aż staną się miękkie i szkliste. Wyjąć i ułożyć w słoju.Syrop zagotować z octem i zalać gruszki.
- mikotka
- 50p
- Posty: 65
- Od: 7 mar 2013, o 22:23
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: zachodniopomorskie
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI cz.2
Wczoraj robiłam sos z pomidorów według przepisu znalezionego w sieci. Nie miałam czosnku i zamiast tymianku był ogródkowy cząber. Sos jest smakowity, mogę polecić.
Składniki:
1,5 kg pomidorów
1 cebula
1 marchewka
1 łodyga selera naciowego
1 papryka
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka tymianku
1 listek laurowy
1 łyżeczka ziół prowansalskich
sól, cukier, pieprz, oliwa do smaku
Sposób przygotowania:
Pomidory sparzyć, obrać, rozmiażdżyć widelce. Obsmażyć na patelni warzywa pokrojone w kostkę. Dodać czosnek w całości. Dołożyć pomidory, przyprawy. Dusić około fodziny na małym ogniu pod przykryciem, często mieszając. Sos, jak inne przetwory z pomidorów tego typu, powinien być gęsty. Przekładać do słoików, pasteryzować.
Składniki:
1,5 kg pomidorów
1 cebula
1 marchewka
1 łodyga selera naciowego
1 papryka
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka tymianku
1 listek laurowy
1 łyżeczka ziół prowansalskich
sól, cukier, pieprz, oliwa do smaku
Sposób przygotowania:
Pomidory sparzyć, obrać, rozmiażdżyć widelce. Obsmażyć na patelni warzywa pokrojone w kostkę. Dodać czosnek w całości. Dołożyć pomidory, przyprawy. Dusić około fodziny na małym ogniu pod przykryciem, często mieszając. Sos, jak inne przetwory z pomidorów tego typu, powinien być gęsty. Przekładać do słoików, pasteryzować.
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI cz.2
Jeśli ktoś ma nadmiar pomidorków megagrona i przy porannej kawie towarzystwo, a chce je obrać ze skórki, to naprawdę sama przyjemność. Obiera się cudnie. Wystarczy delikatnie naciąć główkę na krzyż, ale tak żeby nie dostać się do galaretki, na ok. 3 minuty zalać wrzątkiem i przerzucić do miski z zimną wodą. Po chwili skórkę można zsunąć jednym ruchem, a szczypiąc przy dup.ce pomidorek gotowy..do czego się chce.
Ja akurat przygotowałam z gotowaną kukurydzą do zamrożenia, do pizzy, placków pomidorowych itp
Jeszcze mam go sporo obranego i się zastanawiam czy go w całości nie ususzyć...
Dorotko, jesteś gdzieś? co myślisz?
Ja akurat przygotowałam z gotowaną kukurydzą do zamrożenia, do pizzy, placków pomidorowych itp
Jeszcze mam go sporo obranego i się zastanawiam czy go w całości nie ususzyć...
Dorotko, jesteś gdzieś? co myślisz?
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 6466
- Od: 23 wrz 2010, o 14:43
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: dolnośląskie
- Kontakt:
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI cz.2
Czy znacie sposób ,żeby garnek się nie przypalał, podczas smażenia powideł śliwkowych?
Asia
-- 10 wrz 2013, o 08:53 --
Czy znacie sposób ,żeby garnek się nie przypalał, podczas smażenia powideł śliwkowych?
Asia
Asia
-- 10 wrz 2013, o 08:53 --
Czy znacie sposób ,żeby garnek się nie przypalał, podczas smażenia powideł śliwkowych?
Asia
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI cz.2
Pelasia tu, sprawdzony przepis ja gotowałam dłużej niż 3 godziny bo wolę gęstsze, chyba z 5 godzin i potem tylko zamieszałam i od razu do słoików http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 64#p459864
- romaszka
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 1411
- Od: 31 gru 2010, o 23:43
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Lubelskie. Wola Uhruska
Re: Przepisy na potrawy z dyni
Dziewczyny potrzebuje rady!!
Jak Wy robicie kompot z moreli?! Chodzi mi o proporcje syropu cukier/woda, którym zalewamy owoce i czy dodajecie kwasek cytrynowy? Proszę o podpowiedź ... bo wszystko już naszykowane, połówki moreli w słoikach, tylko ten cukier mnie zastanawia bo w necie jakoś strasznie dużo go podają
Jak Wy robicie kompot z moreli?! Chodzi mi o proporcje syropu cukier/woda, którym zalewamy owoce i czy dodajecie kwasek cytrynowy? Proszę o podpowiedź ... bo wszystko już naszykowane, połówki moreli w słoikach, tylko ten cukier mnie zastanawia bo w necie jakoś strasznie dużo go podają