Pomidory-choroby i szkodniki cz.10
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 23 wrz 2010, o 14:43
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Re: Pomidory - choroby i szkodniki - cz.10
Myślę ,że magnezu
Powiedziałbym bardziej precyzyjnie. Problem nasila się w czasie suszy. Bo tak naprawdę jest to konsekwencja nieodpowiedniego nawożenia. Pomidory wrażliwe na stężenie nawozów powinny być uprawiane na wydzielonym stanowisku a nie jak zazwyczaj jest praktykowane, że są sadzone z odmianami wegetatywnymi jak leci.
- danutka66
- 500p
- Od: 11 sie 2006, o 15:59
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
zdjęcia z poprzedniej strony...czy to skutek upałów?
Witam ponownie...
Zaatakowała mnie Zaraza Z. (w moim przypadku to drugi raz). Mam pytanie czym teraz powinnam ją zwalczyć??? Mam do dyspozycji Previcur Energy, Infinito i Acrobat. Do tej pory wykonałam 4 opryski w tej kolejności: Revus-->Acrobat-->Signum-->Infinito (dwa pierwsze były zapobiegawcze,drugie 2 interwencyjne na Szp i ZZ).
Zmiany nie są zaawansowane, głownie na liściach ale dwa pomidory mają już zmiany na łodygach. Wiem, ze wielu tu stosuje mieszankę z Ridomilem, ale ja mam pomidory pod folią i nie mogę go użyć.
Także proszę o radę którego z tych środków użyć najlepiej, ewentualnie który z którym pomieszać.
Zaatakowała mnie Zaraza Z. (w moim przypadku to drugi raz). Mam pytanie czym teraz powinnam ją zwalczyć??? Mam do dyspozycji Previcur Energy, Infinito i Acrobat. Do tej pory wykonałam 4 opryski w tej kolejności: Revus-->Acrobat-->Signum-->Infinito (dwa pierwsze były zapobiegawcze,drugie 2 interwencyjne na Szp i ZZ).
Zmiany nie są zaawansowane, głownie na liściach ale dwa pomidory mają już zmiany na łodygach. Wiem, ze wielu tu stosuje mieszankę z Ridomilem, ale ja mam pomidory pod folią i nie mogę go użyć.
Także proszę o radę którego z tych środków użyć najlepiej, ewentualnie który z którym pomieszać.
Pozdrawiam
Bee
To mój drugi rok z pomidorami....oby bardziej udany od poprzedniego ;)
Bee
- PaulaPola
- Od: 26 mar 2012, o 21:18
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
W jakim stężeniu stosujecie Revus w gruncie i pod osłoną?
PaulaPola
Ja zastosowałam Infinito w dawce i karencji jak dla ziemniaka czyli 5 ml/1 litr wody
Co do Revusa to tu masz dane: http://ochronaroslin.agro.pl/index.php? ... rat&id=977
A czy ktoś mi poradzi ?
Ja zastosowałam Infinito w dawce i karencji jak dla ziemniaka czyli 5 ml/1 litr wody
Co do Revusa to tu masz dane: http://ochronaroslin.agro.pl/index.php? ... rat&id=977
A czy ktoś mi poradzi ?
Pozdrawiam
Bee
Bee
Ja stosowałem Revus 0,86ml na litr w folii.
-
- 200p
- Od: 23 sty 2011, o 17:00
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Zaraza ziemniakadanutka66 pisze:zdjęcia z poprzedniej strony...czy to skutek upałów?
- whitedame
- Od: 17 lut 2012, o 16:22
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Ja bym spróbowała zmieszać Infinito lub ew. Previcur z Acrobatem lub Helm-Cymi lub Tanosem.QBee
Witam ponownie...
Beata
Umysł jest jak spadochron. Nie działa, jeśli nie jest otwarty Frank Zappa
Umysł jest jak spadochron. Nie działa, jeśli nie jest otwarty Frank Zappa
Previcur i Infinito zawierają ten sam składnik systemiczny, zatem u QBee tak na prawdę są tylko dwa preparaty.
Pytanie więc czym pryskać jest zbędne . Nie ma wyboru. Ostatni oprysk był Infinito więc pozostaje tylko Acrobat.
A czy da sobie radę z tą infekcją ?. Dopóki jest gorąco- tak.
Pytanie więc czym pryskać jest zbędne . Nie ma wyboru. Ostatni oprysk był Infinito więc pozostaje tylko Acrobat.
A czy da sobie radę z tą infekcją ?. Dopóki jest gorąco- tak.
Tak wiem, Previcur i Infinito zawierają Chlorowodorek propamokarbu, którego użyłam ostatnio także teraz nie ma to już sensu.
Pozostaje mi użyć Acrobatu. Czy mam do oprysku dodać Florovitu dla lepszego wchłaniania???
Pozostaje mi użyć Acrobatu. Czy mam do oprysku dodać Florovitu dla lepszego wchłaniania???
Pozdrawiam
Bee
Bee
Florovit bezwzględnie. Bez siarczanu magnezu.
Dobrze, że piszesz bo w akcie desperacji mogłabym dodać i tego, bo to akurat mam , w przeciwieństwie do śor które posiadać powinnam...Bez siarczanu magnezu.
Pozdrawiam
Bee
Bee