Lilie-uprawa cz.5
- ewa2019
- 1000p
- Od: 6 sty 2012, o 21:42
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Lilie-uprawa cz.5
Czy przy sadzeniu lili, można poobcinać "dolne" korzonki (bo są długie)?
Pozdrawiam Ewa
-
- 10p - Początkujący
- Od: 31 sty 2014, o 01:38
Mam pytanie czy mogę już wsadzić lilie do ziemi w ogrodzie.Mam dwie cebule i maja już 3-4cm"kły". Lilie kupione w castoramie w lutym i leżały w domu.
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 11 wrz 2006, o 00:33
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Możesz
- Galadriela
- 500p
- Od: 22 wrz 2009, o 13:58
Tak, o ile nie za mocno - to nic im nie będzie.ewa2019 pisze:Czy przy sadzeniu lili, można poobcinać "dolne" korzonki (bo są długie)?
Pozdrawiam Anna Galadriela
Lilie Galadrieli
Lilie Galadrieli
Trochę wody ciepełka i martagony na wierzchu kolor podobny do Nicotine ale za mało piegów na płatkach
Zdjęcia zostały usunięte z hostingu.
bab...
Zdjęcia zostały usunięte z hostingu.
bab...
-
- 50p
- Od: 19 maja 2011, o 10:37
U mnie na razie dwie azjatki wyszły Chyba w tym roku termin kwitnienia lilii będzie przyspieszony
Chciałabym dosadzić trochę lilii, ale tak, aby zakwitły jak najpóźniej. Faktycznie wygląda, że w ramach rekompensaty za poprzednią wiosnę ta szybko "zakwitnie". Jak myślicie, kiedy mogę najpóźniej posadzić lilie, aby zakwitły najpóźniej jak się da, ale jeszcze w tym roku?sylviaadam pisze: Chyba w tym roku termin kwitnienia lilii będzie przyspieszony
U niektórych handlarzy,możesz dostać cebule lilii jeszcze albo już w lipcu.Ale pociechy z nich
nie będzie,nawet jak wyrosną pędy kwiatowe,to nie zdążą rozwinąć się, albo zniszczą je choroby grzybowe.Opóźnienie,przyspieszenie, robią producenci kwiatów ciętych, cebule są odpowiednio preparowane.
nie będzie,nawet jak wyrosną pędy kwiatowe,to nie zdążą rozwinąć się, albo zniszczą je choroby grzybowe.Opóźnienie,przyspieszenie, robią producenci kwiatów ciętych, cebule są odpowiednio preparowane.
Dzięki, to kiedy radzisz posadzić ostatnie? Połowa maja?
Moja rada jest taka,posadź teraz,zobaczysz ładne kwiaty. A na grudzień, kup w kwiaciarni.
- ewa2019
- 1000p
- Od: 6 sty 2012, o 21:42
Dzisiaj powysadzałam do doniczek (bulwy kupione na giełdzie) troszkę przycięłam korzonki, wstawiłam do szklarenki-dobrze zrobiłam? tylko dlatego, że one zaczęły dostawać jakiejś pleśni , oczywiście oczyściłam je przed posadzeniem.
Pozdrawiam Ewa
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 11 wrz 2006, o 00:33
Szkoda mogłaś posadzić bezpośrednio do gruntu.
- Adek13
- 200p
- Od: 11 kwie 2013, o 23:07
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Dokładnie, zwłaszcza że mieszkasz w Lubuskim. Moje 8 cebul posadziłem 10 marca a wczoraj 15 poszło do ziemi. Śmiało już można do gruntu sadzić one zaczną wychodzić z ziemi za około 3 tygodnie