Na glinie malowane - 2014

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
ewunia7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lis 2012, o 15:31
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Na glinie malowane - 2014

Post »

:wit
Moją Coco wsadziłam przed świętami do gruntu i cosik odchorowała, żyje ale liści nie ma.
Awatar użytkownika
imwsz
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lip 2011, o 19:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Ilonko ja wsadzałam na zasadzie "dzióbkiem" do góry. Jedne co się staram to "na dzień dobry" każda roślinka dostaje dobrej ziemi. Sama jestem nią zadziwiona i bardzo szczęśliwa.
Nie mam zbyt wiele roślin typowo wiosennych aby bogactwem kolorów ogród wyglądał. Jednak mnogość żurawek wszelkiej maści odwdzięcza się kolorem liści jeszcze przed kwitnieniem :D
Mamy kłopot niekiedy z tymi naszymi sierściuchami :wink:
Wiesz, sama jestem ciekawa kwitnienia Coco
Ewciu - mewciu jak powiadasz, że warto to się cieszę. Roślinka przyszła do mnie mocno podpędzona z ja tego zbytnio nie lubię. Trochę mi choruje ale mam nadzieję, że przetrwa ten ciężki dla niej czas
Ewciu moja liście ma ale takie, nawet nie wiem jak to określić, niby zielone ale jak na nie spogladam to i żółć się pojawia.
Pamiętasz jak mi mówiłaś, że widziałaś u niej pączuś - stan obecny to kolor coś w czerni. Także kwiatka z niego nie będzie
Już się zastanawiam czy przypadkiem całkowicie jej ziemi nie wymienić i zobaczyć czy tam czegoś nie ma.
Podczas przesadzania do większej doniczki tylko dosypałam ziemi
Awatar użytkownika
justyna_gl
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 lut 2011, o 09:38

Post »

Śliczny masz ogród i jaka soczysta zieleń trawki.
Awatar użytkownika
imwsz
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Justyś już trawa nie wygląda tak zieloniutko bo wczoraj Pan eM zastosował mechaniczne, ostre wygrabianie :;230
Ale teraz przynajmniej odżyje a perzyna będzie rosła w siłę, a jeszcze trochę mi jej zostało do utylizacji :?
Awatar użytkownika
kasia_rom
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 paź 2008, o 12:32

Post »

Ciepło i wilgotno, wszystko rośnie jak na drożdżach :D
Melcia znalazła sobie trochę cienia pod liliowcem , jakie mądrale są z tych pieszczochów :)
Piękne pączusie na piwonii ;:215 i śliczne masz tulipanki, u mnie niestety zeszłoroczne fioletowe mają tylko liście :cry:
Jestem bardzo zdziwiona takim obfitym kwitnieniem rozsadzonych irysków, ale to bardzo dobrze ;:108
A ja wczoraj od sąsiadki dostałam hortensję ogrodową, ktora u niej oczywiście nigdy nie zakwitła :wink: , chcę posadzić ją do donicy i chować na zimę :D
Awatar użytkownika
justyna_gl
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 lut 2011, o 09:38

Post »

Kasiu, ja tak zrobiłam. Miałam hortensję ogrodową która 4 lata nie zakwitła, wylądowała w donicy. W tym roku poszła do garażu zimnego, nieogrzewanego i zapowiada się że po raz pierwszy jest szansa na sporo kwiatów... ;:224
Awatar użytkownika
majka411
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 sie 2009, o 18:55

Post »

Witaj Ilonko :wit
jak ślicznie u Ciebie róże wypuściły listeczki.... roślinki mają już kwiaty.... ;:168
Cudna jest wiosna.... ;:108
Wszystkie różyczki ładnie wystartowały :D
Awatar użytkownika
Ave
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 kwie 2008, o 12:11

Post »

O widzę nowe zakupy hortensjowe
Swoją ogrodową zarazę (hortensję , znaczy) postanowiłam zostawić dla... liściorów. Ładnie wyglądają pod płotem :;230 skoro i tak nie kwitnie.
Mam zamiar zaryzykować z tymi ogrodówkami, które kwitną na pędach tegorocznych ;:7 Będę podglądała jak się sprawuje u Ciebie coco...
Awatar użytkownika
mewa
1000p
1000p
Od: 25 paź 2009, o 17:13

Post »

kasia_rom pisze: A ja wczoraj od sąsiadki dostałam hortensję ogrodową, ktora u mnie oczywiście nigdy nie zakwitła :wink: , chcę posadzić ją do donicy i chować na zimę :D
Jeszcze jest opcja dużo glębiej posadzić w grunt
imwsz pisze: Ewciu - mewciu jak powiadasz, że warto to się cieszę. Roślinka przyszła do mnie mocno podpędzona z ja tego zbytnio nie lubię. Trochę mi choruje ale mam nadzieję, że przetrwa ten ciężki dla niej czas
Moja jak przyszla dwa lata temu to wszystkie pączki stracila (ponoć może tak się zdarzyć jak przesyłką idzie w kartonie - tak mi tlumaczyl Adrian i nawet mówil co to jest ,ale zapomnialam) Ale nie martw się, pięknie odbiła i wypuściła kolejne pączki ktore pięknie zakwitły
Ale ja bym jednak sprawdziła korzenie :wink:
Pozdrawiam. Ewa
Awatar użytkownika
imwsz
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Kasiek trzeba spróbować a może będzie kwitła :D ewentualnie, może tak jak radzi Ewa głębiej do gruntu
tak już sobie pomyślałam jak zobaczyłam tyle pączków na piwoniach, że nie będzie aż tak bolało jak zerwę do wazonu :wink:
Zakwitły mi wczoraj kolejne 2 iryski ale nie zrobiłam zdjęcia. Dzisiaj to muszę naprawić
Justyś każde wskazówki mile widziane :D
Majeczko ;:196 ja już myślałam, że też się zawieruszyłaś
Nie mogę biadolić bo ogólnie różyczki ładnie przezimowały. Jedynie kilka sztuk oberwało po ostatnim niby niegroźnym przymrozku. Jak na nie patrzę to lekko już głupieję bo niby listeczki zmrożone ale jakoś dziwnie.
Wstawiłam zdjęcia do wątku o chorobach może ktoś, coś poradzi albo mnie uspokoi
Najbardziej jednak się cieszyłam z pełnego przeżycia "petrowiczek" bo to przecież niemowlaki były. Startują różnie jednak wszystkie cało przeżyły naszą zimę
Ewciu - Ave no tak wzięłam prawdę powiedziawszy 1 sztukę na spróbowanie. Ciekawość mnie zżerała czy faktycznie tak z nimi jest jak piszą. Także mam pierwszą everbloom
Ewciu-mewciu no niech ja tylko do chałupy wrócę. Chłopy niech pichcą co chcą na obiad a ja w pierwszej kolejności biorę się za donicę i sprawdzam ;:163
Awatar użytkownika
kasia_rom
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 paź 2008, o 12:32

Post »

Dziewczyny, ale co daje wsadzenie hortensji głębiej, skoro przemarzają pączki które tworzy na gałęziach ?
Chyba że źle coś rozumuję :wink:

Chyba zrobię tak jak Justysia, u mnie jest wyjątkowo zimny klimat , i wietrznie :wink:

Ilonko, piwonie będziesz ścinać do wazonu , nie wierzę :wink:
Ale życzę mnóstwa kwiatów ;:108
Awatar użytkownika
mewa
1000p
1000p
Od: 25 paź 2009, o 17:13

Post »

Na gałązkach ktore są w ziemi też sa pączki ,a glębsze sadzenie powoduje że te pączki nie zdążą przemarznąć zanim wyjdą na wierzch :wink: i zawsze coś tam zakwitnie :) . Szkoła Bożenki :wink:
Pozdrawiam. Ewa
Awatar użytkownika
survivor26
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 sty 2012, o 14:23

Post »

ech, a mi ostatni nocny przymrozek część ogrodowych zmroził lekko...zobaczymy, jak bedzie z kwitnieniem... na szczęście mam bukietowe - dzięki Tobie nie tylko fizycznie, ale i dzięki zarażeniu się hortensjozą właśnie w Twoim ogrodzie :wink:
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”