POMOC TECHNICZNA ! Urządzenia i narzędzia w użytkowaniu.
-
- 50p
- Od: 6 maja 2013, o 21:32
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Pytanie do hydraulika lub złotej rączki
Będę bardzo wdzięczny, bo właśnie szukam takich przejściówek/redukcji i nie mogę znaleźć, a wychodzi że potrzebuję z jednej strony zamontować na pół calowy wąż, z drugiej stronie mieć gwint 3/8 cala, żeby wężyk od kranu podłączyć. I albo szukać nie umiem, albo ....
Gorzej wyszedłem na kupnie zlewozmywaka bez odpływu. Okazuje się że odpływy 3/5 cala wcale nies są tak popularne, a jak już takie znalazłem to kosztują koło 50 zł, czyli 2 razy tyle, co zapłaciłem za zlew Do tego rurki żeby odpływ jakiś zrobić i cena zaczyna być mało atrakcyjna. Zaczynam rozglądać się za lejkiem spożywczym o średnicy koło 10 cm i będzie trwała prowizorka chyba
Gorzej wyszedłem na kupnie zlewozmywaka bez odpływu. Okazuje się że odpływy 3/5 cala wcale nies są tak popularne, a jak już takie znalazłem to kosztują koło 50 zł, czyli 2 razy tyle, co zapłaciłem za zlew Do tego rurki żeby odpływ jakiś zrobić i cena zaczyna być mało atrakcyjna. Zaczynam rozglądać się za lejkiem spożywczym o średnicy koło 10 cm i będzie trwała prowizorka chyba
- ed04
- Przyjaciel Forum - silver
- Od: 5 mar 2017, o 14:48
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Byłem dzisiaj, bo przecież mam pomidorki w podwójnym tunelu i trzeba je pilnować.
Zdjęcia akurat są z toalety, ale zasada przy kranie jest taka sama. Mam tak już trzeci rok i jest ok bez przecieków.
Tak to wygląda w całości. Największym problemem było połączenie metalowego wężyka z plastikowymi złączkami. Na stoisku znalazłem reduktor (ta cienka nakrętka w kolorze mosiądzu zaraz koło metalowego wężyka). Reszta poszła jak z nut.
Wszystko dostępne w np Castoramie na jednym stoisku. Ja zrobiłem tak, wziąłem wężyk od baterii, kawałek rurki od węża ogrodowego i wszystko na miejscu dopasowałem. Oczywiście nie muszę wspominać o uszczelnieniu gwintów taśmą.
Jeszcze dwa zdjęcia. jak by co to śmiało pytaj.
Zdjęcia akurat są z toalety, ale zasada przy kranie jest taka sama. Mam tak już trzeci rok i jest ok bez przecieków.
Tak to wygląda w całości. Największym problemem było połączenie metalowego wężyka z plastikowymi złączkami. Na stoisku znalazłem reduktor (ta cienka nakrętka w kolorze mosiądzu zaraz koło metalowego wężyka). Reszta poszła jak z nut.
Wszystko dostępne w np Castoramie na jednym stoisku. Ja zrobiłem tak, wziąłem wężyk od baterii, kawałek rurki od węża ogrodowego i wszystko na miejscu dopasowałem. Oczywiście nie muszę wspominać o uszczelnieniu gwintów taśmą.
Jeszcze dwa zdjęcia. jak by co to śmiało pytaj.
-
- Konto usunięte na prośbę.
- Od: 2 lut 2013, o 19:20
Re: POMOC TECHNICZNA ! Urządzenia i narzędzia w użytkowaniu.
Nawiercić, użyć wykrętaka.
Dospawać szpeja i nim kręcić.
Dospawać szpeja i nim kręcić.
-
- 50p
Komu dobrze. Ja czekam dopiero na pierwsze liście, bo do ziemi w połowie maja dopiero dam.ed04 pisze:Byłem dzisiaj, bo przecież mam pomidorki w podwójnym tunelu i trzeba je pilnować.
Tan reduktor, to jak rozumiem jest gwintowany z dwóch stron - z jednej 1/2 cala, z drugiej 3/8?? I do tego adapter kranowy nakręcony na nypel (pod taką nazwa znalazłem to w Casto), a sam nypel wkręcony w wężyk??ed04 pisze:Największym problemem było połączenie metalowego wężyka z plastikowymi złączkami. Na stoisku znalazłem reduktor (ta cienka nakrętka w kolorze mosiądzu zaraz koło metalowego wężyka).
ed04 pisze:Wszystko dostępne w np Castoramie na jednym stoisku. Ja zrobiłem tak, wziąłem wężyk od baterii, kawałek rurki od węża ogrodowego i wszystko na miejscu dopasowałem.
Najbliższą Casto czy inne OBIpodobne mam koło 60 km od siebie, więc albo znajdę te części w którymś loklanym sklepiku budowlanym, albo zamówię to przez internet.
ed04 pisze:Oczywiście nie muszę wspominać o uszczelnieniu gwintów taśmą.
Nie, nie musisz???? Rozumiem, ze to jakaś specjalna taśma która naklejamy na gwint i dopiero wtedy wkręcamy??
- ed04
Dokładnie jak piszesz, nypel (redukcja) z dwóch stron gwintowana. Dokręcona z jednej strony do wężyka metalowego. Dalej szybkozłączki do węża ogrodowego. Taśma np taka
Wieczorem postaram się wrzucić zdjęcia z rozdzieleniem węży idących z hydroforu.http://www.batard.pl/1015,silikonowa-un ... facot.html
Wieczorem postaram się wrzucić zdjęcia z rozdzieleniem węży idących z hydroforu.http://www.batard.pl/1015,silikonowa-un ... facot.html
- ed04
Nie mogę już edytować, sorki za posta pod postem.
Tak wygląda nasz rozdzielacz przy hydroforze. Jedno złącze do toalety, drugie do kranu na dworze, trzecie to zlew na werandzie i ostatnie wolne dla węża ogrodowego. Dzisiaj podłączenie po zimie i wszystko szczelne. Węże wychodzą ze skrzyni pod ziemią i dopiero przy miejscu docelowym wychodzą na powierzchnię, więc zupełnie nie przeszkadzają na co dzień.
Tak wygląda nasz rozdzielacz przy hydroforze. Jedno złącze do toalety, drugie do kranu na dworze, trzecie to zlew na werandzie i ostatnie wolne dla węża ogrodowego. Dzisiaj podłączenie po zimie i wszystko szczelne. Węże wychodzą ze skrzyni pod ziemią i dopiero przy miejscu docelowym wychodzą na powierzchnię, więc zupełnie nie przeszkadzają na co dzień.
-
- 50p
Wielkie dzięki, postaram się jutro nawiedzić któryś z lokalnych sklepów i sprawdzić co mają na stanie, Jutro tez montaż stelaża pod zlew, więc produktywny dzień. A jeszcze przydałoby się posiać marchew i buraki.
-
- 200p
- Od: 3 maja 2013, o 10:02
Kosa spalinowa stiga Sbc242d-nowa - problem
Witam, kupiłem tą kosę wczoraj. Przywiozłem do domu, zrobiłem zalecaną mieszankę 1:40, (12.5ml oleju na 500ml benzyny) zapaliła od razu, posiekłem 15minut I było ok. Wieczorem chciałem odpalić i pomyłkę 4 razy, włączam ssanie odpalam i zapaliła pochodziła 15 sekund i zgasła. W czym leży problem?
-
- Konto usunięte na prośbę.
- Od: 2 lut 2013, o 19:20
1000ml/40=25ml, czyli 12,5 wydaje się "ciut" za małą dawką. Mogła się przytrzeć, mogła zatrzeć. Mogła też zalać, wtedy trzeba wyjąć świece, wysuszyć ją, wyłączyć zapłon i kilkukrotnie pociągnąć linkę rozrusznika, poskładać i odpalić.
Podobno mam w hydroforze dziurawy fartuch, zetknęliście się z taką nazwą?Co to takiego i za co odpowiada?
Ewentualnie ile kosztuje naprawa i czy jest sens ekonomiczny?
Ewentualnie ile kosztuje naprawa i czy jest sens ekonomiczny?
- asprokol
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 1 cze 2012, o 21:53
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Poszukaj pod nazwą membrana lub przepona wpisz typ i znajdziesz cenę.