Chwasty w trawniku - jaki zastosować skuteczny środek niszczący

Stosowanie pestycydów, herbicydów, chemicznych i naturalnych środków ochrony roślin.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
hanka55
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 sty 2008, o 15:30
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

No proszę, jak pięknie i mądrze Tadzinek wyłożył problem. :P

I tu, mam prośbę do Ciebie :
Czy mógłbyś założyc i poprowadzić wątek o pilęgancji trawnika, od założenia do uprawy po latach ?
Coś na kształt naszych " Róż" i Rododendronów", które skupiają najważniejsze zasady pielęgnacji.
Bylibyśmy zaszczyceni, gdybyś się zgodził Tadziu...
;:226
tadeusz48
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2007, o 17:20

Post »

hanka55 pisze:No proszę, jak pięknie i mądrze Tadzinek wyłożył problem. :P

I tu, mam prośbę do Ciebie :
Czy mógłbyś założyć i poprowadzić wątek o pilęgancji trawnika, od założenia do uprawy po latach ?
Coś na kształt naszych " Róż" i Rododendronów", które skupiają najważniejsze zasady pielęgnacji.
Bylibyśmy zaszczyceni, gdybyś się zgodził Tadziu...
;:226
Nie bardzo wiem na czym polegała by moja rola. Chętnie mogę się podzielić zdobytą wiedzą i doświadczeniem podczas ponad 30-letniej uprawy ogrodu( działkowego przez ponad 20 lat oraz ostatnie 10 lat urządzania swojego ogrodu o pow. 43 ary.} Gdybym sprostał oczekiwaniom, byłbym niezmiernie usatysfakcjonowany. Z poważaniem Tadeusz.
Awatar użytkownika
hanka55
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 sty 2008, o 15:30
Kontakt:

Post »

Bo potem mamy takie owocki:

" (..)Zakażone wina zawierały średnio cztery różne pestycydy, rekordzista miał ich dziesięć. Wśród przebadanych i zakażonych win były również te należące do „najwyższej półki” zarówno pod względem ceny jak i jakości pod względem organoleptycznym.

Czterdzieści win, to za mało, zeby mówić poważnie o sytuacji na rynku, ponadto żadne z win nie przekroczyło najwyższej dopuszczalnej dawki. Ale równocześnie trzeba pamiętać, że te normy są bardzo wysokie. Jeśli porównać z dopuszczalną zawartością tych samych związków w dajmy na to wodzie mineralnej, to okazuje się, ze niektórych z nich może być w winie nawet 5 800 razy więcej! (...)"

http://www.kurdesz.com/index.php?artId=208

Ja też o mało nie spadłam z krzesła, gdy zobaczyłam CO pijamy :o
Awatar użytkownika
jolka009
50p
50p
Od: 5 maja 2008, o 10:15

Post »

Tadeusz,

Ja również dziękuję Ci za podpowiedzi, trochę rozjaśniło mi się w głowie, no i dowiedziałam się przy okazji, że mój trawnik nie jest wyjątkiem jeśli chodzi o chwasty :-)

Na razie wyrywam co większe i w bardziej zachwaszczonych miejscach. Widzę że w miejscach łysawych trawa też zaczyna wschodzić - tylko z opóźnieniem tak jak pisałeś wcześniej. Tak więc na razie czekam spokojnie aż osiągnie odpowiednią wysokość do koszenia.

Pozdrawiam serdecznie
Santomini
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 2 lut 2008, o 11:09
Kontakt:

Świeży trawnik zarastają chwasty

Post »

Witam,
co poradzic, kiedy w tym roku zakładany był trawnik - zerwana stara darń, wyrównane, zwałowane, posiana nowa mieszanka, ale teraz w większości miejsc zamiast trawy są chwasty? Czy opryskiwac starane i dosiewac? Czy to moze byc wina tego, że trawnik przy wschodzie nie był podlewany dośc często i chwasty lepiej sobie poradziły?

Proszę o radę.
Awatar użytkownika
Mariusz_S
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 lut 2008, o 01:12
Kontakt:

Post »

Jak są i trawa i chwasty to ujdzie, jednoroczne zlikwidujesz koszeniem a wieloletnie chemicznie. Jeśli są tylko chwasty zrób dosiewy.
Mariusz Surowiński
Poradnik o trawach
Awatar użytkownika
KaeR
1000p
1000p
Od: 10 maja 2007, o 18:09
Kontakt:

Post »

Witam.

Po posianiu trawy ziemia musi być cały czas wilgotna, kiełkujące nasiono
trawy jak wyschnie to przestaje rosnąć, w takim przypadku musisz dosiać.
Oprysk na chwasty dwulistne również by się przydał.

Pozdrawiam, Krzysztof.
ankapat
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 2 cze 2007, o 06:55

Post »

Ja czytałam w jakimś mądrym czasopiśmie, że w pierwszym roku nie można pryskać trawy.
Nie wiem czy to prawda. Ja planuję pozbycie rozsiewającej się babki dopiero w tym roku (trawnik był zakładany rok temu).
Moi znajomi w ubiegłym roku po posianiu trawnika ostro go plewili. Zagonili do tego działania całą rodzinę.
Awatar użytkownika
jolka009
50p
50p

Post »

ja miałam niedawno ten sam problem - poszukaj w moich ostatnich postach.

Teraz po kilku tygodniach i po pierwszym koszeniu mój trawnik coraz bardziej przypomina trawnik niż chwastowisko.
No ale u mnie rosła i trawa i chwasty - nie wiem jak jest u Ciebie. Może wrzuć foto tego Twojego trawnika, ocenimy sytuację i zobaczymy ci tam u Ciebie rośnie.

Pryskanie raczej odpada - spalisz młodą trawę.
zbyszR
50p
50p
Od: 30 sie 2007, o 10:00

Post »

uważam tak jak napisała ankapat, że pierwszy rok trawnik musi obejść sie bez chemi...
jeśli słabe wschody to dosiać a poza tym przy regularnym koszeniu wzrokowe efekty wystepowania chwastów praktycznie nie istnieją.
poza tym starane na roczny trawnik powinno być stosowane w dolnej dopuszczalnej dawce
borysj5
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 30 lip 2007, o 11:22

Post »

Jeśli na tym "TRawniku" widać głównie chwasty to żadna chemia tu nic nie da.
Powód jest prosty - chemia dla młodego trawnika może być zabójcza a jeśli pozostawimy taki trawnik odłogiem ,chwasty tak się wzmocnią, że nawet częste koszenie ich nie osłabi . Efekt będzie taki że trawa zostanie w kępach między chwastami a regeneracja będzie trwała przynajmniej ze 2 lata.
Jedyne wyjście to wiaderko pod tyłek , jakiś wydłubywacz korzeni :) i wspólne rodzinne rozmowy przy pracy na przyszłej trawce - :):)
Awatar użytkownika
jolka009
50p
50p

Post »

no właśnie - u mnie tak to wyglądało :-) Gawędziliśmy z mężem przy pieleniu...
Ale pieliliśmy wybiórczo - te miejsca gdzie trawa wydawała się nie mieć szans. Reszta poczekała na pierwsze koszenie.
Hanna Pietrzak

Zachwaszczony trawnik

Post »

Mam ten sam problem. Wczoraj mnie zeźliło i powyrywałam co dorodniejsze chwściory! Moja trawa dodatkowo kiełkuje nierówno, w jednym miejscu mogłam podkosić, a w innych nie ma co kosić. Jednak myślę, że po wyrwaniu chwastów młode roślinki trawy będą miały więcej słońca, wody no i miejsca. U mnie podejżewam odwiedziny ptaków z lasu, które "częstowały się" nasionkami MOJEJ trawy. Pozdrawiam :lol:
ODPOWIEDZ

Wróć do „Pestycydy, herbicydy, nawozy, OPRYSKI, środki pro-ekologiczne”