Ogródek Lady-r

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Reposit-10
Konto usunięte na prośbę.
Od: 22 sty 2006, o 11:50
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Lady-r pisze: Obrazek
Trochę zółtości dla Ani(Amlos) nie wiem czemu wyszły takie dziwne liście :roll: ale kształt widać tak wygląda już nieco przekwitający słonecznik szorstki. :lol:
Dziękuję, Aniu za tę fotkę ... ale takiego o niebieskich liściach, nie mam na pewno ;:112 .
Kształt liści też jest inny :wink: . Teraz już w ogóle nie wiem, który jest szorstki, a który bulwiasty .. :roll:
Gdzieś czytałam , że właśnie bulwiasty ma bardziej sercowate liście :wink: . Chyba się poddam i bedę ,mojego
nazywać po prostu słoneczniczek , i już! :D

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Lady-r
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 3 lis 2006, o 12:35
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Mój jest na 100 % szorstki mam go z nasion ,on w ogóle bardzo się rozsiewa. :lol:
pozdrawiam Ania jestem na etapie wymieniania tego co mi się trafiło na to co mi się podoba ;)
Mój ogródek cz.1
Zadbajmy o zdrowie Moje domowe Ogródek Lady-r po przerwie
Reposit-10

Post »

A wykopywałaś go kiedyś, żeby sprawdzić, czy ma bulwy na korzeniu ? Mój rośnie w takim miejscu, że nie mogę tego zrobić .. :( . To jest najpewniejszy sposób na zidentyfikowanie ...
Awatar użytkownika
Lady-r
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

To jeszcze zdjęcia balłaganiku i buszu przedstawiające ile pracy jeszcze przede mną w przyszłym sezonie. :wink:
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
pozdrawiam Ania jestem na etapie wymieniania tego co mi się trafiło na to co mi się podoba ;)
Mój ogródek cz.1
Awatar użytkownika
Lady-r
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Korzeni to ja mu nie oglądałam ale topinambur wygląda inaczej niż mój słonecznik wiem bo kiedyś miałam uprawę topinamburu. :lol:
Mój ogródek cz.1
Reposit-10

Post »

Dzięki , Aniu i dobranoc ;:41
Awatar użytkownika
Lady-r
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Jeszcze kwitną ...a dzwoneczek powtarza :lol:
Mój ogródek cz.1
konto-nieaktywne2
---
Od: 18 sty 2007, o 08:26

Post »

Jaka jest nazwa kwiatka na 2 zdjęciu?. :)
Awatar użytkownika
Lady-r
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Kacper pisze:Jaka jest nazwa kwiatka na 2 zdjęciu?. :)
Jest to chaber górski ,był przycięty ,a teraz powtarza kwitnienie. :P
Mój ogródek cz.1
Awatar użytkownika
paco
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 17 gru 2006, o 20:20
Kontakt:

Post »

Witaj Aniu!
Ponieważ mam zległości to zaczynam oglądać od początku - wiosenny widok ogrodu jest super a kompozycja jest kolorowa i chyba dokładnie przemyślana (szkoda tylko, że zdjęcie nie da się powiększyć).Jestem zdziwiony, ze chcesz to miejsce zmieniać.

Dobrze wiem, co znaczy komponować ogród podczas prac budowlanych czy remontowych. o wielu lat łączę te zajęcia i staram się, aby jedne prace nie przeszkadzały drugim.
Ze zdjęć, które zamieściłaś wynika, że teren ogrodu nie jest całkowicie plaski. Ale na mój gust powinnaś go jeszcze trochę pofalować. Ja w zasadzie mieszkam w górach, ale teren mojego ogrodu był całkowicie płaski i mam problemy z wyeksponowaniem roślin na takim terenie.( to znaczy mi równy teren nie odpowiada)
Szczególnie rośliny skalne wymagają dużego zróżnicowania terenu i wielu zakamarków dla wyeksponowania ich czesto mikroskopijnych (ale pięknych) cech.
"Hostowisko" również zapowiada się ciekawie, ale spróbuj połączyć hosty z innymi roślinami (paprocie, trawy, trójsklepki, krzewy) i dużymi kamieniami, bądź korzeniami. Mam u siebie podobny klomb z samymi hostami i chociaż są one zróżnicowane wielkością i kolorem to jednak brakuje mi tam zarówno tła, zróżnicowania terenu, jak i innych roślin, które uwydatnią piękno host, a gdy ich jeszcze nie ma wiosną musi coś być na tym terenie, aby efekt wizualny był przez cały sezon. Oczywiście jest to rzecz gustu oraz sposobu patrzenia na ogród i rośliny - moje hostowisko już jest na 100% w planach do przerobienia.
Aniu masz juz ogromną ilość roślin ~500 odmian to juz jest coś. Początki ogrodu są, a sezon jesienno zimowy będziesz miała jak rozumiem bardzo pracowity, gdyż zaplanowanie ogrodu to wiele pracy i potężna wyzwanie. Jednak jestem spokojny o wyniki - widzę, że podchodzisz do tego przedsięwzięcia bardzo rozsądnie.
Będę częstym gościem, aby teraz już na bieżąco śledzić rozwój Twojego ogrodu.
Może masz już jakieś plany zakątków ogrodu, którymi mogłabyś się pochwalić?
Pozdrawiam, Andrzej
Nasz ogród,
Awatar użytkownika
Janek
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 21 paź 2006, o 13:58
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

oooo tak łososiowa dalia jest suuper-buper! no i jaki słodziuchny chaber! śliczne!
Mój Ogródcz. 1 cz. 2
Zapraszam!
Awatar użytkownika
Lady-r
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Andrzeju dziękuję za opinie :lol: teren ogródka jest niestety dość płaski ,a wzniesienia niewielkie to skutek wytężonej pracy :wink: .Jeśli chodzi o hostowisko to rosną tam też krzaczki ale są małe,myślę,ze to jeszcze będę przerabiała gdy pozyskam kolejne miejsca na rabaty bo toczę zaciętą walkę z chwastami szczególnie powojem i wyką :evil: dlatego przewróciłam do góry nogami tę wiosenną rabatkę bo było tam tego mnóstwo. :cry: Niestety na ten rok to się chyba muszę wstrzymać z planami rozwoju ogródka bo w przyszłym roku jeszcze plot muszę zrobić i pod nim dopiero będę sadzić dalej. :lol:
Mój ogródek cz.1
Awatar użytkownika
chatte
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 19 paź 2006, o 08:52

Post »

Nareszcie dotarłam Aniu :D Obejrzałam wszystko i z przykrością muszę stwierdzić, że u Ciebie nie widać żadnego bałaganu, co oznacza, ze tylko ja tak naprawdę bałaganic potrafię ;:145 Nowo powstające rabatki i rząd roslin do wysadzenia nie robią tak fatalnego wrażenia jak np.łyse placki w środku ogrodu. No a kolekcja roślin imponująca! Pokazałaś bardzo ciekawe roslinki, a wiosenna rabata jest śliczna. Ja nie widzę nic, z czego nie mogłabyś być dumna.
A z tworzeniem ogrodu, to chyba mamy podobne doświadczenia. Ja najpierw gromadziłam rosliny na niewielkim skrawku, zdobywając stopniowo, po parę metrów, nowe tereny, które od razu były obsadzane. Przed domem zas, przed posadzeniem jakiejkolwiek rosliny, trzeba wybrać najpierw zalegającą na głębokości ok. 40cm warstwę gruzu, żużlu i smieci.
Mam też powój, który przełazi (wysiewa się?) z sąsiedniego nieużytku. Maluję go Roundupem- pędzelkiem- jak tylko pokaże się więcej listków. Nie ma innego wyjścia :(
Życzę Ci powodzenia w walce z tym wrednym chwastem i w urządzaniu ogrodu!
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”