Identyfikacja - jaki to rodzaj storczyka
- Dufin
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 18 cze 2012, o 11:03
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Dwa nowe nabytki. Identyfikacja i pomoc
Ja uważam tak samo, korzonki zdrowe a z zewnątrz widoczny osad z kranówy, dlatego Phalaenopsis najlepiej podlewać woda miękką - deszczówką, destylowaną itp, bo później osad osadza się na korzonkach i utrudnia to im oddychanie i asymilowanie wody, mogą marnieć :/ Doniczki są dobre, przesadza się dopiero gdy korzenie wychodzą z doniczki Znam przypadek gdzie korzenie wprost rozerwały doniczkę
Twoje storczyki to hybrydy Phalaenopsis ;)
Twoje storczyki to hybrydy Phalaenopsis ;)
- Wanda
- Od: 29 mar 2008, o 11:44
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: pomocy
Cambria, pewnie jakis mieszaniec. Z jednej pseudobulwy kwitnie raz.
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 16 lut 2013, o 19:02
identyfikacja storczyka - proszę o pomoc
Witam. Nabyłem ostatnio storczyk, który poniżej prezentuję na fotkach. Proszę o pomoc w identyfikacji nazwy tego osobnika
z góry dziękuję
z góry dziękuję
Re: identyfikacja storczyka - proszę o pomoc
To jest Oncidium - pewnie jakaś n/n krzyżówka..
JOVANKA
JOVANKA
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 16 lut 2013, o 19:02
Re: identyfikacja storczyka - proszę o pomoc
Dzięki Szukałem podobnego okazu na różnych stronach i właśnie Oncidium było jedną z branych pod uwagę opcji. Ciężko było mi znaleźć w sieci fotkę, która przedstawiała roślinkę w całej okazałości (z widocznymi tymi jakby bulwami przy ziemi), a nie same kwiaty
Proszę o pomoc w identyfikacji
Coż to? Storczyk kwitnie co jakiś czas a jego małe kwiatuszki wydaja bardzo miły zapach
Re: Proszę o pomoc w identyfikacji
Tak właśnie podejrzewałam po kwiatuszku (niżej jest temat z podobnym), ale zmyliło mnie posadzenie przez właściciela. Do tej pory spotykałam pojedyncze dendrobia a tu jest cała doniczka zieleniny i na pędach wychodzi pojedynczy kwiatuszek
- Dufin
- Od: 18 cze 2012, o 11:03
Re: Proszę o pomoc w identyfikacji
W zasadzie to właśnie nie powinno się rozdzielać pseudobulw na pojedyncze, dlatego sama zastanawiam się, czemu w kwiaciarniach są własnie takie ;) Może to tyczy się tylko młodych pseudobulw? W każdym razie pojedyncze są zazwyczaj D. nobile, natomiast D. phalaenopsis często jest w takich większych grupkach i pędy wychodzą właśnie ze szczytowej partii pseudobulwy
- cashmir1975
- 100p
- Od: 26 kwie 2013, o 10:08
Pomarańczowy storczyk
Witam wszystkich jako wierny obserwator forum, ale w końcu zakup nowego stroczyka zmobilizował mnie do napisania kilku słów:) Po pierwsze to proszę o pomoc w identyfikacji bo zakupiłam owego kolegę w LM jako orchidea mix, po poszukiwaniach w googlach dotarłam do informacji że moze to być CATTLEYA, ale nie wiem na 100%. Druga sprawa to wygląd liści, niby kwiaty piękne, ale po liściach widać, że coś mu jest, więc proszę o pomoc, bo sama nie mam zbytniego doświadczenia ze storczykami.
pozdrawiam wszystkich ..Tamara
- Panna Lilianna
- 10p - Początkujący
- Od: 21 sie 2012, o 20:54
Re: Pomarańczowy storczyk
wydaje mi się że to storczyk cattleye
a co do liści to wygląda jak by były albo wystawione na zbyt ostre słońce, albo (jak kiedyś moje) ususzone korzenie
bulwy liści są jędrne? jak wygląda stan korzeni?
wygląd liści to zazwyczaj odzwierciedlenie stanu korzeni, przynajmniej tak gdzieś kiedyś wyczytałam ;)
a co do liści to wygląda jak by były albo wystawione na zbyt ostre słońce, albo (jak kiedyś moje) ususzone korzenie
bulwy liści są jędrne? jak wygląda stan korzeni?
wygląd liści to zazwyczaj odzwierciedlenie stanu korzeni, przynajmniej tak gdzieś kiedyś wyczytałam ;)