Różyczka i inne choroby ogrodowe - część 3
- gajowa
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 11 maja 2011, o 07:34
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Różyczka i inne choroby ogrodowe - część 3
Krysiu - kalina sztywnolistna podobno ma dorastać do 3 m ( i tyle samo szerokości), ale moze nie tak od razu
Tesiu - no trzeba sobie jakoś radzić to w kwestii nowych nasadzeń A takie ścieżki też bardzo lubię, mam taką przed całym domem i jeszcze brakuje tylko tego małego kawałka, żeby było docelowo.
Witaj Gosiu, dawno Cię nie było...i przepraszam, że na poprzedni Twój wpis nie odpowiedziałam Bardzo się cieszę, że podobają Ci się moje nowe rabaty ja wprawdzie je aranżuję głównie metoda prób i błędów; naprawdę trudno mi wymyślić coś sensownego tak "w głowie", nie znam tez wielu roślin i nie potrafię ocenić ich docelowych rozmiarów i najczęściej przesadzam do znudzenia...
A co do rabat - bardzo mi się dobrze sprawdziło takie połączenie trwa, hortensji i żurawek.
Tesiu - no trzeba sobie jakoś radzić to w kwestii nowych nasadzeń A takie ścieżki też bardzo lubię, mam taką przed całym domem i jeszcze brakuje tylko tego małego kawałka, żeby było docelowo.
Witaj Gosiu, dawno Cię nie było...i przepraszam, że na poprzedni Twój wpis nie odpowiedziałam Bardzo się cieszę, że podobają Ci się moje nowe rabaty ja wprawdzie je aranżuję głównie metoda prób i błędów; naprawdę trudno mi wymyślić coś sensownego tak "w głowie", nie znam tez wielu roślin i nie potrafię ocenić ich docelowych rozmiarów i najczęściej przesadzam do znudzenia...
A co do rabat - bardzo mi się dobrze sprawdziło takie połączenie trwa, hortensji i żurawek.
pozdrawiam - Ewa
Moje wątki
Moje wątki
Ewciu super ścieżka Że też u mnie tak mało kamieni
A powiedz mi proszę na ostatnim zdjęciu taka wysoka zielona trawa w paseczki to co to jest?
A powiedz mi proszę na ostatnim zdjęciu taka wysoka zielona trawa w paseczki to co to jest?
Pozdrawiam Amelia
- gajowa
Amelia, to jest miskant "Zebrinus".
pozdrawiam - Ewa
Moje wątki
Moje wątki
- Darmokot
- Od: 10 lis 2012, o 20:37
Ewo Przeglądając Twój wątek przypomniałem sobie, że niedawno wykopałem szkarłatkę o wielkim korzeniu i komuś dałem...tylko nie pamiętam komu A czy myślałaś, żeby przełamać zieleń na ścianie lasu kilkoma wysokimi roślinami o kolorowych liściach, np żółtolistne drzewa?
- Edyta1
- Od: 20 paź 2011, o 00:06
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Ewo, Vanilla Fraise to może być ta hortensja na pierwszym planie. Ta nad którą się zastanawiałaś na pewno nią nie jest (domyślam się, że to ta w głębi). Mi też najbardziej przypomina Pinky Winky.
A co do Helios, to jako, że sugestywna jestem to poszłam za reklamą. I co ? Trzy linki w stopce i wszystkie stare . To chyba ogród dla wtajemniczonych .
Pozdrawiam - Edyta
Zapraszam do mojego ogrodu
- Helios
- Od: 15 cze 2010, o 18:56
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Się tłumaczę. Wątek mam zamknięty, bo życie mi dokopało i w tym roku ogród zamieniłam na szpitalne łóżko. Tym razem mam możliwość skorzystania z internetu i jest mi trochę przyjemniej.
Ewuniu, kolejna osoba potwierdza, że to Pinky Winky. Porównywałam ją z moimi innymi i nic tak nie pasuje jak właśnie ona.
Masz może różę Sangerhauser Jubilaumrose? Ostatnio mocno wpadła mi w oko.
Gdzie kwitnie kwiat - musi być wiosna, a gdzie jest wiosna - wszystko wkrótce zakwitnie (Friedrich Rückert)
Ogród Heleny Ogród Heleny cz.2
Ogród Heleny cz.3
Ogród Heleny Ogród Heleny cz.2
Ogród Heleny cz.3
- Edyta1
Przykro mi Helenko, z takiego obrotu sprawy . Mam nadzieję, że idzie ku dobremu i będziesz mogła jak najszybciej wrócić do zdrowia i pasji ogrodowych . A tymczasem obejrzę zdjęcia z poprzedniego sezonu .
Pozdrawiam - Edyta
- stasia_ogrod
- Od: 13 mar 2011, o 16:48
Piękna ta fotka z hortensjami i trawami a Zebrinus to olbrzym i żurawka malownicza.
- renzal
- Od: 13 maja 2011, o 12:33
Ale już masz piękne hortensje! Moje to takie mikruski
pozdrawiam Renata Pod Jesionem cz.5 ,czyli: akt V dramatu!
Ciągle marzę, że w tym roku uporządkuję mój ogród. (nowy rok - już szósty - nowa nadzieja )Nadzieja umiera ostatnia...
Ciągle marzę, że w tym roku uporządkuję mój ogród. (nowy rok - już szósty - nowa nadzieja )Nadzieja umiera ostatnia...
- Margolcia_K
- 200p
- Od: 27 kwie 2014, o 14:58
Och, Ewo! Bardzo mi sie spodobała Twoja ścieżka.
Obramowałaś ją cegłami czy czymś innym? Też bym taką kiedyś chciała mieć, ale u mnie kamulców nie ma . A na kupno łupka to małż wyda mi na pewno ścisły zakaz.
I też tak jak Ty powykopywałam mnóstwo maleńkich cebulek przy organizowaniu rabatki pod płotem. Nie mam pojęcia co to takiego. Mam nadzieję, że ewentualnie szafirki lub cebulice. Boję sie tylko czy to nie śniedki przypadkiem, bo one lubią sie panoszyć. Ale posadzę je w kupie i zobaczę. W razie czego wykopię i wywalę.
Obramowałaś ją cegłami czy czymś innym? Też bym taką kiedyś chciała mieć, ale u mnie kamulców nie ma . A na kupno łupka to małż wyda mi na pewno ścisły zakaz.
I też tak jak Ty powykopywałam mnóstwo maleńkich cebulek przy organizowaniu rabatki pod płotem. Nie mam pojęcia co to takiego. Mam nadzieję, że ewentualnie szafirki lub cebulice. Boję sie tylko czy to nie śniedki przypadkiem, bo one lubią sie panoszyć. Ale posadzę je w kupie i zobaczę. W razie czego wykopię i wywalę.
Wiejski dom Margolci - na stare lata zaczynam od podstaw!
Wynajmowane ogrody Margolci
Pozdrawiam - Margolcia
Wynajmowane ogrody Margolci
Pozdrawiam - Margolcia
- gajowa
Jak dobrze mieć takich solidnych czytaczy, którzy odwiedzają ten ogród również podczas nieobecności właścicielki
Dopadła mnie już praca i przez cały tydzień byłam nieobecna w ogrodzie nie tylko duchem, ale też i ciałem...co przełożyło się też na nieobecność na forum...
Michał - dzięki za pomysł co do kolorowych drzewek na tle lasu, zresztą rośnie tam jeden czerwony dąb i jeden klonik. A Twoje informacje o szkarłatce no cóż - zobaczymy, nie doceniałam jakos tego, że może przybrać takie solidne rozmiary...
Helenko - nie, nie mam Sangerhauser Jubilaumrose; muszę ją koniecznie obejrzeć, skoro zachwalasz A co do Mojej hortensji...no faktycznie podobna do Pinky Winky, ale na pewno takiej nie kupowałam...czyżby pomyłka? Co zresztą wcale mnie nie martwi
Edyta, ta pierwsza hortensja to na pewno jest Silver Dollar - tu mi się nie zgubiła karteczka
Stasiu, no bardzo mi ostatnio przypadły do serca takie zestawienia trawa-żurawki-hortensje; zresztą w tej kompozycji masz też swój udział
Reniu - mam i ja mikruski, ale tych nie fotografowałam
Małgosiu - ścieżka jest rzeczywiście obramowana cegłami, ale to są takie cegły-odpady z pobliskiej cegielni; pierwszą partię dostaliśmy za darmo, a drugą dosłownie za jakieś grosze. To były cegły takie przepalone, resztą tylko dzięki temu nadają się na ścieżkę, bo takie zwykłe cegły szybko rozsypałyby się w ziemi. Ten piaskowiec na ścieżkę też zresztą stamtąd pochodzi, ...i też nas nie kosztował...leżą tam tego podobno całe stosy, jest wydobywany przy okazji kopania gliny.
Teraz niestety surowiec się już skończył i M wybiera się ponownie...mam nadzieję, ze zdąży to uczynić przed zima Może i Wy macie gdzieś w pobliżu jakąś cegielnię?
No a teraz idę w plener Pierwsze zadanie - zerwać maliny i nastawić na nalewkę
Dopadła mnie już praca i przez cały tydzień byłam nieobecna w ogrodzie nie tylko duchem, ale też i ciałem...co przełożyło się też na nieobecność na forum...
Michał - dzięki za pomysł co do kolorowych drzewek na tle lasu, zresztą rośnie tam jeden czerwony dąb i jeden klonik. A Twoje informacje o szkarłatce no cóż - zobaczymy, nie doceniałam jakos tego, że może przybrać takie solidne rozmiary...
Helenko - nie, nie mam Sangerhauser Jubilaumrose; muszę ją koniecznie obejrzeć, skoro zachwalasz A co do Mojej hortensji...no faktycznie podobna do Pinky Winky, ale na pewno takiej nie kupowałam...czyżby pomyłka? Co zresztą wcale mnie nie martwi
Edyta, ta pierwsza hortensja to na pewno jest Silver Dollar - tu mi się nie zgubiła karteczka
Stasiu, no bardzo mi ostatnio przypadły do serca takie zestawienia trawa-żurawki-hortensje; zresztą w tej kompozycji masz też swój udział
Reniu - mam i ja mikruski, ale tych nie fotografowałam
Małgosiu - ścieżka jest rzeczywiście obramowana cegłami, ale to są takie cegły-odpady z pobliskiej cegielni; pierwszą partię dostaliśmy za darmo, a drugą dosłownie za jakieś grosze. To były cegły takie przepalone, resztą tylko dzięki temu nadają się na ścieżkę, bo takie zwykłe cegły szybko rozsypałyby się w ziemi. Ten piaskowiec na ścieżkę też zresztą stamtąd pochodzi, ...i też nas nie kosztował...leżą tam tego podobno całe stosy, jest wydobywany przy okazji kopania gliny.
Teraz niestety surowiec się już skończył i M wybiera się ponownie...mam nadzieję, ze zdąży to uczynić przed zima Może i Wy macie gdzieś w pobliżu jakąś cegielnię?
No a teraz idę w plener Pierwsze zadanie - zerwać maliny i nastawić na nalewkę
pozdrawiam - Ewa
Moje wątki
Moje wątki
- Edyta1
Ewo, to nie wiem, która jest Vanillą, ale nie tamta na zdjęciach . Silver Dollar jest trochę podobny do Vanilki, więc zapewne karteczka się nie myli .
Pozdrawiam - Edyta
- Ruda2011
- Od: 19 mar 2011, o 10:29
No dobra, przeczytałam całość ( w sumie , dobrze, że lato się kończy - więcej czasu na net, zagląda się do zaprzyjaźnionych ogrodów ).
Podoba mi się wszystko
Przemiany, oczko, róże (Stadt Rom skradła moje serce - lubię okrywowe chociaż miejsca na nie brak), skalniak z ostem, i chortusie .
Pięknieje Wam ta ostoja spokoju, pięknieje w oczach.
Podoba mi się wszystko
Przemiany, oczko, róże (Stadt Rom skradła moje serce - lubię okrywowe chociaż miejsca na nie brak), skalniak z ostem, i chortusie .
Pięknieje Wam ta ostoja spokoju, pięknieje w oczach.