Pierwszy storczyk,początki kolekcji - opieka nad storczykami,problemy

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
-ewelina-
500p
500p
Od: 14 sie 2007, o 23:14
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

LaPasion piękne okazy ;:1 - gratuluję :!: :!: :!:

Najwidoczniej świetnie się u Ciebie czują, skoro tak chętnie kwitną :D , a że nie są wysokie :?: może ten po prostu typ tak ma :?:
I nie martw się o swoje maleństwo, ja też przeżyłam chwile grozy :shock: , ale udało się i teraz to największy mój skarb :P

Powodzenia i kolejnych kwitnień,
Ewelina
Awatar użytkownika
MaJ@
100p
100p
Od: 24 sty 2008, o 16:19

Post »

Śliczne okazy
Awatar użytkownika
zuzulec
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 23 kwie 2007, o 22:14

Post »

LaPasion - ja również uwielbiam zdjęcia Anne Geddes - a to z dzieciaczkiem jako warżką Falenopsisa jest przeurocze ..
Cambria przecudowna - niech długo kwitnie ciesząc Twe oczy swym pięknem ...
Pozdrawiam słonecznie ;:3
Lucyna
Moje storczyki ...
Edyta27
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 28 wrz 2007, o 18:04

Pytanie o bialego Falka !!!

Post »

witam was wszystkich :)
dluzszy czas nic nie pisalam ale codziennie tu zagladam i czytam wszystko regularnie ;) z moim falkiem wszystko ok pieknie kwitnie drugi raz, poscil nowy lisc i korzenie i jestem z niego dumna jak paw, ale mam problem z falkiem mojej mamy kupilam go jej na urodziny, kwiaty ma biale a srodki lekko zolte, a to co mi sie w nim nie podoba to to ze na kwiatkach tych starszych pojawily sie jakies zielonkawe plamki, nie wiem czy biale falki tak po prostu przekwitaja? czy jakies chorobsko go dopadło? mlode kwiatki tych plamek nie maja, wiem ze przydalo by sie zdjecie, postaram sie w niedlugim czasie je zamiescic ale moze na podstawie tych danych ktos cos zkojarzy? :)
pozdrawiam i z gory dziekuje :)
Jovanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 29 cze 2006, o 00:04

Post »

Edyto :P

wiesz ;:24 , jak to jest w rozmowie o kolorach, gwiazdach, rzeczach nieokreślonych itp.zjawiskach *nie namacalnych*.
Z plamkami podobnie :D :D - trzeba zobaczyć , bo:
-mogą być naturalne przebarwienia :P zwłaszcza na odwrotnej stronie kwiatów, na czołową przebijają
-mogą być efektem bytowania ;:214
-mogą być efektem choroby grzybowej,błędem pielęgnacji,pryskania
-mogą być objawem przekwitania
-i ...pewnie katalog można tworzyć.

Tak więc, pojemne jest słowo-plamki,jak widzisz.
Daj fotki,pomyślimy :P

pozdrawiam J :P VANKA
tamose
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 15 mar 2008, o 11:54

Pomoc odnośnie storczyka

Post »

proszę o pomoc odnośnie storczyka wszystko było ok jednak niestety pączki zaczynają żółknąć i odpadać dodam kilka zdjęć może ktoś poradzi i pomoże.
ps.jest to mój pierwszy storczyk i nie chcę go zmarnować.
pozdrawiam. Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
Paweł,,<
50p
50p
Od: 6 lip 2007, o 20:27

Post »

Witam
Napisz , czy kupiłas go juzkwitnacego, czy zaczął sam w domu kwitnac i opadają pączki?????????????
Napisz cos więcej o miejscu uprawy i sposbie uprawy
Na razie nie panikuj
Jestem obcy i nic co obce nie jest mi obce
Awatar użytkownika
Paweł,,<
50p
50p

Post »

jeżeli nie odgadłem formy Pani/Pan to przepraszam
tamose
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

kupiłem i paczki już były choć nie wszystkie i jeden rozkwitnięty, kwiat stoi w miejscu średnio nasłonecznionym temperatura do 24 stopni ale średnio koło 21, nie przesadzałem kwiata podłoże to kora plus ziemia tak mysle po tym co widze, bez nawozu, podlewany odstaną wodą.
Awatar użytkownika
Paweł,,<
50p
50p

Post »

Pana storczyk to hybryda Phalaenopsis
najczęstrze przyczyny zrzucania pąków to:
- aklimatyzacja (związana z tym zmiana waruków - po przyniesieniu z kwiaciarni- bardzo często storczyki zrzucają paki wtedy- nie przejmować się)
- leżące owoce blisko storczyka
- przeciąg- szczególnie chłodny
- nadmierne podlanie (ale to chyba rzadziej- niech tez wypowiedza się inni storczykarze)
- jeżeli jest za sucho- długotrwałe za skąpe podlewanie to kwiaty powoli więdną - liście traca turgor (to widać)
- o chorobach i owadach nie wspomne , bo na moje oko ten okaz wyglada na zdrowego (prosze go nie zalać)
Najlepsza do podlewania jest deszczówka albo destylowana z dodatkiem niewielkiej ilosci nawozu albo (podobna) z filtra RO, albo gotowana i odstała a widziałem wczoraj Phalaenopsis podlewanay 3 lata woda z kranu troche odstała i też nieźle wyglądał :)

Mam jeszcze jedno pytanie: czy pąki, które zrzucił, to są pąki które były na nim- czy może te, które u Pana wyrosły???

Jeżeli zrzucił pąki, które były a koniec łodygi kwiatowej (te małe nie do końca wykształcone pąki) są jeszcze, to po zaaklimatyzowaniu sie powinna łodyga się rozwijać dalej. Czasami pozostają po przekwitnięciu istniejących kwiatów te właśnie pąki.
Proszę poczytać na temat warunków uprawy Phalaenopsis.
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
bigaczzz
200p
200p
Od: 16 lut 2008, o 10:43

Post »

A napisz może jak go nawadniasz i jak często? Bo na moje oko to ma za wilgotno i pączki dlatego żółkną. Odpowiedz na moje pytania a coś na pewno poradzimy :wink:
tamose
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

mam go krótki okres wiec podlany był tylko raz :) sprawdzone miał sucho i dlatego podlałem - zona wstawiła tą plastikową doniczkę w szkło bo pani w kwiaciarni powiedziała ze tak moze byc stwierdziły ze tak ładniej bedzie wygladał ale moim zdaniem przez ten zabieg nadmiar wody nie miał jak odparować - moja opinia :), a co do pączków t te które odpadają były juz przy zakupie kwiatka jest kilka malutkich pączków które jak na razie wglądają normalnie. a te suche korzenie na zewnątrz tak mogą być ??
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2008, o 19:31

Post »

a gdzie ten storczyk stoi? jak tam wcześniej ktoś napisał, Phalaenopsisyczesto Zrzucają pąki przy zmianie warunków, przeciągach, zbyt ciemnym stanowisku itd.
ODPOWIEDZ

Wróć do „ORCHIDARIUM. Storczyki”