Ogród w dolinie cz. 12 - Jesienne impresje

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
PEPSI
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 sty 2013, o 10:54
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Ogród w dolinie cz. 12 - Jesienne impresje

Post »

Fajne te fotki z Okamim w promieniach jesiennego słońca. To, że podszedł do fontanny to może desperacja, bo bardzo pić mu się chciało biedakowi. :D :wink:
Awatar użytkownika
dorotka350
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 26 maja 2014, o 20:18

Post »

Widać , że Okami świętował w niedzielę jak należy.
Zdjęcia przy fontannie ;:215
Awatar użytkownika
nifredil
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 mar 2012, o 23:21

Post »

Ty nam piszesz fontanna, a ja widzę, że to fikuśne poidełko dla psa :lol:
Awatar użytkownika
Annes 77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 maja 2008, o 19:11

Post »

Okami jest nie do pobicia ;:306 Fajna historyjka zdjęciowa z jego udziałem :uszy Darmowe picie :uszy
Awatar użytkownika
sweety
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 mar 2012, o 09:37
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Nie mogłam się doczekać, by wam to pokazać. Zakwitł miskant chiński 'Zebrinus' :tan Nie myślałam, że kiedykolwiek to nastąpi. Niekiedy sprzedawcy wręcz twierdzą, że nie kwitnie. Mam tę trawę od 3 lat i to jej pierwsze szczoteczki :uszy Musicie mi wiec wybaczyć ilość zdjęć, ale moja radość jest WIELKA :D

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Teresko (tesia39)! Nie widzę przeszkód byś sobie zrobiła wiosenny urlop w górach. Wiem, że dawno nie byłaś na urlopie, więc :lol: Dzielżan do odebrania. I nie koniecznie tylko on. Dla Ciebie jedna z moich chryzantem :D

Obrazek

Małgosiu (małgocha1960)! I ja nieco przyklapłam, ale o tej porze roku to normalne. A radzić sobie radzę, bo muszę...Nie mam wyboru. Ma to swoje zalety, ale ma i wady. Pozdrów ode mnie eMa :wit

Aster 'Golden Sunshine'

Obrazek

Kasiu (kubasia)! Możesz podeptać za mnie, jeśli tylko chcesz :twisted: I już lepiej żadnych opadów nie zamawiaj, bo będzie jak wtedy, gdy zapragnęłaś zobaczyć śnieg w górach...

Dzbanek z rojnikami. Podobał Ci się :D

Obrazek

Moniko (monia_2012)! Cieszę się, że Ci się podobają zdjęcia ;:138

Dla Ciebie dzięgiel ozdobny

Obrazek

Elu (ElleBelle)! No co jak na co, ale na suszę to ja nie mogę narzekać... Ale czym bardziej na północ, to susza była w tym roku większa... Co do wróbelków w sumie także nie wiem, co spowodowało takie ich wyginięcie

My girl

Obrazek

Dorotko (dorotka350)! Kosmos ma jednak jedna wadę - zwiesza kwiaty. Lavender Ice u mnie ma około 35 - 40 cm i rośnie w słonku. Wyrywna to ona nie jest ;:224 Ale kolor kwiatów wiele kompensuje...

Sosna wejmutka 'Tiny curls'

Obrazek

Andrzeju (any57)! Jeszcze w czasach mojego dzieciństwa wróbli było mnóstwo. Populacja kopciuszka (popularnego wróbla), jak się oblicza, spadła o 1/3 z zupełnie niejasnych - jak twierdzą naukowcy - powodów. A mazurka, czyli wróbla polnego, spadła o 1/2. Zdaniem naukowców także, mamy do czynienia z postępującymi zmianami środowiska. "Od sytuacji ekologicznej na tych obszarach zależy to, jak czystą mamy wodę i żywność. W efekcie, zmiany liczebności ptaków są barometrem zmian jakości naszego życia" (tak: Przemysław Chylarecki z Ogólnopolskiego Towarzystwa Ochrony Ptaków OTOP). I nie dotyczy to tylko wróbli, ale i innych popularnych kiedyś gatunków, jak dzierlatka, czajka, mazurek, czy szczygieł :( I tu mamy kolejny powód, by dbać o otaczający nas świat. Żeby nasze wnuki znały te ptaki nie tylko ze zdjęć...

Chaberka?

Obrazek

Aguniu (Agness)! kubeczków jest cały komplet. Plus ociekacz na sztućce z takim samym wzorem. A i mnóstwo innych kubków i filiżanek się znajdzie na pyszną kawkę dla Ciebie :D

Mam też innego chabra

Obrazek

Grażynko (kogra)! Dzielżany to bardzo dekoracyjne kwiaty i idealnie wpisują się w ideę rabaty bylinowej. kwitną długo i obficie. Nic tylko sadzić. A kapusta to i dla mnie zaskoczenie. Na grządce wydawało się jej mało, ale jak zaczęłam rwać i obierać :lol: Miałam już nie robić przetworów ;:224

Clematis McKenzi

Obrazek

Mateuszu (mati1999), Marysiu (marysia59)! Małgosiu (Pepsi), Dorotko (dorotka350), Sabinko (nifredil), Aniu (Annes77)! Okuś ma swoją miskę i na tarasie. Pilnuję, by zawsze była pełna. Zresztą nie jest to trudne, bo od razu do niej biegnie. Sam nie daje mi zapomnieć o jej napełnieniu. Ale nowe go nęci. Boi się, ale i tak kusi. Poza tym mój mały kudłacz to niezwykle wdzięczny obiekt zdjęć :D Przyznam nieskromnie...

Dla Was strażnik domu zawsze na stanowisku. Przed drzwiami tarasowymi.

Obrazek
Awatar użytkownika
mati1999
1000p
1000p
Od: 3 maja 2013, o 13:17

Post »

Jejku piękny miskant ;:138 miałem ale mi nigdy nie kwitł a teraz by miał 6 lat ;:222
Awatar użytkownika
Annes 77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 maja 2008, o 19:11

Post »

Aniu z fontanny samo leci,nie musi się Okami trudzić ;:306
Miskant pięknie zakwitł,mój Giganteus też ma szczoteczki :heja
Awatar użytkownika
bwoj54
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 wrz 2012, o 08:28
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Aniu! miskant "Zebrinus" cudowny, Okami - urzeka swoją urodą i wdziękiem a całość jak zwykle powalająca.
Mój Zebrinus , drugi rok u mnie - też zakwitł . Radość była wielka ;:108
Posyłam serdeczności ;:168
"Ogród jest nie tylko rozkoszą dla oka, ale i ukojeniem dla duszy "(...) Pozdrawiam! Bogusia
Mój ogród na fotografii cz.10 Moje wątki
Awatar użytkownika
ewka36jj
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 cze 2012, o 18:31

Post »

Sweety, przesyłka dotarła. Jutro wysadzę wszystkie nasionka do ogródka. Bardzo dziękuję ;:cm
Psinka prześliczna! Kwiaty chabru również, po poznańsku chaber to MODRAK, to taka ciekawostka. Nie mogłam się oprzeć, by o tym nie wspomnieć, bo gwara poznańska to kolejna moja pasja.
Zauroczyła mnie trawa. Kiedyś miałam jakąś :oops: ozdobną trawę, ale tak się rozrastała, że pozbyłam się jej. A jak to wygląda w przypadku tak szlachetnej trawki, jaką Ty nam zaprezentowałaś? I jeszcze, tak pięknych zdjęć nigdy dość, więc pstrykaj fotki i pokazuj jak najwięcej.
Awatar użytkownika
dorcia7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 lip 2011, o 13:58

Post »

Tak ,tak jak byłam dzieckiem i zbierałam kwiaty na łące(widać już wtedy miałam ciągotki do kwiatów) to zawsze był bukiet z maków i modraków
Awatar użytkownika
marpa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 sty 2009, o 13:13

Post »

Znam to uczucie radości jak taki okaz zakwitnie ;:138 ...Wczoraj zobaczyłam kłoski na moim miskancie Morning Light też się mega cieszę :) bo to będzie pierwszy raz.. A zebrinus też chyba po 3 latach mi zakwitł ...
:wit
MARYNA pozdrawiam
spis wątków
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Skoro zakwitł, to teraz już będzie kwitł każdego roku.
Miałam taki sam i zachciało mi się go przesadzić. ;:223
Tak przesadziłam, że już go nie mam.
A kępa była olbrzymia i dorastał do 1,8 m wysokości.
Ale wiechy robił cudne, najładniejsze są kiedy się "rozpierzą".
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
nifredil
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 mar 2012, o 23:21

Post »

Przypuszczam, że miskantowi posłużyła cieplutka jesień. Moi sąsiedzi też mają Zebrinusa, wprost ogromną kępę i jeszcze nigdy nie widziałam u nich kwitnienia. tak więc jest czego pogratulowac ;:63
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”