Ogród w dolinie cz. 12 - Jesienne impresje
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 20 sty 2013, o 10:54
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Ogród w dolinie cz. 12 - Jesienne impresje
Fajne te fotki z Okamim w promieniach jesiennego słońca. To, że podszedł do fontanny to może desperacja, bo bardzo pić mu się chciało biedakowi.
- dorotka350
- -Moderator Forum-.
- Od: 26 maja 2014, o 20:18
Widać , że Okami świętował w niedzielę jak należy.
Zdjęcia przy fontannie
Zdjęcia przy fontannie
- nifredil
- Od: 26 mar 2012, o 23:21
Ty nam piszesz fontanna, a ja widzę, że to fikuśne poidełko dla psa
- Annes 77
- Od: 6 maja 2008, o 19:11
Okami jest nie do pobicia Fajna historyjka zdjęciowa z jego udziałem Darmowe picie
- sweety
- Od: 20 mar 2012, o 09:37
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Nie mogłam się doczekać, by wam to pokazać. Zakwitł miskant chiński 'Zebrinus' Nie myślałam, że kiedykolwiek to nastąpi. Niekiedy sprzedawcy wręcz twierdzą, że nie kwitnie. Mam tę trawę od 3 lat i to jej pierwsze szczoteczki Musicie mi wiec wybaczyć ilość zdjęć, ale moja radość jest WIELKA
Teresko (tesia39)! Nie widzę przeszkód byś sobie zrobiła wiosenny urlop w górach. Wiem, że dawno nie byłaś na urlopie, więc Dzielżan do odebrania. I nie koniecznie tylko on. Dla Ciebie jedna z moich chryzantem
Małgosiu (małgocha1960)! I ja nieco przyklapłam, ale o tej porze roku to normalne. A radzić sobie radzę, bo muszę...Nie mam wyboru. Ma to swoje zalety, ale ma i wady. Pozdrów ode mnie eMa
Aster 'Golden Sunshine'
Kasiu (kubasia)! Możesz podeptać za mnie, jeśli tylko chcesz I już lepiej żadnych opadów nie zamawiaj, bo będzie jak wtedy, gdy zapragnęłaś zobaczyć śnieg w górach...
Dzbanek z rojnikami. Podobał Ci się
Moniko (monia_2012)! Cieszę się, że Ci się podobają zdjęcia
Dla Ciebie dzięgiel ozdobny
Elu (ElleBelle)! No co jak na co, ale na suszę to ja nie mogę narzekać... Ale czym bardziej na północ, to susza była w tym roku większa... Co do wróbelków w sumie także nie wiem, co spowodowało takie ich wyginięcie
My girl
Dorotko (dorotka350)! Kosmos ma jednak jedna wadę - zwiesza kwiaty. Lavender Ice u mnie ma około 35 - 40 cm i rośnie w słonku. Wyrywna to ona nie jest Ale kolor kwiatów wiele kompensuje...
Sosna wejmutka 'Tiny curls'
Andrzeju (any57)! Jeszcze w czasach mojego dzieciństwa wróbli było mnóstwo. Populacja kopciuszka (popularnego wróbla), jak się oblicza, spadła o 1/3 z zupełnie niejasnych - jak twierdzą naukowcy - powodów. A mazurka, czyli wróbla polnego, spadła o 1/2. Zdaniem naukowców także, mamy do czynienia z postępującymi zmianami środowiska. "Od sytuacji ekologicznej na tych obszarach zależy to, jak czystą mamy wodę i żywność. W efekcie, zmiany liczebności ptaków są barometrem zmian jakości naszego życia" (tak: Przemysław Chylarecki z Ogólnopolskiego Towarzystwa Ochrony Ptaków OTOP). I nie dotyczy to tylko wróbli, ale i innych popularnych kiedyś gatunków, jak dzierlatka, czajka, mazurek, czy szczygieł I tu mamy kolejny powód, by dbać o otaczający nas świat. Żeby nasze wnuki znały te ptaki nie tylko ze zdjęć...
Chaberka?
Aguniu (Agness)! kubeczków jest cały komplet. Plus ociekacz na sztućce z takim samym wzorem. A i mnóstwo innych kubków i filiżanek się znajdzie na pyszną kawkę dla Ciebie
Mam też innego chabra
Grażynko (kogra)! Dzielżany to bardzo dekoracyjne kwiaty i idealnie wpisują się w ideę rabaty bylinowej. kwitną długo i obficie. Nic tylko sadzić. A kapusta to i dla mnie zaskoczenie. Na grządce wydawało się jej mało, ale jak zaczęłam rwać i obierać Miałam już nie robić przetworów
Clematis McKenzi
Mateuszu (mati1999), Marysiu (marysia59)! Małgosiu (Pepsi), Dorotko (dorotka350), Sabinko (nifredil), Aniu (Annes77)! Okuś ma swoją miskę i na tarasie. Pilnuję, by zawsze była pełna. Zresztą nie jest to trudne, bo od razu do niej biegnie. Sam nie daje mi zapomnieć o jej napełnieniu. Ale nowe go nęci. Boi się, ale i tak kusi. Poza tym mój mały kudłacz to niezwykle wdzięczny obiekt zdjęć Przyznam nieskromnie...
Dla Was strażnik domu zawsze na stanowisku. Przed drzwiami tarasowymi.
Teresko (tesia39)! Nie widzę przeszkód byś sobie zrobiła wiosenny urlop w górach. Wiem, że dawno nie byłaś na urlopie, więc Dzielżan do odebrania. I nie koniecznie tylko on. Dla Ciebie jedna z moich chryzantem
Małgosiu (małgocha1960)! I ja nieco przyklapłam, ale o tej porze roku to normalne. A radzić sobie radzę, bo muszę...Nie mam wyboru. Ma to swoje zalety, ale ma i wady. Pozdrów ode mnie eMa
Aster 'Golden Sunshine'
Kasiu (kubasia)! Możesz podeptać za mnie, jeśli tylko chcesz I już lepiej żadnych opadów nie zamawiaj, bo będzie jak wtedy, gdy zapragnęłaś zobaczyć śnieg w górach...
Dzbanek z rojnikami. Podobał Ci się
Moniko (monia_2012)! Cieszę się, że Ci się podobają zdjęcia
Dla Ciebie dzięgiel ozdobny
Elu (ElleBelle)! No co jak na co, ale na suszę to ja nie mogę narzekać... Ale czym bardziej na północ, to susza była w tym roku większa... Co do wróbelków w sumie także nie wiem, co spowodowało takie ich wyginięcie
My girl
Dorotko (dorotka350)! Kosmos ma jednak jedna wadę - zwiesza kwiaty. Lavender Ice u mnie ma około 35 - 40 cm i rośnie w słonku. Wyrywna to ona nie jest Ale kolor kwiatów wiele kompensuje...
Sosna wejmutka 'Tiny curls'
Andrzeju (any57)! Jeszcze w czasach mojego dzieciństwa wróbli było mnóstwo. Populacja kopciuszka (popularnego wróbla), jak się oblicza, spadła o 1/3 z zupełnie niejasnych - jak twierdzą naukowcy - powodów. A mazurka, czyli wróbla polnego, spadła o 1/2. Zdaniem naukowców także, mamy do czynienia z postępującymi zmianami środowiska. "Od sytuacji ekologicznej na tych obszarach zależy to, jak czystą mamy wodę i żywność. W efekcie, zmiany liczebności ptaków są barometrem zmian jakości naszego życia" (tak: Przemysław Chylarecki z Ogólnopolskiego Towarzystwa Ochrony Ptaków OTOP). I nie dotyczy to tylko wróbli, ale i innych popularnych kiedyś gatunków, jak dzierlatka, czajka, mazurek, czy szczygieł I tu mamy kolejny powód, by dbać o otaczający nas świat. Żeby nasze wnuki znały te ptaki nie tylko ze zdjęć...
Chaberka?
Aguniu (Agness)! kubeczków jest cały komplet. Plus ociekacz na sztućce z takim samym wzorem. A i mnóstwo innych kubków i filiżanek się znajdzie na pyszną kawkę dla Ciebie
Mam też innego chabra
Grażynko (kogra)! Dzielżany to bardzo dekoracyjne kwiaty i idealnie wpisują się w ideę rabaty bylinowej. kwitną długo i obficie. Nic tylko sadzić. A kapusta to i dla mnie zaskoczenie. Na grządce wydawało się jej mało, ale jak zaczęłam rwać i obierać Miałam już nie robić przetworów
Clematis McKenzi
Mateuszu (mati1999), Marysiu (marysia59)! Małgosiu (Pepsi), Dorotko (dorotka350), Sabinko (nifredil), Aniu (Annes77)! Okuś ma swoją miskę i na tarasie. Pilnuję, by zawsze była pełna. Zresztą nie jest to trudne, bo od razu do niej biegnie. Sam nie daje mi zapomnieć o jej napełnieniu. Ale nowe go nęci. Boi się, ale i tak kusi. Poza tym mój mały kudłacz to niezwykle wdzięczny obiekt zdjęć Przyznam nieskromnie...
Dla Was strażnik domu zawsze na stanowisku. Przed drzwiami tarasowymi.
- mati1999
- 1000p
- Od: 3 maja 2013, o 13:17
Jejku piękny miskant miałem ale mi nigdy nie kwitł a teraz by miał 6 lat
- Annes 77
- Od: 6 maja 2008, o 19:11
Aniu z fontanny samo leci,nie musi się Okami trudzić
Miskant pięknie zakwitł,mój Giganteus też ma szczoteczki
Miskant pięknie zakwitł,mój Giganteus też ma szczoteczki
- bwoj54
- Od: 8 wrz 2012, o 08:28
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Aniu! miskant "Zebrinus" cudowny, Okami - urzeka swoją urodą i wdziękiem a całość jak zwykle powalająca.
Mój Zebrinus , drugi rok u mnie - też zakwitł . Radość była wielka
Posyłam serdeczności
Mój Zebrinus , drugi rok u mnie - też zakwitł . Radość była wielka
Posyłam serdeczności
"Ogród jest nie tylko rozkoszą dla oka, ale i ukojeniem dla duszy "(...) Pozdrawiam! Bogusia
Mój ogród na fotografii cz.10 Moje wątki
Mój ogród na fotografii cz.10 Moje wątki
- ewka36jj
- Od: 10 cze 2012, o 18:31
Sweety, przesyłka dotarła. Jutro wysadzę wszystkie nasionka do ogródka. Bardzo dziękuję
Psinka prześliczna! Kwiaty chabru również, po poznańsku chaber to MODRAK, to taka ciekawostka. Nie mogłam się oprzeć, by o tym nie wspomnieć, bo gwara poznańska to kolejna moja pasja.
Zauroczyła mnie trawa. Kiedyś miałam jakąś ozdobną trawę, ale tak się rozrastała, że pozbyłam się jej. A jak to wygląda w przypadku tak szlachetnej trawki, jaką Ty nam zaprezentowałaś? I jeszcze, tak pięknych zdjęć nigdy dość, więc pstrykaj fotki i pokazuj jak najwięcej.
Psinka prześliczna! Kwiaty chabru również, po poznańsku chaber to MODRAK, to taka ciekawostka. Nie mogłam się oprzeć, by o tym nie wspomnieć, bo gwara poznańska to kolejna moja pasja.
Zauroczyła mnie trawa. Kiedyś miałam jakąś ozdobną trawę, ale tak się rozrastała, że pozbyłam się jej. A jak to wygląda w przypadku tak szlachetnej trawki, jaką Ty nam zaprezentowałaś? I jeszcze, tak pięknych zdjęć nigdy dość, więc pstrykaj fotki i pokazuj jak najwięcej.
- dorcia7
- Od: 13 lip 2011, o 13:58
Tak ,tak jak byłam dzieckiem i zbierałam kwiaty na łące(widać już wtedy miałam ciągotki do kwiatów) to zawsze był bukiet z maków i modraków
- marpa
- Od: 2 sty 2009, o 13:13
Znam to uczucie radości jak taki okaz zakwitnie ...Wczoraj zobaczyłam kłoski na moim miskancie Morning Light też się mega cieszę bo to będzie pierwszy raz.. A zebrinus też chyba po 3 latach mi zakwitł ...
- kogra
- Przyjaciel Forum
- Od: 30 maja 2007, o 18:02
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Skoro zakwitł, to teraz już będzie kwitł każdego roku.
Miałam taki sam i zachciało mi się go przesadzić.
Tak przesadziłam, że już go nie mam.
A kępa była olbrzymia i dorastał do 1,8 m wysokości.
Ale wiechy robił cudne, najładniejsze są kiedy się "rozpierzą".
Miałam taki sam i zachciało mi się go przesadzić.
Tak przesadziłam, że już go nie mam.
A kępa była olbrzymia i dorastał do 1,8 m wysokości.
Ale wiechy robił cudne, najładniejsze są kiedy się "rozpierzą".
Grażyna.
kogro-linki
kogro-linki
- nifredil
- Od: 26 mar 2012, o 23:21
Przypuszczam, że miskantowi posłużyła cieplutka jesień. Moi sąsiedzi też mają Zebrinusa, wprost ogromną kępę i jeszcze nigdy nie widziałam u nich kwitnienia. tak więc jest czego pogratulowac