Bananowiec - pielęgnacja, problemy w uprawie cz.1
Re: Bananowiec
To chyba starość tak jak Przemek mówi...
Mój bananowiec też miał ciężkie chwile zimą i wczesną wiosną, a brak słońca w kwietniu i maju oraz konieczność przesadzenia tak ciężkiej rośliny nie pomagało mu. Niestety teraz stwierdziłem, że przesadziłem do i tak za małej doniczki Części starszych liści żółkną brzegi i tylko nie wiem czy to na skutek ich starości czy może jednak nie do końca idealnych warunków. Na razie jednak wrócił mu wigor z zeszłego lata i wypuszcza naprawdę dużego liścia. Mam nadzieję, że będzie też ładnie wybarwiony jak te z poprzednich wakacji. Gorzej z rozmiarami całej rośliny, która już teraz utrudnia mi dostęp do okna. Na szczęście wynalazłem sposób na łatwe nim operowanie i umieściłem na specjalnej, obrotowej tacce. Inną zaletą tego rozwiązania jest to, że nadmiar wody jaki zbiera się po podlaniu w podstawce jest odseparowany od doniczki. A oto jak wygląda mój "maluszek":
- Zulka
- 100p
- Od: 29 cze 2009, o 10:13
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
cudowny ten banan, a ile ma latek?
Dzięki w imieniu bananka ;) Roślina ma dopiero roczek - kupiłem w zeszłym maju jako malucha zupełnego. Teraz każdy pojedynczy liść jest większy od całej ówczesnej rośliny
Najnowszy liść się rozwinął - jest największy jaki miałem, ale o dziwo - mimo słońca - nie ma tych charakterystycznych, ładnych wybarwień
Najnowszy liść się rozwinął - jest największy jaki miałem, ale o dziwo - mimo słońca - nie ma tych charakterystycznych, ładnych wybarwień
- Zulka
- 100p
- Kontakt:
no to spora jest jak na roczną roślinkę, to ja jutro swojego dam na balkon w zacisze to podrośnie szybciej trzymam kciuki za owoce Netzah
Rzeczywiście piękny okaz.......mój ma 2 lata a o połowę mniejszy:(
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 21 wrz 2008, o 13:59
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Zulka
- 100p
- Kontakt:
muchazezlotymmuchazezlotymto twoje CUDO!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Oniemiałam, chciałabym takiego mieć dużego banana z bananami. KAPITALNY, brak słów. Mój już na balkonie zadowolony da mi listek kolejny:)
- ElzbietaaG
- Od: 16 sie 2008, o 14:57
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
No ładnie Elu tak bananami po oczach
...zdystansowałaś wszystkich o jakieś 100 lat świetlnych !
O takich bananowcach prowadzonych w domu, które zaowocowały
to czytałam tylko w necie.
...zdystansowałaś wszystkich o jakieś 100 lat świetlnych !
O takich bananowcach prowadzonych w domu, które zaowocowały
to czytałam tylko w necie.
-
- Od: 21 wrz 2008, o 13:59
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Muszę Was pocieszyć, a może zmartwić - mój bananowiec po wydaniu owoców stracił życie Podobno one tak zawsze mają. Miał 9 lat - to wcale nie taki długi czas oczekiwania. Całe swoje życie stał w przestronnym pokoju. Gdzieś jeszcze miałam fotkę owocostanu z bliska - jak znajdę to wkleję.
A banany spożył mój mąż ( ja się bałam ) . Podobno były lepsze od sklepowych!
A banany spożył mój mąż ( ja się bałam ) . Podobno były lepsze od sklepowych!
Elu piękny kiść bananów.
No niestety po wydaniu owoców padają...W sumie to mało spotykane żeby w Polsce w warunkach domowych owocował...
No niestety po wydaniu owoców padają...W sumie to mało spotykane żeby w Polsce w warunkach domowych owocował...
-
- 200p
- Od: 5 sie 2009, o 23:35
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Az się serce raduje jak się widzi kiść bananów i to w dodatku swoich.
Dawno nie pokazywałam moich podopiecznych.
Zbieram się by dać mu nowy domek bo ma już potomstwo , fotka jest starsza wiec tego nie widać .
Kolejny wysiany z nasionka ,wiec to moja duma .Liście przypalone słonkiem,ale odrastają nowe .
Mam jeszcze jednego banana ,tego trzymam w oranżerii...i ma już 4 odrosty.
Dawno nie pokazywałam moich podopiecznych.
Zbieram się by dać mu nowy domek bo ma już potomstwo , fotka jest starsza wiec tego nie widać .
Kolejny wysiany z nasionka ,wiec to moja duma .Liście przypalone słonkiem,ale odrastają nowe .
Mam jeszcze jednego banana ,tego trzymam w oranżerii...i ma już 4 odrosty.
Natura dała nam dwoje oczu, dwoje uszu, ale tylko jeden język po to, abyśmy więcej patrzyli i słuchali, niż mówili.
? Sokrates
? Sokrates
Twój musa basjoo ma zdecydowanie zbyt małą doniczkę.
Wsadź go do ogrodu i wykop na jesienią.
Ensete też lepiej rósłby w dużej donicy lub w gruncie.
Wsadź go do ogrodu i wykop na jesienią.
Ensete też lepiej rósłby w dużej donicy lub w gruncie.