Fungicydy nowej generacji-kwas sorbowy cz.2

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
x-p-o
ZBANOWANY
Od: 16 lut 2011, o 19:24
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Pomodoro-Fungicydy nowej generacji-kwas sorbowy cz.2

Post »

Pomidorki mają nie tyle za mało światła, co za wysoką temperaturę i zapewne za małą różnice temperatur dzień/noc.
Pospiechu nie ma. Do czerwca zdążymy. Przepis jest w zasadzie gotowy. Pozostała jedynie do rozstrzygnięcia sprawa stężenia kwasu octowego, mlekowego bądź cytrynowego nie szkodzącego roslinom a pozwalającego uzyskać odpowiednie pH . Na to wystarczy nam miesiąc.
Awatar użytkownika
Tacca
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 lut 2009, o 12:23
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

Jasne damy radę. Swoją drogą dobrze że napisałeś o temperaturze. Już wiem co jest źle. Mnażarkę z pomidorami dogrzewałam na kominku. Fakt że wykiełkowały po pierwszej nocy, ale to że rosną jak szalone to już mnie nie zachwyca. Na szczęście przy oknie jest widno i zdecydowanie chłodniej i już tam stoją.
x-p-o
ZBANOWANY

Post »

Jest możliwość stosowania w tym sezonie HT o zmienionej formule. Preparat bardziej prosty w przyrządzeniu i o nieco zmienionym składzie.
Jeśli ktoś jest zainteresowany, proszę o kontakt na pw.
Nutella
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 9 cze 2013, o 17:03

Post »

forumowicz - ja jestem baaardzo zainteresowana, ale nie mogę napisać pw :cry:
Korzystałam z Twoich przepisów na MW, OW, HT i HB w ubiegłym sezonie i planuję to robić nadal. Bardzo pasuje mi filozofia naturalnej, skutecznej i taniej ochrony roślin, nawet jeśli wymaga ona ciut więcej wysiłku niż ŚOR ze sklepu. Super, że wykonujesz tę całą koncepcyjną robotę i dzielisz się z potrzebującymi ;:63
Joneska
100p
100p
Od: 22 cze 2014, o 22:40
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Chciałam właśnie zapytać czy już można produkować na nowy sezon zacier do HT ale skoro receptura uległa zmianie to może już nie aktualne.Wszystkim forumowiczom przede wszystkim zdrowia i jak najwięcej przyjemności z uprawy pomidorków w Nowym Roku.Pozdrawiam.
x-p-o
ZBANOWANY

Post »

W nowym HT jest też opcja z zacierem. Rozpuszczalność tymolu w etanolu wynosi jak 1:1 a z kolei zawartość etanolu w zacierze, to ok 10 % dlatego muszą to być inne proporcje niż w wypadku sporządzania koncentratu na bazie czystego spirytusu.
Z zacierem nie ma się co spieszyć. Jego fermentacja trwa ok 2 tygodni.
Nutella
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 9 cze 2013, o 17:03

Post »

forumowicz, wielkie dzięki ;:180
Wspominałeś kiedyś o ochronie za pomocą olejku miętowego... Mam na stanie mentol (robię w domu kosmetyki dla siebie i rodziny), który jakoś "nie chce się zużyć". Można by zrobić z niego "miętowy ŚOR?"
x-p-o
ZBANOWANY

Post »

Nie mam danych co do granicznego rozcieńczenia hamującego rozwój drobnoustrojów, więc i nie wiem jakie stężenia należałoby użyć. Bardziej spodziewałbym się tu działania odstraszającego na owady czy mięczaki.
Pole do prób jest otwarte.
x-p-o
ZBANOWANY

Post »

Oto link do ciekawego artykułu.

http://www.up.poznan.pl/pta/pdf/Fragm.% ... lowski.pdf

Artykuł ten zapewne zaciekawi tych, którzy zgłosili chęć testowania nowej formuły HT. Proszę zwrócić uwagę na tabelę 2 oraz ostatnie zdanie w rozdziale " Dyskusja ":
Tymol jest składnikiem roślin z rodzaju Lamniceae, głównie Thymus vulgaris i otrzymywany jest też syntetycznie. Ma silne właściwości bakteriostatyczne, fungistatyczne i odwadniające. W naszych testach tymol, podobnie jak metiokrb powodował odwodnienie i paraliżowanie ślimaków, a w efekcie ograniczenie uszkodzeń roślin
W tabeli nr 1 wynika, że skuteczność tymolu w badanych próbach wynosiła 94 % :!: :!:

Tacca Marzyłaś o preparacie na ślimaki. Będzie 2 in1. :;230

HT
jest preparatem bez karencyjnym. Można więc pryskać atakowane rośliny w dowolnym czasie przed spożyciem.
Awatar użytkownika
Tacca
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 lut 2009, o 12:23
Kontakt:

Post »

forumowicz i to jest dobra informacja, bo ogród mam przy lesie i w sąsiedztwie jednej zaniedbanej działki. Bolasów mam pod dostatkiem. Sypię preparat na ślimaki, ale mam wątpliwości co do tego czy jest obojętny dla roślin, w sensie, ile tej chemii wciągają rośliny, zwłaszcza po deszczu. Mój główny problem jednak skupia się wokół różnego kalibru gąsienic. Tego też miewam pod dostatkiem. Zima to u mnie może przez dwa tygodnie w lutym będzie, jak to robactwo się wykluje to będzie plaga, a ja nie mam wciąż pomysłu jak temu zaradzić.
x-p-o
ZBANOWANY

Post »

Spróbujesz opryskiwać nowym HT od stężenia podstawowego aż do 2,5 krotnego podanego stężenia , obserwować i zdać relację.Powinno działać na wszystkie owady zjadające liście.
klon
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 sty 2014, o 12:02

Post »

Gdyby nowa mikstura zmniejszała populację ślimorów to byłoby super.W ubiegłym roku te potwory nawet do pomidorów zaczęły mi się dobierać.
x-p-o
ZBANOWANY

Post »

Artykuł nie pochodzi z Gazety Wyborczej :;230 lecz z publikacji Instytutu Ochrony Roślin.
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”