Papryka do gruntu. Część 5
- Kingalee
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 25 lip 2014, o 10:27
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Papryka do gruntu. Część 5
Pierwszy raz w tym roku chciałabym posiać paprykę i zaciekawiła mnie odmiana Habanero mix coś wiecie na temat tej odmiany? Może już ją ktoś wysiewał? Wiem tylko że jest mega ostra
"Jeśli chcesz być szczęśliwy przez chwilę - napij się wina,
Jeśli chcesz być szczęśliwy przez rok - ożeń się,
Jeśli chcesz być szczęśliwy przez całe życie - zostań ogrodnikiem..." Przysłowie chińskie
Jeśli chcesz być szczęśliwy przez rok - ożeń się,
Jeśli chcesz być szczęśliwy przez całe życie - zostań ogrodnikiem..." Przysłowie chińskie
-
- Przyjaciel Forum - Ś.P.
- Od: 14 sty 2014, o 19:16
o tej odmianie jest dużo w wątku o paprykach ostrych, a także tutaj http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 8&start=14
-
- 100p
- Od: 9 mar 2014, o 08:13
A w jakiej cenie takie coś?slowianka75D pisze:W Lidlu ukazały się takie oto miniszklarenki
Ja kilka lat temu kupowałam pojemniki na ciasto, takie przezroczyste, zamykane, super się sprawdzały jako szklarenki i niewiele kosztowały - za 50 sztuk zapłaciłam grosze, na pewno nie więcej niż 20 zł
- pawelp1320
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 1 kwie 2013, o 11:42
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Jak wy kiełkujecie nasionka papryki? Jeśli położycie na wacik to przykrywacie z góry drugim? Stawiacie na parapecie czy przy kaloryferze? Jak często wygląda u was zraszanie wacika?
Pozdrawiam Paweł
- krynka
- Od: 13 sty 2014, o 19:27
Paweł,ja nasiona papryki układam na wacikach w pudełku plastikowym z przykrywką. Waciki są mokre,ale nie pływają.Raz dziennie wietrzę zawartość pudełka przez kilka minut,sprawdzam ,czy nie widać nowych kiełków i w razie potrzeby zraszam spryskiwaczem do kwiatów. Pudełko stoi na kaloryferze na ręczniku.
Zdravko- ja nie znam nazw odmian moich papryk pomidorowych( czerwonej i zółtej) Mam je z zeszłorocznej akcji ,jako pomidorowe n/n. Mimo,ze są dość późne,zostają u mnie na zawsze,bo są bardzo smaczne i mają rekordowo grube ścianki
Zdravko- ja nie znam nazw odmian moich papryk pomidorowych( czerwonej i zółtej) Mam je z zeszłorocznej akcji ,jako pomidorowe n/n. Mimo,ze są dość późne,zostają u mnie na zawsze,bo są bardzo smaczne i mają rekordowo grube ścianki
Pozdrawiam serdecznie- Ela
- Margo_margo
- Od: 27 lip 2014, o 13:08
Witajcie
W tym roku debiutuję w paprykach.
Na akcji wybrałam Rokitę i Tinny Bells.
Czy możecie coś o nich napisać?
W tym roku debiutuję w paprykach.
Na akcji wybrałam Rokitę i Tinny Bells.
Czy możecie coś o nich napisać?
- Faworyt
- Od: 2 gru 2014, o 14:47
Zdravko:
Z papryk odmian pomidorowych przerabiałem w karierze kilka:
-Oleńka
-Topgirl
-Aleksander
-Topero
Warto może byłoby sprawdzić jeszcze Super Red Pimento i pomidorówkę w kolorze żółtym, ale może zrobię to w przyszłym roku.
Pozdrawiam.
Z papryk odmian pomidorowych przerabiałem w karierze kilka:
-Oleńka
-Topgirl
-Aleksander
-Topero
Warto może byłoby sprawdzić jeszcze Super Red Pimento i pomidorówkę w kolorze żółtym, ale może zrobię to w przyszłym roku.
Pozdrawiam.
-
- 50p
- Od: 16 sty 2014, o 00:10
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Ja kiełkuję nasionka na wacikach, przykrywam folią i do piekarnika przy włączonej żarówce (jest tam wtedy ok 26-30 stopni) - sposób zaczerpnięty z forum Oczywiście wietrzę nasionka odkrywając folię co jakiś czas. Ja nie mam w domu kaloryferów także sposób dla mnie idealny. Tylko każdy mnie pyta co tam piekę
Pozdrawiam
Małgosia
Małgosia
-
- 500p
- Od: 9 paź 2013, o 11:33
No to dam im jeszcze szansę. To jest oczywiście tylko próba kiełkowania, a nie wysiew docelowy. Jednak dobrze to zrobić. Wiadomo jak długo i czy w ogóle będą kiełkować.
Dorotaka23-to jest takie 3w1.Miniszklarenka z ziemią+nasiona.Cena-5zł bez grosza.
Są też kwiatki ,nawet nasiona szczypioru.
Papryka i pomidory poszły w mig.
Są też kwiatki ,nawet nasiona szczypioru.
Papryka i pomidory poszły w mig.
- pawelp1320
- Od: 1 kwie 2013, o 11:42
A co powiecie o takim sposobie: Do akwarium 20 L włożyłbym pojemnik po lodach z paroma dziurkami w pokrywce. Do tego pojemnika włożyłbym spodeczki z wacikami a na nich nasionka i przykrył pojemnik po lodach. Jakieś 20 cm nad pojemnikiem po lodach byłaby żarówka np. 25W w celu grzewczym. Może być takie coś?
Pozdrawiam Paweł
- legina
- 1000p
- Od: 21 maja 2013, o 11:19
Ja nasionka trzymam w pojemniczkach plastikowych na czynnych akwariach.Pomidory ,ogórki kiełkują po 24-48 godzinach.Papryka kiełkuje po 2-3 dniach.Temperatura jest stała na jednym akwarium
25-30*C,na większym do 34*C.Na tych samych akwariach po posadzeniu do podłoża skiełkowanych nasionek rośliny kiełkują średnio po 2-4 dniach,z tym,że pojemniki z podłożem umieszczam w foliowej reklamówce.
Paweł jak najbardziej,z tym iż musisz mierzyc temperaturę,aby nie przeholować.
25-30*C,na większym do 34*C.Na tych samych akwariach po posadzeniu do podłoża skiełkowanych nasionek rośliny kiełkują średnio po 2-4 dniach,z tym,że pojemniki z podłożem umieszczam w foliowej reklamówce.
Paweł jak najbardziej,z tym iż musisz mierzyc temperaturę,aby nie przeholować.
- rozmalinka
- Od: 7 sty 2013, o 11:54
Nie mogę się już doczekać siania papryki. Czy w tym roku też 15 marca? ;-)
Pozdrawiam. Ania