Wełnowce
- onectica
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 16 sie 2012, o 17:31
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Wełnowce
wygląda na to, że to problem wszystkich, którzy trzymają rośliny na wolnym powietrzu, i się nie ucieknie
a czy nikt jeszcze nie wynalazł jakiegoś sposobu na prewencję?
a czy nikt jeszcze nie wynalazł jakiegoś sposobu na prewencję?
- chaveiro
- Od: 26 sie 2011, o 17:08
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Stosując środki chemiczne systemiczne na początku sezonu i na końcu właściwie nie powinno się mieć jakiś wielkich problemów z tym robactwem.
- blabla
- -Moderator Forum-.
- Od: 6 sie 2007, o 06:31
- Kontakt:
Warto również pozyskiwać rośliny z wysiewów a nie z zakupów. Wtedy nie mają jak szkodniki przedostać się do kolekcji.
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
Mój wątek
-
- 10p - Początkujący
- Od: 31 maja 2012, o 13:35
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Cześć wszystkim,
Czy moglibyście zerknąć na poniższe zdjęcie i pomóc mi określić czy to nie jest przypadkiem jakieś choróbsko na tej crassuli?
Chodzi mi o te białe plamki. Na początku jak zdobyłem roślinkę to ich nie było. Pojawiły sie po jakimś czasie. Nie mam pojęcia czy to "coś"
zjada crassulke bo od momentu kiedy się u mnie pojawiła zgubiła z 5 listków (choć oczywiście była nieukorzeniona ... i podejrzewam że nadal
nie puściła jeszcze korzeni).
Czy moglibyście zerknąć na poniższe zdjęcie i pomóc mi określić czy to nie jest przypadkiem jakieś choróbsko na tej crassuli?
Chodzi mi o te białe plamki. Na początku jak zdobyłem roślinkę to ich nie było. Pojawiły sie po jakimś czasie. Nie mam pojęcia czy to "coś"
zjada crassulke bo od momentu kiedy się u mnie pojawiła zgubiła z 5 listków (choć oczywiście była nieukorzeniona ... i podejrzewam że nadal
nie puściła jeszcze korzeni).
- Spy
- Od: 25 lip 2009, o 15:47
Może to i wełnowce, ze zdjęcia nie za bardzo widać. Sprawdź wykałaczką czy szpilką. Actellic, Bi58 dobre na to.
Pozdrawiam. Krzysztof.
/Pustynni Strażnicy/
/Pustynni Strażnicy/
- onectica
- Od: 16 sie 2012, o 17:31
a jak to się robi szpilką? rozdrapać im kłaczka i się rozłażą, czy jak?
- Artur89
- Od: 8 lis 2009, o 11:37
To nie wełnowce tylko tarczniki.
Hej,
mam pytanie odnośnie wełnowców korzeniowych- mam nadzieję, że na razie ich nie ma,
ale nie chciałbym żeby w zimie zaatakowały moje kaktusy - więc czy mogę coś zrobić w tym kierunku ?
mam pytanie odnośnie wełnowców korzeniowych- mam nadzieję, że na razie ich nie ma,
ale nie chciałbym żeby w zimie zaatakowały moje kaktusy - więc czy mogę coś zrobić w tym kierunku ?
- Artur89
Ja będę na dniach opryskiwać wszystkie rośliny Bi 58 Nowy 400 EC - to środek systemiczny także rozprzestrzenia się po całej roślinie - łącznie z korzeniami o które pytasz.
Teraz o podlewaniu chemią zapomnij - jak dla mnie tylko oprysk jest najlepszym wyjściem.
Teraz o podlewaniu chemią zapomnij - jak dla mnie tylko oprysk jest najlepszym wyjściem.
No bardzo ciekawe Używałeś tego może wcześniej? Co ile trzeba opryskiwać ?
-
- Od: 11 kwie 2010, o 10:15
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Artur,co to jest ten 400EC i ile kosztuje,tak z ciekawości
poz.Leszek
poz.Leszek
poz.Leszek
Kaktusy Leszka2
Kaktusy Leszka2
- Artur89
Henryk o tym już sporo napisał - chyba na 29 str. (cz.1) swojego wątku ma trochę info na temat tego środka. Właśnie dzięki jego kryptoreklamie postanowiłem zastosować ten środek - pierwszy raz.
Jeśli chodzi o cenę to wystarczy sprawdzić w Google (na stronie producenta) lub najlepiej w sklepie - nie mam wykazu cen ze wszystkich punktów sprzedaży bo jak wiadomo te same rzeczy mają różną cenę w zależności od punktu sprzedaży. Poza tym ten środek jest sprzedawany w różnych opakowaniach - 10ml, 100ml etc.
Jeśli chodzi o cenę to wystarczy sprawdzić w Google (na stronie producenta) lub najlepiej w sklepie - nie mam wykazu cen ze wszystkich punktów sprzedaży bo jak wiadomo te same rzeczy mają różną cenę w zależności od punktu sprzedaży. Poza tym ten środek jest sprzedawany w różnych opakowaniach - 10ml, 100ml etc.
- sokolica
- Od: 28 maja 2011, o 13:05
U mnie w ogrodniczym buteleczka 5ml za 9,90zł. 5ml wystarczy na 4-5l wody. Stosuję od 3 sezonów - jest bezapelacyjnie rewelacyjny!